Rebecca Donovan: What If - Mi lenne, ha…

Mi lenne, ha másodszorra is átélhetnéd az első találkozást?
Cal Logan döbbenten veszi észre Nicole Bentleyt a vele szemben lévő kávézóban, több ezer kilométerre szülővárosuktól. 1 éve, az érettségijük óta senki sem látta őt, és senki sem hallott róla. Úgy tűnik, hogy ő nem is Nicole. A lány pontosan ugyanúgy néz ki, mint Cal gyerekkori szerelme, de az ő neve Nyelle Preston, és fogalma sincs arról, hogy Cal kicsoda. Nyelle ösztönző, fogékony és vakmerő, az élethez való szenvedélyes hozzáállása másokra is átragad. Ebben Nicole teljes ellentéte. Calt totálisan lenyűgözi a lány, és megállíthatatlanul beleesik. Nyelle azonban kivételesen titokzatos, és ahogyan Cal egyre közelebb jut a rejtélyek megoldásához, úgy egyre kevesebbet akar tudni.
Amikor a múlt és a jelen titkai összecsapnak, egy dolog világossá válik: Semmi sem az, aminek látszik.
„… olyan életet élj, amilyet szeretnél, és ne olyat, amilyet kaptál.”
Rebbeca Donovan legújabb, önálló regénye egy csöppnyi titokzatossággal fűszerezett érzelmes utazásra viszi az olvasókat. A Mi lenne, ha szívszorító történet négy gyermekkori jó barátról, a szerelemről, a veszteségről, az újrakezdésről és második esélyről, s arról, hogy merjünk azok lenni, akik csak akarunk, miközben igyekszünk megélni az életet a maga teljességében. A könyv olyan kérdéseket feszeget, mint: Mi lenne, ha egy személy, egy esemény, egy döntés, vagy egy pillanat megváltoztathatja a teljes életünket? És mi lenne, ha a sors egy második esélyt adna, hogy újraírjuk azt, amit szeretnénk?
„Nicole olyan volt, mint egy tökéletesen becsomagolt ajándék, csinos selyemszalaggal átkötözve. Nyelle viszont inkább a karácsony másnapján a földre hajított csomagolópapír.”
Cal, Nicole, Richelle és Rae mint a kertvárosi négy muskétás töltötték kiskamasz éveiket. Barátságuk évekig kitartott és lassan formálódott, miközben fokozatosan más érzések is ébredeztek bennük. Aztán a középiskola előtti nyáron minden megváltozott. A négyes fogatból ketten hirtelen kihátráltak, Richelle elköltözött és többé nem kereste őket, Nicole pedig látszólag a népszerűek bandáját választotta egykori pajtásai helyett. Így maradt Cal és Rae magukra, s ők ketten azóta is jóban voltak, naponta beszéltek mondhatni mindenről. Ezért amikor másodévesként a főiskolára visszatérve Cal összefut Nyelle-vel, ki mást hívna először a hírrel, mint legnagyobb bizalmasát. Annál is inkább, hiszen Nyelle kiköpött mása az ő egykori Nichole-uknak, ám mintha fogalma sem lenne róla, kicsoda is Cal, ráadásul teljesen másként is viselkedik, mint az egykori szomszéd lány. S ilyen alapokra vajon épülhet-e egy igazi kapcsolat, amire Cal már évek óta vágyik vele?
„Ha bármiről beszélgetni kezdek vele, ami a saját életével kapcsolatos, olyan, mintha egy diszlexiással játszanék Scrabble-t.”
Be kell vallanom, a könyvvel kapcsolatos érzéseim legalább olyan kuszák, mint amilyennek elsőre maga a sztori hangzik. A szöveg ugyan olvastatta magát, de a történet csak igen lassan haladt előre. A múlt és jelen idősíkjai, valamint a narrátorok személyének váltakozásai erőteljessé, különlegessé tették a mesélés stílusát, de ugyanakkor töredezetté és kissé zavarossá is. Élveztem a gyerekkori emlékeket olvasni, mindazonáltal kissé elveszettnek éreztem magam, ahogyan próbáltam összeilleszteni a kis puzzle darabokat, hogy megértsem az okokat.
„Egész életemben arra vártam, hogy megcsókoljam ezt a lányt, és mégsem voltam felkészülve rá, milyen lesz.”
A mindent előidéző nagy titok felderítése mellett engem természetesen leginkább a szerelmi szál izgatott. Ám mintha csak a regény e vonásában is hű akart volna maradni a kettősséghez, a románc szál szintén vegyes érzéseket hozott magával. Egyrészt a cuki, kissé kocka kissrácból jóképű fiatalemberré vált, kedves Cal Logan viszonylag passzív karakter. Nem egy irányító személyiség, inkább csak sodródik Nyelle őrültségeivel, ahelyett, hogy egyenesen kérdőre vonná a lányt, s ez engem néhol szinte már dühített. Másrészt viszont elképesztően tetszett, hogy tanúja lehettem, amint egy srác képes ennyire megkergülni, amikor belép az életébe az a bizonyos nagy ő. Nyelle pedig… Hú, ezt vajon hogy is fogalmazzam meg? A néhol már bizarrnak ható viselkedése számomra egyszerűen túl sok volt olvasás közben, viszont miután a kirakós utolsó darabkája is a helyére került, át kellett értékelnem a róla alkotott véleményemet. Nem sikerült eztán sem maradéktalanul megszeretnem, de a lelkem egy része teljesen meg tudta érteni. Ráadásul tagadhatatlanul tisztelet ébredt bennem, amiért képes volt ilyen mélyen szeretni egy barátot, és kitartani egy ígéret mellett. És kettejük kapcsolata… na az maga volt a hullámvasút. Dühítő, érthetetlen események és édes pillanatok kavalkádja. Egyik percben még a szemöldököm ráncoltam, nem érte, mi a csuda is folyik itt egyáltalán. Aztán picivel később már álmodozósan sóhajtoztam.
„Ha úgy teszel, mintha nem történt volna meg, attól még nem fog eltűnni.”
Tudom, ez most pont olyan kuszára sikerült, mint amit képes voltam hibaként felróni a történetnek. De higgyétek el, igazán nehéz bármit mondani anélkül, hogy az ember könyvmoly lánya véletlenül valami spoilert kottyintana el, márpedig nem szeretném senki számára csorbítani a könyv élményét. Ezért inkább hagyom, hogy az írónő szavai beszéljenek helyettem, azaz megmutatom a három számomra legkedvesebb részletet:

