Abigail Roux - Cut and Run

2008 júniusa irtózatosan régnek tűnik, és meg kell mondanom, a 2013. március 26. sem látszik túlságosan közelinek. Ki tudja, mi a közös ezekben a távoli dátumokban? Aki kapásból rávágta: „Qhuinn & Blay!”, az bezsebelhet tőlem egy rokon lelkeknek kijáró lelkes ölelést, mert valóban ők kötik össze a két időpontot. Lassan már négy éve esz a fene, annyira drukkolok, hogy a fentebb nevezett két lökött vámpírból egy pár legyen, így el lehet képzelni, miféle örömtáncot lejtettem, amikor az írónő március 31-én közzé tette a hírt a facebookján: jövő tavasszal érkezik a közös történetük. Viszont még eddig csak szimplán nehéznek éreztem a várakozást, most már egyenesen kínzásnak tűnik. Nem lesz könnyű az a bő hét hónap, ami még hátra van a megjelenésig.
S egy ilyen felvezető után, gondolom világos, hogy miféle könyvet olvastam mostanság. Igen, azonos neműek között szövődő kapcsolatról szólót. Történt ugyan is, hogy kissé lógattam az orrom, részben Qhuay miatt, részben mert a friss Kenyon folytatás példányom dezertálni tűnt a postai kézbesítés elől. És míg vigasztaló olvasmány pótlás után nézelődtem, két, általam követett, és megbízható ízlésradarnak tartott bloggerina (Mandi & Ann) is egybehangzóan ajánlotta, hogy érdemes lenne próbát tennem Abigail Roux Cut & Run sorozatával. S bár a borítók semmitmondóak, a tartalmak, no meg amiket a hölgyek írtak róluk, felkeltették annyira a kíváncsiságomat, hogy elkérjem az első részt. Nem bántam meg! Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy azóta beszereztem a folytatásokat is.

Sorozat: Cut And Run 1.
Kiadó: Dreamspinner Press
Megjelenés: 2008. szeptember
376 oldal, e-könyv
goodreads amazon book depository
„We could just cut and run,” he suggested softly, watching Zane closely.
Forcibly keeping his eyes on the road, Zane pressed his lips together hard, and his hands curled tightly around the steering wheel. “It's a nice dream,” he finally answered, his voice as unsteady as the rest of him.”
 
A kötetekben két FBI ügynök az állandó főszereplő: a 34 esztendős nyugat-virginiai ex tengerészgyalagos Ty Grady és a 42 éves texasi Zane Garett. Az első rész elején a két, egymás teljes ellentéteinek tűnő ügynököt felettesük rendeli egymás mellé, hogy képviseljék az irodát egy new yorki sorozatgyilkos utáni nyomozásban. Mindketten igazi morgós, lobbanékony, fizikailag erős, keményfiús macsók jó néhány hibáival és múltbéli csomaggal. Zane nős volt, míg néhány éve el nem veszítette a feleségét, Ty egyik egy éjszakás kapcsolatból esik a másikba. Előbbi kiegyensúlyozott, higgadt, logikus és jól öltözött, másikuk nyers, ösztönös, és elsőre kissé ápolatlannak és műveletlennek látszó. Nem csoda, hogy kelletlenül állnak a kényszerű partnerséghez. Kölcsönös utálatuknak nem egyszer hangot is adnak. Ám mélyen belül képtelenek tagadni, hogy vonzódnak a másikhoz, és a történet kb felénél vonakodva bár, de szeretőkké vállnak. De onnantól sem lesz minden csupa szivárvány. Ha fegyvert szegeznek rájuk, a szemük se rezzen, no de az szív dolgai… Nehezükre esik bevallani érzéseiket, titkolják egymás, no meg a világ elől is. Ám amikor a parancsnokuk máshová helyezi őket, mindketten kifordulnak önmagukból, nem igen találják a helyüket. Mi pedig rájöhetünk, hogy belül kissé törékenyek a másik nélkül. Még jó, hogy a sors úgy hozza, a jövőben állandó partnerek lesznek.
A háttértörténet számomra élvezetes volt. Nem vagyok krimifaló, így nekem annyi, amit itt kaptunk, elég volt a nyomozásból, és örültem, hogy egyszer sem fordult elő, hogy azt gondoltam volna, na most majd az fog történni, és tényleg bekövetkezett volna. Érdekelt, izgatta a fantáziám, hogy ki és milyen okból szedi áldozatait. Kimondottan ötletesnek találtam, hogy miért és milyen minta szerint öl az elkövető. Már az elejétől volt két tippem a gyilkos személyére, de kb a felénél dobtam az egyiket, mondván, á, akkor biztos nem ő lesz. Erre nem kiderült, hogy mégis csak ő az őrült? És még szegény Ty-ért is kellett izgulnom, hogy vajon Zane időben rátalál-e. (Igen, hajlamos vagyok időnként elfelejteni, hogy általában nem szokás már az első részben elveszíteni az egyik főhőst. :D)

  • Amitől a legnagyobb rajongókkal ellentétben én nem vagyok elalélva: Ty és Zane. Egyelőre még emésztem a személyiségüket. Rég találkoztam két ennyire – már bocsánat a szóért – elcseszett alakkal. Megvan a maguk feldolgozandó problémája, és ehhez most hozzájön ez a homoszexuális kapcsolat dolog is. Ráadásul az, ahogyan először bemutatkoztak a karakterek, már sehol nem volt a regény végére. Annyi minden történt, úgy megváltoztak, hogy az nekem picit gyors volt. Arról már nem is beszélve, hogy némely döntésüktől a fejemet fogtam.
  • Ami miatt vissza fogok térni a sorozathoz: A két pasi. :) Tudom, tudom, kissé ellentmondásos vagyok. De nem tehetek róla, így érzek. Irritálónak találom őket, de a jó értelemben. Való igaz, hogy nem élek-halok még értük, de hogy nem nagyon fog hagyni nyugodni, mi lesz velük, az biztos. Olvasni akarom, mi lesz a viszonyukból! Várom, hogy küzdenek meg magukkal, a másikkal, a környezetükkel azért, hogy működhessen a dolog kettejük között. Ki nem hagynám, a soron következő kötekedésüket. Ráadásul, hogy a kémia működi közöttük, tagadhatatlan.
Aki nyitott az M/M történetekre, annak csak ajánlani tudom, adjon egy esélyt a sorozatnak! Nem tökéletes, de igazán jó kis könyv volt.

Értékelésem:

A 9 részesre tervezett sorozat eddig megjelent darabjai:
1. Cut & Run
2. Sticks & Stones
3. Fish & Chips
4. Divide & Conquer
5. Armed & Dangerous
5,5. Dine & Dash (ingyenes kisnovella)
6. Stars & Stripes