Jennifer Crusie - Szerelmes szélhámosok

Fülszöveg: MIBEN HASONLÍT A SZERELEM A SZÉLHÁMOSSÁGHOZ?
MINDKETTŐVEL ÁTVERNEK!
Ismerd meg a Goodnight családot: tisztességes emberek, akik egy tisztes galériát vezetnek - nemzedékek óta. Gwen, a rangidős asszony a házban, szeret elmenekülni a realitás elől; Eve, az idősebbik lánya parányi identitás-gonddal küzd (kettő van neki); Nadine, az unoka, pedig kész a családtagjai nyomdokába lépni, föltéve, hogy talál olyan nyomokat, amik nem egy szakadékba vezetnek. És végül: Matilda, a fiatalabbik lánytestvér, aki örökölte a Goodnight Galéria alagsorába zárt titkot, amelynek meg őrzéséért kész mindent feláldozni, s hajlandó bármire, beleértve azt is, hogy az éjszaka sötétjében betör egy házba, hogy visszalopja a múltját.
A KOCKÁZAT MÁMORÍTÓ.
Ismerd meg a Dempsey családot, de legalábbis Davyt, a jó útra tért szélhámost, akinek pénzügyi tanácsadója meglovasította három millióját, hogy aztán gálánsan átadja azt Clea Lewisnak, a legszexisebb gyilkos hajlamú nőnek, akivel Davy valaha lefeküdt. Davy vissza akarja kapni a pénzét, de főképp bármire képes, hogy megakadályozza Clea győzelmét, beleértve azt is, hogy az éjszaka sötétjében betör egy házba, hogy visszalopja a jövőjét.
ÉS HA IGAZÁN JÓL CSINÁLOD ŐKET, MINDKETTŐ KIFIZETŐDIK.
Miután egy ruhásszekrényben egymásba gabalyodnak s elcsattan egy csók, Tilda és Davy vonakodva egyesítik erőiket, hogy így küzdjenek meg Cleával, továbbá gyanús műgyűjtőkkel, egy zsémbes örökössel, és egy szűkszavú bérgyilkossal. Eközben boldogulniuk kell egy mutáns tacskóval, egy hatvanas években rekedt zenegéppel, vitatható szexszel, és a növekvő felismeréssel, hogy nem dacolhatnak azzal, milyen utat jelölt ki nekik a sors, és kit rendelt nekik a szerelemben.
Davy Dempsey-t már az előző kötetben is bírtam, jó fej pasi minden svindlerségével és rabul ejtő mosolyával. Szimpatikus, ahogyan imádja a családját, lojális azokhoz, akik fontosak neki, tartja magát saját becsületkódexéhez, és egyáltalán, bejön a humora s úgy kompletten az egész karakter. Így különösen öröm nekem hogy megkapta a saját történetét.
Ha azt hittük, hogy a szélhámosok családja, a Dempsey-k lökött egy népség, akkor elcsodálkozhatunk, hogy lehet ezt még fokozni. A Goodnight családnak sikerül még lököttebb fazonok gyűjtőhelyeként elrabolni a szívünket, mert szeretni őket azt egyszerűen muszáj. A lerobbant művészeti galériát üzemeltető műhamisító pereputty nyüzsgő, színes, kissé lökött, de szinte minden oldalon garantálják az ajkunkra kívánkozó mosolyt.
A regényben szinte senki nem az, akinek elsőre tűnik, vagy másodszorra... vagy sokadszorra, talán az egyetlen kivétel Steve, a bűn rondán elbűvölő eb. A történet már fergetegesen indul. Két besurranó tolvaj, egy szekrénybe bújva megesett csók... és nagyjából ezzel meg is pecsételődött Davy, és a festő Matilda Goodnight sorsa. Egymásba gabalyodnak rendesen. :) Most is kapunk pár bűntettet, amik ugyan csavarosan szórakoztatóak, de csöppet sem horrorosak. Akad itt is elbűvölő gyermekszereplő, csak éppen ezúttal egy jópofa tini személyében. A zene sem maradhatott ki, természetesen. Ezúttal kissé szélesebb, de pindurit avítt repertoárral találkozhatunk. Kész nőbandás továbbképzés lehet, ha odafigyelünk a könyv zenegépének választékára. Nem különben a filmes utalások. Komplett filmmúzeumi továbbképző. S hogy ne felejtsem, pár állandó keresztrejtvény meghatározás - megoldás kombinációt is kijegyzetelhetünk miközben irtó jól szórakozunk egy kicsit szexis, nagyon humoros csöppet krimis romantikust olvasva.
Ó, még egy dolog, amiért szeretem Crusie könyveit! Nem, nem a remek másodlagos karakterek isteni szerelmi szálára gondolok. Hanem arra, hogy imáááádom, hogy végre nem klappol minden rögtön a főszereplők között az ágyban. Nem első lepedőre vetődéskor olvadnak fel tökéletesen egyszerre egy tökéletesen eksztatikus gyönyörben kicsúcsosodó erotikus vízszintes tangóban, hanem itt néha vacakul is elsülhetnek a dolgok, igaz, kellő gyakorlással egész jól belejönnek.
Zárásként a könyv egyik arany tanulsága minden nő számára:
- Nagyi szerint két féle férfi van a világon, fánkok és muffinok.
- Van a családodnak épeszű tagja?
- Definiáld az "épeszűt". - Nadine belepottyantott két korpás búzakenyérszeletet Gwen sárga Fiesta pirítójába.
- Felejsd el - mondta Davy. - Fánkok és muffinok.
- A fánkok azok a pasik, akik után folyik a nyálad - mondta Nadine és kivett a szekrényből egy üveg mogyoróvajat. - Csodásak és harapnivalóak és csokimáz van rajtuk, és ha meglátsz egyet, muszáj megkapnod, és ha nem kapod meg, egész nap csak ez jár a fejedben, aztán csak azért is visszamész érte, hiszen fánk. ...
- Szóval a fánktól beindul a nyálelválasztás.
- Így van. Ezzel szemben a muffinok csak hevernek ott, csupa dudorral, mind ugyanúgy néz ki, és nincs rajtuk csokimáz. ... És bár a muffinok lehetnek kitűnőek - folytatta Nadine -, különösen az ananászos-narancsosak, mégsem fánkok.
- Szóval a fánk jó - mondta Davy, igyekezvén kivenni a részét a társalgásból.
- Nos igen, egy éjszakára - mondta Nadine. ... De másnap reggel már nem olyan frissek, a csokimáz teljesen ráragad a zacskóra és valami vizenyős cucc van rajtuk és ragacsosak és rémesek. A fánkot nem tartja meg az ember másnapra.
- Ahá! - mondta Davy. - De a muffin...
- ... valójában finomabb másnap - fejezte be Nadine. - A muffin hosszú távra szól és mindig finom. Hiányzik belőlük a fánkok úristen-muszáj-megszereznem csábereje, de az ember másnap még mindig kívánja.
Az írónővel folytatott beszélgetés a könyv kapcsán:



2010/47.
2nd challenge/7.