Miranda Kenneally: Catching Jordan - Kivédhetetlen szerelem


molygoodreads

Aki szerint az amerikai foci és a csajok nem férnek össze, az nem ismeri Jordant! A tizenhét éves lány a gimi csapatának kapitánya és irányítója: bitang tehetséges játékos, és a foci a mindene. (Az már csak hab a tortán, hogy a pályán folyton szívdöglesztő hapsik veszik körül…) Csapattársai tisztelik és szeretik − igaz, csak haverként tekintenek rá. De Jordannek amúgy sincs ideje pasizni, fontosabb, hogy egyetemi sportösztöndíjat szerezzen. Na meg hogy az apja végre elismerje a tehetségét.
A dolgok akkor kezdenek bonyolódni, amikor Ty Green, a kiváló irányító beiratkozik a suliba. Az irtó dögös srác egyszerre jelent veszélyt a lány posztjára és a szívére, Jordan pedig életében először elbizonytalanodik: vajon nyerhet-e a pályán és a szerelemben is?

Kiadó: Móra Könyvkiadó
Fordító: Vince Judit Andrea 
ISBN: 9789631197587
344 oldal, kartonált

Sorozat: Hundred Oaks 1.
Ki? Jordan Woods & Sam Henry, Tyler Green
Hol? Franklin (Tennessee)

Műfaj: jelenkori ifjúsági
Elbeszélés módja: E/1, múlt idejű, egy (Jodan) nézőpontú
Érzékiség: visszafogott
Lezárás: boldog

Sokszor szoktam emlegetni, hogy az ifjúsági regényekkel kissé hadilábon állok. Nagy vonalakban ugyan ismerem a trendeket és a sorozatokat, sőt, szívesen nézegetem az újdonságokat, ennek ellenére mindig félve választok közülük olvasnivalót. A LOL könyvekkel például már jó ideje szemeztem messziről, de ezidáig egyik kötettel sem sikerült közelebbi ismeretséget kötnöm. Pedig mint tudjuk, a puding próbája az evés. S mi lehetne tökéletesebb kóstoló, mint az a történet, ahol plusz csábításnak ott az általam igen kedvelt amerikai futball világa is?
„Néha fel kell adnunk valamit, hogy jobb lépjen a helyébe.”
Jordan Woods élete hét éves kora óta a sport körül forog, és legnagyobb álma, hogy bekerüljön az Alabama Egyetem  foci csapatába, s ott egyetlen női játékosként megállja a helyét. Utolsó Hundred Oaks Gimis éve kezdetén azonban, az edzések miatt addig háttérbe szorított magánélete hirtelen teret követel magának.
Amikor a dögös Ty csatlakozik a csapatukhoz, Jordan térde remegő kocsonyává változik, gyomrában pedig ezernyi pillangó kezd őrült verdesésbe. Szerencsére úgy tűnik, a fiút is sokkal jobban érdekli Jordan, mint bármelyik magát kellető szurkolólány, így ők ketten hamarosan járni kezdenek. Ám a lány legjobb barátja, Henry, nem nézi jó szemmel kapcsolatukat, mert aggódik, hogy a srác csak Jordan csapatkapitányságára áhítozik. Vagy esetleg elképzelhető, hogy ellenséges viselkedése mögött más is rejtőzik? Netán a lány iránt régóta érzett, de titkolni próbált vonzalma?
Miközben Jorden próbál a szerelem kusza útvesztőjében eligazodni, kénytelen azon is elgondolkodni, hogy össze tudja-e egyeztetni tulajdon vágyait az áhított egyetem terveivel, avagy ideje új célok után néznie.

