Karen Marie Moning: Beyond the Highland Mist - A Felföld ködén túl

Az egész királyság csak úgy ismeri, Hawk, a Héja, a csatamezők és a női szalonok legendás ragadozója. Érintésének egyetlen nő sem tud ellenállni, de senki sem férkőzhet a szívébe, míg egy bosszúszomjas tündér át nem ráncigálja Adrienne de Simone-t a modern Seattle-ből a középkori Skóciába. A túlságosan is merész, túlságosan is egyenes lány még egy idegen évszázad foglyaként is leküzdhetetlen kihívást jelent a XVI. századi csábítónak. Bár házasságra kényszerülnek, Adrienne megfogadja, hogy távol tartja magától Hawkot…
A hírhedt uraságot csak tökéletes „nem” fogadja a lány tökéletes ajkán, de Hawk megesküszik, hogy felesége vágyakozva fogja suttogni a nevét, és könyörög a szenvedélyért, amit lángra lobbant benne. Nem állhat közéjük sem idő, sem távolság, el fogja nyerni a szerelmét! Bár Adrienne nem biztos abban, hogy helyes engednie a szívében ébredező érzelmeknek, kétségeinél erősebbnek tűnik Hawk elszántsága, hogy maga mellett tartsa a lányt…

Biztosra veszem, hogy Karen Marie Moning nevére sokan kapják fel a fejüket, hisz a Tündérkrónikák sorozat, no meg Barrons, ismerősen cseng az olvasók nagy részének. Mégis, hiba lenne belevágni a Felföldi krónikákba úgy, hogy azt várjuk, ugyanazt az élményt fogjuk megtapasztalni. Való igaz, az írónő már ekkor – nyolc évvel a Keserű ébredés előtt - kacérkodott a fantasy elemekkel, s már ebben a történetben is fontos szerepet játszanak a tündérek, ugyanakkor jobb tisztában lenni azzal, hogy itt a gyengéd romantikán és nem a fordulatos akción lesz a hangsúly. Azt is le merném fogadni, hogy kiszúrva a fülszövegben az időutazós fordulatot, sokan sikkantanak majd fel: ’Ó, olyan, mint az Outlander!’. Nos, nem. Persze, a főbb szereplők dögös, kiltes, skót férfiak és a modern korból jócskán a múltba rángatott hölgy, de a hasonlóság szerintem nagyjából eddig tart. Viszont szerintem kár is lenne újrázás keresni. Engedjük meg a szerzőnek, hogy bebizonyítsa, mindig is tehetséges mesélő volt, aki képes kellemes kikapcsolódást szerezni az olvasóinak.
„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy halandó férfi. Olyan szép volt, hogy még a tündérkirálynő maga is felfigyelt rá…”
Mondanom sem kell, az egész sztori az unatkozó tündérek hibája, akik mi mással, mint velünk, emberekkel szórakoznának. Történt egyszer ugyanis, hogy Aoibheal, a Tuatha De Danaan királynője, sóhajtozósan csintalan kijelentést tett egy halandó férfi, Sidheach Douglas, szépségéről és szerelmi tehetségéről. Magától értetődően Finnbheara tündérkirály, no meg hű és ravasz udvari bolondja – kit „A skótok úgy hívták, sin siriche du, a fekete tündér.” – ezt némiképp a lelkükre vettek, és gonosz cselt eszeltek ki, hogy megleckéztessék a nőfaló harcost, aki természetesen mit sem sejtett az egészről.
„Vedd végig a századokat. Haladj előre; arrafelé függetlenebbek és öntudatosabbak az asszonyok. Keríts egy nőt, aki ellenállhatatlan, különleges, okos, erős, olyasvalakit, aki tudja, mit akar! (...) aki jól viseli a meghökkentő dolgokat, különös fordulatokat. (...) De ami még ennél is fontosabb, bolond, olyan nőt kell nekem kerítened, aki különösképp utálja a csodaszép nőcsábászokat, olyan nőt, aki egészen biztos, hogy pokollá teszi annak a halandónak az életét!”
Így került a férfiakból kiábrándult és roppant bizalmatlan Adrienne de Simone az 1997-es Seattle-ből az 1513-as skót felföldre, ahol kénytelen Vörös Comyn lányának helyébe lépni, hogy a klán eleget tehessen Jakab király utasításának. A vérszomjas angol uralkodó ugyanis elképesztő haragot érzett a Douglasek iránt, s elvakult bosszúszomjában jobb híján a jó kiállású, Hawknak is nevezett ifjú vezetőjükön kívánt elégtételt venni, méghozzá oly módon, hogy elrendelte, vegye nőül a háborodott teremtés hírében álló Janet Comynt, máskülönben mindkét család írmagját is kiírtja.
Ha Hawk saját maga választhatott volna feleséget, akkor is ugyanazokat a tulajdonságokat kereste volna, melyekben Janet bővelkedett: függetlenség, gyors észjárás, csodás test, erős szív.”
A frigy tehát megköttetett, s miután Sidheach, Dalkeith skót earlje, méltóztatott pityókás búsulásából magához térni, rádöbbent, hogy nincs is annyira ellenére ez a kényszerű menyecske. Így nekilátott meghódítani a feleségét. Ám korábbi tapasztalataival ellentétben ezúttal daliás termete, megnyerő fizimiskája és kedveskedő ékesszólása mind hasztalannak bizonyultak, ráadásul a falu titokzatos kovácsa sem átallott mind egyre hitvese körül legyeskedni. S amikor végre úgy tűnt, hogy minden vita és nehézség ellenére szerelem szövődhet a friss házasok között, a tündérek bolondja ismét közbelépett, elvégre nem hagyhatta, hogy egy halandó kifogjon rajta.
„Szerelem. Mi ez a szerelem dolog, hogy ti, halandók ilyen nagyra tartjátok? – acsarkodott Adam”
Istentelen régen szeretem a romantikus történeteket, az aranyszívű, ámde vad skótoktól pedig mindig elgyengülök kissé, így nem árulok el nagy titkot, ha bevallom, szíves örömest vettem kézbe ezt a regényt. Elismerem, érezhető rajta, hogy több, mint tizenöt évvel ezelőtt íródott, így az akkor divatos, rettenthetetlen főhős meghódítja az érintetlen hősnő téma egy variánsa néhol cirkalmas virágnyelven fogalmazott szerelmi jelenetekkel színesítve, de maga az alaptörténet szerintem még ma is szórakoztató, ráadásul a felszín alatt érezhetően ott húzódik a későbbi, sötétebb hangvételű Moning. Úgy gondolom, amennyiben nem részletes korrajzot, vagy alaposan kidolgozott mitológiai hátteret, csupán egy egyszerűbb, könnyed kikapcsolódást keres valaki, akkor érdemes próbát tennie A Felföld ködén túllal. Aki pedig ezzel végezvén hasonló hangulatú, időutazós történelmi romantikára vágyik, azoknak ajánlom figyelmébe Jude Deveraux: Fénylő lovag, Susan Sizemore: A vihar szárnyai vagy Nora Roberts: Egyszer volt című könyveit.

