2012. május 29., kedd

Julie Kagawa - The Iron King – Vaskirály


Sorozat: Vastrón 1.
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2012. június
Formátum: 372 oldal, ARC puhakötés

Meghan Chase-re titkokkal teli sors vár – olyan, amit még kigondolni sem tudott volna.
Valami furcsa mindig volt Meghan életében; már hatéves kora óta, amikor édesapja eltűnt a szeme elől. Az iskolában sem tudott teljesen beilleszkedni… és otthon sem. Amikor egy gyanús idegen kezdi távolról figyelni, és tréfakedvelő legjobb barátja egyszeriben a védelmezőjévé válik, Meghan érzi, hogy minden meg fog változni, amit csak ismer. De a valóságot álmában sem tudta volna elképzelni – hogy ő egy mesebeli Tündérkirály lánya, és egyben tehetetlen báb egy öldöklő háborúban. De idővel kiderül, mire hajlandó azért, hogy megmentsen valakit, akit szeret, vagy hogy útját állja egy rejtelmes gonosznak, akivel egyetlen tündér sem mer szembenézni… és hogy megtalálja-e a szerelmet egy ifjú herceggel, aki szívesebben látná őt holtan, semhogy közel engedje jeges szívéhez.
Értékelésem:
Kedvenc idézeteim
2012/22.
moly goodreads

Erről a könyvről annyi féle véleményt láttam már, hogy a kíváncsiságom nem igen hagyott nyugodni. Ráadásul itthon ez az első regény, amelyből készült előolvasói példány is a tényleges megjelenést megelőzően, azaz valamiféle mérföldkő a hazai könyvkiadásban.
Szerencsémre nekem is alkalmam adódott, hogy még a Könyvfesztivál előtt elolvashassam. Miután igazán nekiveselkedtem, szinte egy nap alatt a végére is értem. Lekötött a pörgő cselekmény és érdekelt mi lesz a történet végkifejlete. Mégis, úgy érzem, nehezemre esik értelmes értékelést kerekíteni.
Nem tudom biztosan, mi lehet ennek az oka. Talán az, hogy bár E/1-ben, Meghan elbeszélésében ismerjük meg a történeteket, és én mégsem találtam rá igazán a karakterre? Most úgy érzem, Kacorban, a szarkasztikus macska tündében is több személyiséget tudtam felfedezni, mint ebben a 16 éves félvér leányzóban. Vagy zavarom oka abban keresendő, hogy a főként gyerekeket célzó fantasyk varázsa engem sosem szippantott magába? Márpedig itt a regényben magában is említett Shakespeare mű - a Szentivánéji Álom - mellett annyi ismert mese jellemző mozzanata beköszön, hogy csak kapkodtam a fejem. Alice Csodaországban, Óz a nagy varázsló, Végtelen történet, Narnia... valahol a felénél sóhajtottam fel, hogy csoda, hogy az Arany iránytű jegesmedvéi nem köszöntek még be... erre nem megjelent egy maci a távolban? Amikor már Csingiling neve is elhangzott, hát én gurultam a nevetéstől.
Viszont Sohasohaföld különböző tartományinak leírásai csodásan érzékletesre sikeredtek, nem különben a történet során szerephez jutó angolszász mondákból ismerős, különböző lények bemutatásai. Tényleg láttam mindent magam előtt, mintha csak egy film pergett volna a fejemben. Személyes kedvenceim a gyűjtögető hörcsögök lettek.
Lévén ya regényfolyam, nem kérdés, hogy kapunk egy szerelmi háromszöget. (Komolyan, van olyan ifjúsági sorozat mostanában, ahol kihagyják ezt?) A lókötő Robbie / Puck a tipikus legjobb barát, a nevettető, a biztos háttértámasz. S ellenpontként a titokzatos, sármos tél herceg, Ash. Részemről én itt még nem tudnám azt mondani, hogy Team ez vagy az vált volna belőlem. Sőt, nagyon olvadozni sem volt alkalmam, mert a vonzalom jött mint a Rómeó és Júliában (amit imádok, de ki a csuda érti, miért is pistultak annyira egymásba rögtön elsőre), de egy csókocskát leszámítva nem mondanám, hogy tomboltak volna a romantikus érzelmek.
Viszont a két srác - furcsa ezt írni, mert bár a főszereplőnk még csak tini, a többiek ősöreg tündérek - közötti kapcsolat kimondottan tetszett. Érdekesnek találtam, hogy van közös múltjuk, és valós okon alapszik állandó ellenségeskedésük. Aminek részleteit megismerve magyarázatot nyert, hogy miért is éreztem azt, hogy bár Ash valóban képes lenne végezni Puckkal, addig ez visszafelé már sántít kicsit.
Mindent összevetve csöppet sem bántam meg ezt a kis kalandot a tündérek világába. Valószínűleg a fiatalabb korosztálynak ajánlanám, vagy legalább is a varázslatos fantasy meséket kedvelő gyermeklelkű nagyobbacskáknak.


A Vastrón (Iron Fey) sorozat olvasási sorrendje:

1. The Iron King - Vaskirály
1,5. Winter’s Passage (novella az The Iron Legends kötetben)
2. The Iron Daughter
3. The Iron Queen
3,5. Summer’s Crossing (novella az The Iron Legends kötetben)
4. The Iron Knight
4,5. Iron's Prophecys (novella az The Iron Legends kötetben)

A megjelenés előtti olvasás lehetőségét köszönöm a kiadónak!
Megjelenik: a Könyvhétre (2012. június 07-11)

10 megjegyzés:

 1. Pár napja fejeztem be én is a könyvet és nekem is hasonló a véleményem róla, mint neked..... én még azon is gondolkodtam, hogy inkább ifjaknak szól ez, mintsem fiatal felnőtteknek. Egy két jelenet miatt sorolnám csak YA-ba. Pl.: a szatíros rész miatt...

  VálaszTörlés
 2. Igen, amiatt nem merném az egész kicsiknek odaadni én sem.

  VálaszTörlés
 3. Én két napja vettem a könyvet és még aznap ki is olvastam. Engem nagyon magával ragadott a történet ( talán mert én is 16 éves vagyok :D), bár voltak olyan részek ahol a fejem fogtam, vagy a szemeim forgattam de összességében jó könyv :)

  VálaszTörlés
 4. Valaki megmondaná, hogy a Winter's Passage-t hol lehet elolvasni? Mert magyarul nem adták ki, de elolvasnám angolul is.

  VálaszTörlés
 5. 3 dollár környéki áron akár az amazonról is beszerezheted e-könyvként.

  VálaszTörlés
 6. én ma vetem és ki is olvastam de csak az elsö ketöt nemtudjátok kiadták-e már a 3,4-et vagy ha nem hol tölthetném le angolul
  (:

  VálaszTörlés
 7. Itthon csak az első kettő jelent meg. A folytatásokat angolul keresd a bookdepository.com-on vagy az amazon oldalán.

  VálaszTörlés
 8. Szia!
  Elöször is nagyon tetszik a blogod.
  Énis olvastam az Iron King-et és énis hasonló véleménnyel vagyok róla :)
  Ez nem ide vég tudom de megszeretném kérdezni hogy ezta blogot csak úgy magadtól csináltad , vagy valamilyen kiado kért fel erre hogy olvass ki a azokat a könyveket amit kiadnak és róluk véleményt?:)
  válaszodat előre is köszönöm!
  Horváth Zsófia.

  VálaszTörlés
 9. Szia!
  Örülök, hogy tetszik a blog, remélem, vissza fogsz még térni! Kérdésedre válaszolva: Nem, nem kért meg senki, hogy vezessem a blogot, csupa önszorgalomból keletkezett. Néhány könyvet valóban recenziós példányként kaptam; azaz mivel érdekelt, megkerestem a kiadót, aki szerencsémre érdemesnek talált arra, hogy egy ingyen példánnyal megajándékozzon, amit úgy hálálunk meg mi, bloggerek, hogy írunk az adott kiadványról. De ez a féle olvasás nálam még mindig kisebbségben van. A többi könyvet a jó öreg pénztárcám finanszírozza.

  VálaszTörlés

Mondd el Te is a véleményed!

 
back to top