Pro:
„Csak úgy érhetünk el valamit, ha álmodozgatás helyett inkább cselekszünk.”
  • Jordan fittyen hányva a konvenciókra lány létére mindent megtesz, hogy ott legyen sikeres, ahol imád lenni: a fiúk uralta focipályán. Egy ilyen alaphelyzet esetén természetesen kikerülhetetlen volt a nemi előítéletek említése, de nagy örömömre sikerült ezt a komoly témát emészthető módon tálalni.
  • Habár a történet szerves részét képezi a sport, szerencsére nem vesztünk el az apró technikai részletekben. Az alapok ügyes ismertetése mellett leginkább a játék izgalmát helyezte előtérbe a szerző.
  • A barátok / csapattagok humoros beszólásai, valamint Jordan szarkasztikus gondolatai többször kuncogásra késztettek.
  • Tetszett, hogy jót s rosszat egyaránt láthattunk a Woods család életéből; különösen érdekesnek találtam ahogyan Jordan és a kezdetben kevésbé támogatónak tűnő édesapja kapcsolata fokozatosan alakult.
  • Piros pontot érdemel az írónő, amiért a sorok között bújtatva, de megmutatta, hogy mekkora életszínvonal béli különbségek lehetnek csapattársak között, illetve hogy a kiemelkedő sportteljesítmény hogyan adhatja meg a továbbtanulás esélyét olyanoknak is, akik önerőből nem finanszírozhatnák az egyetemi éveket.
  • Nagy rajongója vagyok a legjobb barátokból szerelmesek sztoriknak, így nem tagadom, boldog várakozással figyeltem az események alakulását.
  • A vicces, laza Sam Henry meghódította a szívemet. Ő az a csélcsap, lüke, legjobb barát, akit képtelenség nem imádni, még akkor is, ha néha úgy viselkedik, mint egy durcás kölyök, ahelyett, hogy kinyitná a száját, és őszintén kibökné, mi nyomja a szívét.
Kontra:
„...mostanában mintha átmentél volna drámakirálynőbe.”
  • Jordan karaktere számomra néhol bizony picit megcsúszott: Például igazán belevaló csajként mutatkozott be, ám egy idő után veszített a lendületéből, és átadta magát a totojázós lelkizésnek. Ugyanakkor viszont szüzességét olyan ripsz-ropsz, durr bele bumm módra dobta oda, hogy csak homlok ráncolva hitetlenkedtem.
  • Bár a fülszöveg azt sugalmazta, hogy Ty komolyabb szerepet játszik a sztoriban, igazándiból a regény jelentős részében háttérbe szorult, és talán emiatt nem ismerhettük meg alaposabban.
  • A szerelmi háromszögek nálam a nem-nem kategóriába tartoznak, sajnos most sem viseltem túl jól.
„– Woods mit csinál a sün, mikor babot eszik?
– Na mit? – mosolyodtam el.
– Sündörög. ”
Mindent összevetve hiába volt néhol már-már túl szirupos és kiszámítható, a könyv mosolygós, kellemesen órákat szerzett nekem. Könnyeden szórakoztatott és szinte észrevétlenül olvastatta magát. Épp ezért szívesen ajánlom mindenkinek, aki jópofa tinis regényt keres, vagy tizenéves korú könyvmolyt tervez megajándékozni a közeljövőben.


Három ráadás apróság:

I. >> A tervezési szakaszban bizony nem csupán a borító festett másként, de még a könyv címe sem így hangzott.
II. >> Online elolvasható egy, a történet harmada környékéről származó, Jordan és Sam között zajló, kimaradt jelenet.
III. >> A regény filmes jogait ugyan 2012 tavaszán megvásárolta Nick Wechsler, azóta viszont sajnos nagy a hallgatás a produkció körül.


10.31. - Zakkant olvas
11.04. - Angelika blogja
11.08. - Media Addict
11.10. - Dreamworld
11.12. - Insane Life

Jordan 7 éves kora óta játszik amerikai futballt, így tökéletesen kiismeri már magát a szabályok, a taktikák és a játékosok pozíciói között. De vajon egy lánynak tényleg ott a helye a legnagyobbak között? Koncentrációját nem fogják zavarni a meccsen a helyes csapattársak?
Minden blogturné állomáson bemutatunk nektek egy-egy híres és nem mellesleg szexis NFL játékost, ám a nevüket nem áruljuk el. A ti feladatotok a leírásból, és a képről felismerni a sportolót, hogy a játék végére összeálljon Jordannak álom teamje. Ha ügyesen keresgéltek, és mindenkit sikerül azonosítani, megnyerhetitek a Kivédhetetlen szerelem című regény egy példányát.
(Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz! Ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol az értesítő emailre, automatikusan újra sorsolunk.)

Született: Makati, 1987.08.14.
Magassága: 191 cm
Súlya: 108 kg
Pozíció: quarterback
Volt csapatai: Denver Broncos, New York Jets, New England Patriots

a Rafflecopter giveaway