A Felföldi krónikák sorozat kötetei:

1. Beyond the Highland Mist - A Felföld ködén túl
Sidheach (Hawk) James Lyon Douglas & Adrienne de Simone
2. To Tame a Highland Warrior
Gavrael (Grimm Roderick) McIllioch & Jillian Alanna St. Clair
3. The Highlander’s Touch
Circenn Brodie & Lisa Marie Stone
4. Kiss of the Highlander
Drustan MacKeltar & Gwen Cassidy
5. The Dark Highlander
Dageus MacKeltar & Chloe Zanders
6. The Immortal Highander
Adam Black & Gabrielle O'Callaghan
7. Spell of the Highlander
Cian MacKeltar & Jessi St. James
8. Into The Dreaming
Aedan MacKinnon & Jane Sillee

Könyvinfók:


Karen Marie Moning

moly
goodreads
Kiadó: Cor Leonis
Fordító: Körmendi Ágnes
ISBN: 9786158036221
316 oldal, puhatáblás

Műfaj: időutazós történelmi pararománc
Sorozat: Felföldi krónikák 1.
Elbeszélés módja: E/3, múlt idejű

Ki? Sidheach 'Hawk' James Lyon Douglas, Dalkeith earlje & Adrienne de Simone
Hol? Seattle, Dalkeith-Upon-the-Sea
Mikor? 1513. február 01. - 1514. április 01.
Érzékiség? izzó
Szerelmi háromszög? egy picike
Lezárás? boldog

#Kulcsszavak: bosszú, cigányok, hullócsillag, időutazás, kényszerházasság, kilt, kívánság, skót, tündér, varázslat

11.23. - Angelika blogja
11.25. - MFKata gondolatai
11.27. - Függő/vég
11.29. - Deszy könyvajánlója
12.01. - Kelly & Lupi olvas
12.03. - Zakkant olvas
12.05. - Insane Life

Nyereményjáték:

Történetünk a XVI. század Skóciájában játszódik, ezért arra gondoltunk, hogy ismerjük meg jobban a Felföldet, illetve várait. A ti feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik állomáson melyik vár képét adták közre a bloggerek. Azok között, akik helyesen válaszolnak, öt példány Karen Marie Moning könyvet sorsolhatunk ki a kiadónak hála.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway