Mats Strandberg & Sara B. Elfgren - Eld - Tűz


molygoodreads

Vége a nyárnak és a kiválasztott hat lányt a gimnázium második osztálya várja. A szünidő szinte rettegésben telt el, és ők felkészültek a gonosz erők következő lépésére. Ám a veszedelem olyan irányból fenyegeti őket, ahonnan egyáltalán nem számítanak rá. Egyre nyilvánvalóbb, hogy valami nagyon nincs rendjén Engelsforsban. A múlt összefonódik a jelennel, az élő találkozik a holttal. A Kiválasztottak között még szorosabb lesz a kötelék, és a lányok megint rádöbbennek, hogy a rendkívüli képesség vagy a varázslat sem vigasztalja a boldogtalan szerelmeseket és nem gyógyítja meg az összetört szíveket…
A svéd szerzőpáros fiatal felnőtteknek szóló trilógiájának első kötete, a Kör, óriási sikert aratott az egész világon, és nagy várakozás előzte meg a folytatást, melyben újabb sötét és misztikus fordulatok borzolják az olvasók idegeit.

Sorozat: Engelsfors trilógia 2.
Műfaj: Ifjúsági
Kiadó: Geopen
Megjelenés: 2013. június
ISBN: 9789639973749
660 oldal, kemény kötés

Értékelésem:

"akkora fájdalmat okoz, hogy az ember érzi, amint atomjaira hullik a teste, s elkezd feloldódni a hatalmas Semmiben"
Több, mint három hétig voltunk együtt, jóban és rosszban, könnyedén pergő lapok és nehézkesen csúszó fejezetek között. Néha szinte már-már gyűlöltelek, néha nem tudtalak letenni. Olykor úgy éreztem a bőröm alá eszi magát életunt, menthetetlen szomorúságod, s jéggé dermeszti a szívem, máskor viszont mindent beragyogott a csöppnyi, de annál értékesebb, felcsillanó remény. Nem adtad magad könnyedén, de megérted a küzdelmet, még akkor is, ha most úgy érzem, összetörtél, és szavak nélkül hagytál... - mondanám a Tűznek, ha itt ülne velem szemben. Persze utána ezer és egy miértet és panaszt zúdítanék a nyakába...
Nem jellemző rám, hogy ennyi ideig húzzam egy regény olvasását, de ez az elképesztő hangulatot árasztó könyv alaposan feladta a leckét. Annak ellenére, hogy a misztikum át meg átszövi, mégis annyira valós, hogy úgy éreztem, 5-10 fejezetenként le kell tennem, el kell csöppet távolodnom, magamhoz kell térnem a hideg borongásból, és fel kell töltekeznem vidám napsütéssel,  de hogy aztán majd visszatérek a történethez egy percre sem volt kérdéses, hisz a szereplők mindvégig ott suttogtak agyam egy szegletéből, és követelték, hagy mutassák meg, mivé képesek fejlődni, hogyan alakul a sorsuk, és mélyül el a köztük lévő kapcsolat. És megtették! Nem mindig úgy, ahogyan azt szerettem, vagy vártam volna, de azt hiszem, ez csak még tovább fokozta a feszültséget, és tette ezzel olyan egyedien lebilincselővé ezt a folytatást. 

Egy szokatlanul forró nyarat követően az öt lányt a gimnázium második tanéve várja, amely újabb sötét titkokat, sok-sok megoldandó problémát és felderítendő rejtélyt tartogat számukra. Furcsa pusztulásnak indul a várost övező rengeteg, titokzatos gyilkosságok történnek. Anna-Karin a Tanács bírósága elé kénytelen áll, és a lassanként az egész várost hatalmába kerítő Pozitív Engelfors csoport vezetője is rosszban sántikál. Démoni erők, sír hantolás, szellemidézés, testcsere, famulus, amulett... igazi boszorkányos mágia. És ennek az egésznek a közepében ott vannak ők, ezek a hétköznapi tinédzserek. Igyekeznek leküzdeni bizonytalanságukat és megtalálni igazi önmagukat, miközben próbálnak boldogulni családi és baráti problémáikkal. Mind kicsit el vannak veszve az élet örvényében, és jobban már nem is különbözhetnének egymástól, de ebben a részben igaz barátság, mély összetartás kovácsolódik közöttük, olyan, amiben nem számít, mi történik, kitartanak egymás mellet. Átlagosak, mégis a világ sorsának alakulása múlik rajtuk, hisz az apokalipszis egyre fenyegetőbben közelít.

Sajnálom, hogy az előkészítést olyan nagyon elhúzták a szerzők, mert így a könyv első fele túlságosan komótos és lényegtelennek tetsző epizódokra elaprózott érzetet keltett, tekintve, hogy aztán a cselekmény mennyivel pörgősebbé, fordulatosabbá vált. Számomra ettől egy picit megbillent a regény egyensúlya. Mondom ezt annak ellenére, hogy becsukva és átgondolva a kötetet, már látom, hogyan mélyítették el a szereplők iránti kötődésemet, hogyan mutatták meg a lányok új arcát (Olivia!), és érték el, hogy átértékeljem a személyiségüket (Ida!). Való igaz, hogy ezek nélkül talán nem érintettek volna olyan mélyen a későbbi események, mégis, a kezdeti lassúság számomra nehézséget okozott.
"– Nem akarom, hogy vége legyen – mondja Ida.
– Nincs még vége – feleli Matilda. – Higgy nekem."
Szerencsére, mert minden panaszom ellenére nem akarom szem elől téveszteni a lányokat. Látni akarom, meddig jutnak el külön, és együtt egyaránt. Tudni akarom, hogyan teremtenek egyensúlyt a mágia és a hétköznapok között. Arról már nem is szólva, hogy mennyire birizgálja a kíváncsiságomat Viktor. Remélem, a Kulcs nem várat soká magára!

88. oldal: Janis Ian - At Seventeen ♪ ♫
185. oldal: John Newton - Amazing Grace ♪ ♫
261. oldal: Nirvana - Territorial Pissings ♪ ♫
412. oldal: Trent Reznor - The Hand That Feeds ♪ ♫
588. oldal: Louis Armstrong - What a Wonderful World ♪ ♫
A könyvet hálásan köszönöm a kiadónak!