Jennifer E. Smith: Hello, Goodbye, And Everything In Between - Milyen lesz a búcsú után?

Clare és Aidan számára lassacskán véget érnek a középiskolás évek. Bizakodva és céltudatosan várják a jövőt. Ám a várakozásokkal teli időszakra rányomja bélyegét, hogy a szerelmesek útja, úgy tűnik, különválik. Vágyaik és elképzeléseik külön városba viszik őket. Egyetlen kérdés marad hátra: ki kell találniuk, hogy együtt maradjanak vagy szakítsanak. A 12 órás beszélgetés során felidézik kapcsolatuk minden egyes fontos pillanatát, jelentős eseményét, hátha találnak valamit a múltjukban, ami meghatározza a jövőjüket. Az este barátokhoz, a családhoz, régi emlékekhez és különleges helyekre vezeti őket, ahol kemény igazságokkal és meglepő felfedezésekkel néznek szembe. Ahogy az óra jár, és eléri őket a reggel, úgy közeleg elkerülhetetlen búcsújuk is. A kérdés csak az, hogy a búcsú csupán reggelre szól avagy örökre? Mennyit bír ki a szerelem?
„Szóval ez most kábé olyan, mint egy „best of” válogatás album.”
Jennifer E. Smith írásait vétek kihagynia bármelyik ifjúsági sztorira nyitott, romantikus lelkületű olvasónak. Karakterei mindig annyira emberiek és üdítően normálisak, történetei pedig különlegesek, érzelmesek, és megkapóan kellemes stílusúak. Egyszerűen jól esik olvasni őket. Legújabb kötete, a Milyen lesz a búcsú után ismét a kamaszkori szerelem tartósságát boncolgatja, ezúttal egyetlen éjszaka tizenkét órájának eseményeit elmesélve némi kis kiegészítéssel.
„… a hátrahagyásnál már csak az lehet nehezebb, ha az embert hátrahagyják.”
A középiskolai szerelmesek, Clare és Aiden, utolsó közös estéje ez, mielőtt mindketten elindulnának választott főiskoláik felé, amelyek az ország két átellenes partján találhatóak. Most készülnek eldönteni, örökre elköszönjenek-e egymástól, avagy belevágjanak egy távolsági kapcsolatba. Az együtt töltött óráik alatt felkeresik két közös évük fontos helyszíneit és felidézik közös múltjuk sok-sok kedves epizódját: az első találkozásukat földrajz órán, az első beszélgetésüket a pizzázó parmezán szórója felett, az első csókjukat a tengerparton, az első táncukat a suli tornatermében… Minden drága emléket egyetlen estébe sűrítve. Egy estébe, ami rengeteg nevetést, némi szívfájdalmat és vitát, sok csókot, és egy elkerülhetetlen búcsúzást hoz magával. Reggel már csak az a kérdés, vajon a viszlátnak örökre kell-e szólnia, vagy csak egy időre.
„Folyton csak ezzel a két lehetőséggel foglalkozunk: hogy magunktól véget vetünk a dolognak, vagy hagyjuk szétesni. De van egy harmadik lehetőség is. (…) Hogy majd később visszatalálunk egymáshoz.”
Összességében aranyos, bár itt-ott kicsit elszomorító történetet kaptam arról, milyen nehéz is eldönteni, mit tartsunk meg, és mit engedjünk el. A séta az emlékek útján ötletét nagyon édesnek tartottam, s módfelett értékeltem, ahogyan bemutatta az írónő a változástól való félelmet, ami kissé szentimentálissá, de olykor mérgesen vagdalkozóvá teheti az embert. Tetszett, hogy a szerelem mellett a barátságról is szó esett, hisz azok szintén olyan fontos kapcsolatok, amelyeket a távolság bizony alaposan próbára teszi. Szerettem, hogy tanúja lehettem, amint a mindig mindent eltervező Clare megtorpant, és elkezdte átértékelni a döntését, habár jól esett volna, ha egy kicsit jobban elengedi magát, és sutba dobja a logikát, engedve Aiden könnyed, pozitív és bizakodó természetének. A kedvenc rész pedig nem is lehet kérdéses, hisz borzalmasan nagy happy end rajongó vagyok; nálam az ’új’ prológus mindent vitt. Egyszerűen imádtam, és kótyagos vigyorgásra késztetett, amikor megláttam a mondatot: „Most már később van?”

Fan-playlistek:

Kimondottan a regényhez nem készült hivatalos zenelista, de persze számos rajongói összeállítást lehet találni. Az én két kedvencem: abookloversplaylist rövidebb és Little Brown száz dalos válogatása.

Könyvinfók:


Jennifer E. Smith

moly
goodreads
Kiadó: Maxim
Fordító: Komáromi Zsófia
ISBN: 9789632616629
312 oldal, puhatáblás

Műfaj: realista ifjúsági regény
Sorozat: önálló kötet
Elbeszélés módja: E/3, jelen idejű, váltott nézőpontú

Ki? Clare Rafferty & Aidan Gallagher
Hol? Chichago
Mikor? augusztus közepén, péntek éjjel
Érzékiség? ártatlan
Szerelmi háromszög? nincs
Lezárás? boldog

#Kulcsszavak: barátság, búcsúzás, emlékek, főiskola, távolság, új kezdet

11.10. - Angelika blogja
11.12. - Deszy könyvajánlója
11.14. - Dreamworld
11.16. - Kelly & Lupi olvas
11.18. - Zakkant olvas
11.20. - Always Love a Wild Book
11.24. - CBooks

Nyereményjáték:

A regénybeli páros, Clare és Aidan, az utolsó közös estéjükön felkeresik az együtt töltött két évük fontosabb helyszíneit. Minden állomáson mutatunk egyet ezek közül, s nektek nincs más dolgotok, mint beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába, hol jártak a főszereplők. A megfejtéseket rugalmasan kezeljük majd, azaz ha láttok a képen egy játszóteret, akkor elég annyit írni, játszótér, nem pedig konkrétan az xy chichagói játszóteret keresnetek.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway