Katie Ashley - The Proposition - Az ajánlat


molygoodreads

Sorozat: Ajánlat 1.
Emma Harrison & Aidan Fitzgerald
Atlanta - jelenkor

 
Műfaj: Jelenkori romantikus
Kiadó: Ulpius
Megjelenés: 2013. december 9.
Fordító: Medgyesi Csilla
ISBN: 9789632548326
332 oldal, puhaborítós

Értékelésem: + ½
Harmincadik születésnapja közeledtével Emma Harrison rádöbben, hogy ketyeg a biológiai órája, és a herceg a fehér lovon még mindig sehol. Fogyatkoznak a lehetőségek, különösen most, hogy a legjobb barátja – egy meleg pasi – visszalépett, hogy spermadonor legyen. Persze ott van a spermabank, de Emma fél: mit lehet tudni, talán a sátán belekavarhat a dolgokba.
Aidan Fitzgerald, a megátalkodott nőcsábász rendszerint eléri, amit akar, különösen a hálószobában. Amikor a karácsonyi partin Emma elutasítja a közeledését, Aidan elhatározza, megszerzi a nőt, kerül, amibe kerül. Emma kínos helyzetét megismerve a férfi olyan javaslattal áll elő, mely mindkettejüknek jó lesz. Hajlandó vállalni a donor szerepét, de csakis természetes úton. Nem lévén elszánt pasivadász, sem az alkalmi szex híve, Emma ódzkodik az ötlettől, ám a férfi sármja és Emma anyaság utáni vágya győzedelmeskedik. A „gyermekgyártási” projekt azonban egyszer csak több lesz, mint fizikai aktusok sora. Aidan nem képes kisétálni a nő életéből, Emma meg kezdi úgy érezni, ez a férfi az igazi.
Most már csak egy kérdés maradt: képes-e Aidan megváltozni, olyanná válni, amilyennek Emma szeretné?


A történet röviden:
„... a biológiai órám már nem is csupán ketyeg, hanem csörög...”
A húszas évei végén járó Emma Harrison életét veszteségek árnyékolták be; vőlegénye egy tragikus autóbalesetben hunyt el, szeretett édesanyja pedig két éve már, hogy elvesztette a rákkal folytatott küzdelmet. Ráadásul a randizásban sincs túl nagy szerencséje. Úgy dönt hát, ideje lemondania arról az álomról, hogy az Igazi egyszer csak felbukkan, és együtt boldog kis családot alapítanak. Elhatározza, hogy egymaga vállal gyermeket, s biológiai apának gyermekkori barátját, a meleg Connort kéri fel, aki viszont kénytelen nemet mondani, mert partnere nem támogatja az ötletet.
„... nem férjnek való. De az biztos, hogy tenyészménnek kiváló. (...) nem tűnik türelmes, megértő típusnak. Ő inkább az a 'durr bele, viszlát bébi' típus.”
A harminckét éves Aidan - Mr. Szoknyapecér - Fitzgerald megrögzött agglegény. Vadítóan dögös, s ezt tudja is magáról, munkájában roppant sikeres - éppen marketingért felelős alelnökké nevezték ki -, a nőket pedig 'Keféld meg, és hagyd el!' jelszavának szellemében úgy cserélgeti, mint más az alsóneműit. Csakhogy valahol mélyen elfojtva ott él benne ír katolikus neveltetése is, így amikor hazafelé tartva női sírás és mérges vita hangjaira lesz figyelmes, közbe avatkozik.
„- Én lemeztelenítem a lelkemet, elmesélem, mennyire szeretnék gyereket, maga meg azzal jön, hogy meg akar... meg akar...
- Ejnye Emma, hisz nagylány már. Nem tudja kimondani azt a szót, hogy megkefélni?”
Miután tisztázódik, miről is folyt a dühös szóváltás, Aidan meghívja egy italra a hüppögő Emmát. S mivel a cég karácsonyi fogadása óta vágyik a nőre, meglepő ajánlattal áll elő. Vállalja az apaságot, ha a baba természetes módon fog megfoganni.
„Egy szerződés, hm? (...) Olyasmi, mint amilyen abban a perverz könyvben szerepel...?”
Az első felháborodás után Emma rábólint az ajánlatra, és megegyeznek, hogy a teherbe esésre alkalmas időpontokban egy hotelszobában találkoznak, míg siker nem koronázza próbálkozásaikat. Csakhogy a köztük fellobbanó szenvedély mindkettejüket meglepi és csakhamar légyottjaik messze többet kezdenek jelenteni, mint ahogyan az a megállapodásban szerepelt.
„Az elmúlt hónapokban az érzelmek apró parázsból tomboló tűzzé változtak a szívében. És most az érzéseknek ez a pokla el akarta emészteni.”
Úgy tűnik, lassanként valódi kapcsolat szövődik közöttük, olyan, ahol a harminchat kilós házikedvenc Beau kutyusról együtt gondoskodnak, ahol megismerik egymás családjait, és ahol boldogan tekintenek a közös gyermekáldás elé. Ám Aidan mindezek ellenére úgy érzi, fojtogatja az elkötelezettség érzése, s amikor Emma száját elhagyja a szó, szeretlek, a férfi bepánikol, és...
„- Én vagyok az, apu. Elkúrtam, és szükségem van a segítségedre.”
Szerintem:

Kíváncsi voltam, ismét csak, mert hiszen míg például a pénzügyi gondok miatti kényszerházasság ötletével már több jelenkori románcban találkoztam, addig a kimondottan babagyártási projektből szárba szökkenő szerelem eddig kimaradt az olvasmány listámról. Most kínálkozott az alkalom ezt pótolni, hiszen a napokban magyarul is megjelent Katie Ashley ilyen típusú története. Ráadásul az írónő jó ideje a meg kellene nézni, miért is szeretik ennyire listámon szerepelt, tehát minden amellett szólt, hogy elolvassam Az ajánlatot.  
Az írásmód kimondottan kedvemre való volt, a regény olvastatta magát, ahogyan a jó féle romantikus limonádéknak illik, sőt itt-ott meg is mosolyogtatott, ami sosem hátrány. A szexuális együttlétekről itt aztán tényleg el lehet mondani, hogy a történet előrehaladását szolgálták. A főszereplők tökéletlenségeik ellenére egészen a szívemhez nőttek a végére, biztosítva ezzel, hogy akarjam a folytatást. A családi találkozók, a barátokkal folytatott csevegések és a zabálni való, fekete labrador pedig mind ügyesen fokozták a regény életszerűségét, némi vonakodás után én is hagytam, hogy magába szippantson ez a képzelet szülte valóság.

Ám ahogyan azt a pontozás is mutatja, azért akadt olyan is, amivel nem tudtam kibékülni:
Leginkább a függővég ténye az, amitől szemrángást kapok. Ez egy édes kis sztori, aminek jó előre lehet látni az ívét, így számomra érthetetlen, hogy miért törte félbe a szerző, és hagyott minket a várt happy end nélkül. Ó, ja igen, a folytatás fülszövegéből kiderül (lásd alant), hogy színre lép egy harmadik fél is. És itt lett a szempikkelésemből fülön kilövellő gőzfelhő. Annyira utálom a szerelmi háromszögeket! Tőlem egy csillag mínusz a legkevesebb, amit a szerző megérdemel ezért a felháborító húzásért.
Emellett a regény olvasása közben is akadt pár dolog, amitől felszaladt a szemöldököm. Például maga az ajánlat is annyira hirtelen, és hihetetlen, hogy a könyv erős hátrányból kénytelen feldolgozni magát. Megjegyzem ez egész ügyesen sikerül, annak ellenére, hogy nehezítő tényezőnek még ott van Emma ellentmondásos karaktere is. Számomra egy felvilágosult, emancipált nő döntésének tűnik az, hogy hajlandó egymaga gyermeket vállalni. Ellenben Emmát úgy festi elénk az írónő, mint aki vallásos gyökerekkel rendelkezik, a szeretkezést különleges, szent dolognak tartva csupán vőlegényével bújt ágyba eddig. Ugyanakkor a későbbiekben roppant gyakorlott és vállalkozó kedvű asszonyként látjuk a szenvedélyes jelenetekben. Így esetében nekem sérült a szép kerek egész személyiség érzete.

S hogy Aiden se maradjon ki a panaszáradatomból, hagy mondjam el, hogy kb 90% környékén szerettem volna alaposan kupán vágni, 94% százalék környékén a nyakkendő általi fojtogatáson morfondíroztam, 96%-nál pedig egyenesen kasztrálni kívántam volna a hibbantat. Persze, józanabbik felem nyugalomra int, mert bár címeres baromként viselkedett, de legalább nem esett át instant személyiség átültetésen, hanem elfogadhatóan emberin reagál a vele történtekre.
De akkor is! Durci vagyok, hogy nem kaptam meg a boldog befejezésemet.... Ide nekem a folytatást!

A két dal, amelyet Emma a pajtabálon énekelt:


A második kötet, A javaslat fülszövege:

Az Aidan árulását követő héten Emma mindent megpróbál, hogy továbblépjen. Figyelmen kívül hagyja a töméntelen SMS-t, hangüzenetet és virágot, nem biztos benne, hogy vissza akarja szerezni a férfit. Ám Aidan nem adja fel harc nélkül, különösen addig nem, míg Emma végre hajlandó meghallgatni, milyen múltbéli titok okozza Aidan irtózását a kötelességvállalástól. 
De a sors közbeszól, amikor a koraszülés fenyegetése két hétre ágyhoz köti Emmát. Aidan meghökkentő ajánlattal áll elő. Szerelme próbájául és a még meg nem született fia iránti felelősségérzetből majd ő ápolja Emmát. A nő vonakodva ugyan, de beleegyezik. 
Aidan óvó, szerető gondoskodása mélységesen meghatja, ám eközben élvezi a sürgősségi osztály orvosának, Alpesh "Pesh" Nadeennek is a rajongó figyelmét. Pesh-ben minden megvan, amire Emma vágyik: sikeres, állhatatos, és kész megállapodni, családot alapítani. Az orvos el akarja nyerni Emma szerelmét, aki nem biztos benne, hogy képes lenne-e viszontszeretni. 
A szíve ugyanis még mindig azé a férfié, aki összetörte az övét, s aki most kétségbeesetten azon igyekszik, hogy visszaszerezze őt.

Ingyenes olvasni valók Emma és Aidan főszereplésével:

Az Aidan múltjába bepillantást engedő rövidke Preface (Előszó) itt található.

A 44 oldalas The Party című írást a duológia elő novellájaként szokták emlegetni, de mivel itt-ott tartalmaz spoilert, célszerű nem ezzel kezdeni az olvasást. Számtalan formátumban ingyenesen letölthető a smashwords oldaláról.

A második kötetet után még két apró, ünnepi szösszenet erejéig betekintést nyerhetünk a boldog pár életébe: Baby Noah's First Easter & A Halloween Story


Az olvasás lehetőségét köszönöm a kiadónak!