„Imádom a csillagokat nézni (…) Ha engeded, minden fájdalmadat elmulasztják. És mire felkel a nap, a szomorúságnak már vége is.”
„[szerelmesnek lenni] Szerintem olyan, mintha sötétben zuhannál hátrafelé. Félelmetes. És lélegzetelállító. Amikor bíznod kell abban, hogy valaki ott áll, hogy elkapjon.”
„A megbánás olyan, mint egy gonosz vadállat, ami mélyen a húsodba ereszti a karmait és sőt szór a sebeidre, amelyek már kezdenek begyógyulni.”

Könyvinfók:


Rebecca Donovan

moly
goodreads
Kiadó: Maxim
Fordító: Beck Anita
ISBN: 9789632616865
368 oldal, puhatáblás

Műfaj: new adult romantika
Sorozat: önálló kötete
Elbeszélés módja: E/1, jelen idejű, váltott nézőpontú

Ki? Nicole Bentley (Nyelle Preston) & Cal Logan
Hol? Crenshow (New York)
Mikor? Halloweentől kezdődően a szemeszter végéig
Érzékiség? mérsékelt
Szerelmi háromszög? igen
Lezárás? boldog

#Kulcsszavak: barátság, betegség, gyermekkor, újrakezdés, változás

11.14. - Angelika blogja
11.15. - MFKata gondolatai
11.16. - Deszy könyvajánlója
11.17. - Kelly & Lupi olvas
11.18. - CBooks
11.19. - Zakkant olvas
11.21. - Dreamworld
11.22. - Kristina blogja
11.23. - Könyvszeretet

A mi Mi lenne, ha... kérdéseink:

A regény amerikai megjelenésekor az írónő érdekes kampányt indított: Beavatta követőit néhány olyan döntésébe, amelyek nagyban befolyásolták az életét. Ha úgy tetszik, az ő mi lenne, ha... pillanataiba. S ahogyan sok más szerző, barát és olvasó, úgy most mi is csatlakozunk, és elárulunk néhányat a sajátjaink közül.


Mi lenne, ha többször hánynék fittyet a szabályokra?

Nyereményjáték:

A Mi lenne, ha... történetében Nyelle imádja az édességet. Úgyhogy most aztán édesszájúak előnyben! A blogturné valamennyi állomásán találtok egy nyomot - leírást, képet, kiemelt betűket -, amelyek alapján egy-egy finomság nevét kell kitalálnotok.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
Az amerikaiak nemzeti csokoládé gyárának mogyoróvajas tejcsokoládé kosárkáiról híres márkája.
a Rafflecopter giveaway