Gail Carriger: Heartless - Szívtelen

A lélektelen Lady Alexia Maccon ismét alaposan benne van... ezúttal azonban a baj nem a saját hibájából szakadt rá.
Amikor egy őrült kísértet megfenyegeti a királynőt, Alexia veszi kezébe az ügyet - és a nyomok a férje sötét múltjába vezetnek. Mindezt megtetézi a húga (döbbenetes!) csatlakozása a szüfrazsett-mozgalomhoz, Madame Lefoux legújabb találmánya és tarajos zombisülök áradata - Alexiának arra sem marad ideje, hogy saját előrehaladott terhességével foglalkozzék.
Sikerül rájönnie, ki akarja megölni Viktória királynőt, mielőtt túl késő lenne? Megint a vámpírok szervezkednek, vagy az áruló ezúttal farkasbundát visel? És egészen pontosan micsoda fészkelte meg magát Lord Akeldama második legjobb szekrényébe?
„… az ámokfutás semmilyen körülmények között nem lehet indokolt.”

A Napernyő Protektorátus tipikusan az a sorozat, amit nagyon nem akaródzik eredetiben olvasni, mert annyira imádom a magyar szöveget. Ugyanakkor az utóbbi időben erősen gondolkodóba estem, hiszen legnagyobb fájdalmamra iszonytatóan hosszú idő telt már el a harmadik rész hazai megjelenése óta. Szóval nálam a Szívtelen pont az utolsó pillanatban érkezett, hogy megadja azt a steampunkos szórakozás falatot, amire már olyan nagyon szükségem volt, és egyben visszatartson egy újabb bookdepository-s bevásárlástól.
„… milyen gyönyörűségesen példátlan eset…”
És ó istenem, milyen hihetetlenül nagyszerű volt ez! Lehengerelt, és én boldogan hagytam neki. Eskü, ezt nem csupán a régóta nélkülözés mondatja velem, hanem ebben a kötetben tényleg minden a helyén volt. Carriger írásmódja továbbra is eszméletlenül egyedi, és szerencsére modoros s kissé szarkasztikus humorát sem felejtette el. A leírások még mindig látványosak és színesek, a párbeszédek pedig sziporkázóak. Minden kedvelt, sőt kevésbé kedvelt szereplő is visszatért, hogy teljes gőzzel bonyodalmasnál bonyodalmasabb helyzetekbe keveredjenek, természetesen a maguk utánozhatatlanul egyedi stílusában.
„A világa összekuszálódott, márpedig ha Alexia Maccon másban nem is volt jó, abban igen, hogyan igazítsa ki, és miként állítsa vissza a világegyetem egyensúlyát.”
Iszonyatos jól szórakoztam, és egy pillanatra sem unatkoztam. De tényleg. Volt itt kérem minden: meglehetősen kitartó zombisülök, ámokfutó fémpolip meg egy ármánykodó kígyó, kissé ütődött szellem, no meg annak excorziálása, fura öltözetek s kalandos léghajózás, helyét kereső piperkőc alakváltó, farkasfalka költöztetés, vámpír boly kirajzás, veszélybe kerülő királynő, rejtélyek és machinációk végtelen sora, hogy aztán mindezt megkoronázza Alexia és Conall különleges porontyának érkezése.
„Megfelelő óvintézkedések szem előtt tartásával a természet szülte legerősebb ragadozó is tökéletesen civilizált viselkedésre nevelhető.”
Jaj, roppant kíváncsi vagyok, hogy a sok most megszellőztetett titok mivé fog kicsúcsosodni. Rettentően szeretném látni, hogyan alakul Biff sorsa és persze továbbra sem tiltakoznék, ha ő és Lyall professzor legalább egy iciri-picirit közelebb kerülnének. De a legeslegjobban a kis bőrlopó izgat, pláne, hogy külön sorozatot szentel neki az írónő. A kérdés persze már csak az, hogy a Timeless belátható időn belül a polcainkra kerül-e majd magyarul, vagy újra ott találom magam az angol nyelvű kiadások körül őgyelegve.


Kedvenc mondatok:
„Bétahímnek lenni olyasmi lehet, mint a világ legtoleránsabb inasának szerepét játszani.”
„Lord Maccon, miféle rangon aluli dolog, hogy szerelmes a tulajdon feleségébe?”
„A vámpírok utálták a vérveszteséget – bajos a pótlás, és kivehetetlen folt marad utána.”
„Ivy és Lord Akeldama olyan, mint a tartán és a brokát – még kiegészítő színekben sem illenek egymás mellé, semmiképpen.”
„A férje farkasember, néha pedig tulok, de csodásan törődő, ha egyszer rátalál a módjára.”
„Szégyellje magát! Rossz vámpír.”
„Ráadásul francia is. Azok rémesen érzelmesek tudnak lenni...”
„A szarkazmusnál lejjebb egy vitában persze nem lehet süllyedni…”

Könyvinfók:


Gail Carriger

moly
goodreads
Kiadó: Könyvmolyképző
Fordító: Miks Rédai Viktória
ISBN: 9789632453941
384 oldal, puhatáblás

Műfaj: steampunk
Sorozat: Napernyő Protektorátus 4.
Elbeszélés módja: E/3, múlt idejű

Ki? Alexia Tarabotti Maccon & Lord Conall Maccon
Hol? London, Anglia
Mikor? alternatív 1874
Érzékiség? visszafogott
Szerelmi háromszög? nincs
Lezárás? egyelőre boldog
Önállóan olvasható? nem igazán

#Kulcsszavak: léghajó, napernyő, szellemek, vámpírok, vérfarkasok

03.28. - Angelika blogja
03.30. - Insane Life
04.01. - Dreamworld

Nyereményjáték:

Gail Carriger alternatív 19. századi Angliájában a természetfeletti lények a mindennapok állandó résztvevői, így a politika színterén is képviseltetik magukat, még az uralkodó tanácsadói között is. A sorozat lelkes olvasóinak bizonyosan nem okozhat gondot megnevezni, vajon milyen tisztségnévvel illetik Őfelsége Viktória, Nagy-Brittania királynője árnyékkormányának tagjait. Segítségképpen még a betűket is megadjuk, igaz, csöppet kesze-kusza sorrendben.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway