Amanda Stevens - The Restorer - Örök kísértés


molygoodreads

A fiatal és titokzatos Amelia Gray sírkő-restaurátor, aki látja a szellemeket. Az élősködő kísértetek nem tudhatják meg, hogy látja őket, hiszen akkor élete is veszélybe kerül. A lány ezért elkerüli azokat az élőket, akiknek nyomában szeretteik nyughatatlan szellemei járnak.
John Devlin detektívnek brutális gyilkosságok felderítésekor lesz szüksége Amelia segítségére, ám a férfit árnyékként követi elhunyt felesége és kislánya.
A lány hiába küzd a férfi iránt érzett vonzalmával, nem hozhatja a kísértetek tudomására, hogy látja őket, sőt látja azt is, ahogy parazitaként szívják el a férfi életerejét. Azonban hiába igyekszik tartani a távolságot, a kettejük közti vonzalom elmossa a határokat e világ s a másvilág között…

Főszereplők: Amelia Gray & John Devlin
Charleston - jelenkor

Sorozat: Sírkertek Királynője 1.
Műfaj: Paranormális
Kiadó: Athenaeum
Megjelenés 2013. március
366 oldal, puha kötés

Értékelésem:

Nagy igazság, hogy nem szabad a könyveket borítójuk alapján megítélni, mert van hogy az egyszerűbb külcsín mögött nagyszerű történet bújuk meg, s van, hogy a szemkápráztató fedőlap az egyetlen, ami valóban brillírozik a könyvben. Ám időnként megesik, hogy minden egybevág. Jó a sztori, csodás a tálalás, és a kettő tökéletesen passzol egymáshoz.
Szerintem ez történt az Örök kísértés esetén. A címlapot a lehető legjobban eltalálták; tükrözi a regény stílusát és szinte árasztja magából azt a hangulatot, amely olvasás közben magával ragadott. A csak bizonyos fényszögnél előtűnő, tekergőző borostyán indák engem egyszerűen megigéztek, és örömmel láttam, hogy ez a motívum köszön vissza minden fejezet kezdeténél. S talán csak túlfűtött képzeletem akarja mindenáron belemagyarázni, de nem különös véletlen, hogy egy ránézésre kis könnyű könyvről megemelve azt kiderül, hogy sokkal súlyosabb, mint gondolnánk, és a történet is jóval több annál, mint ahogyan azt először hinnénk?
„Kilencévesen láttam először kísértetet.”
Figyelem felkeltő indító mondat, nemde? Én legalább is rögtön felkaptam rá a fejem, és kíváncsian kezdtem az olvasásnak… és egy érdekes, bonyodalmas, kísérteties világba csöppentem.

Amelia Gray négy szabály szerint élte életét mióta először megmutatkozott különös képessége:
- sose végy tudomást a holtakról
- soha ne tévedj messzire a megszentelt földtől
- kerüld el azokat, akiket kísértenek
- és ne kísértsd a sorsot.
Adottságában osztozó apja tanította neki ezeket az intelmeket. Mint ahogyan a temetők gondozását is, amely később a hivatásává lett. 27 éves korára az egyik legelismertebb temető restaurátor vált belőle. Legújabb megbízatása a ködös, és édes illatú alkonyat városába, Charlestonba hívja. Ám nem sokkal azután, hogy munkához lát, oda nem tartozó holtestek kerülnek elő a megújulásra váró temetőben. Amelia így ismeri meg John Devlin nyomozót, akit nem is egy, hanem rögtön két kísértet – volt felesége és kislánya szelleme - követ láthatatlanul mindenhová. Attól a naptól kezdve a nő élete a feje tetejére áll, sorra szegi meg önmaga szabályait, és már semmi sem tűnik olyan biztosnak, mint akár csak néhány nappal előtte. Mialatt Amelia és John együtt próbálnak a végére járni a rejtélyes gyilkosságoknak, jó néhány titokra fény derül, de számtalan új kérdés is felvetődik. S ők mindeközben egyre kevésbé képesek titkolni egymás iránt érzett vonzalmukat.
„- Szoktak lenni visszatérő rémálmai?
- Szoktak. Aztán felébredek, és kiderül, hogy valóság.”
Gótikus atmoszféra áradt a sorokból, és hamarosan ott találtam magam egy megfontolt lassúsággal haladó, borongósan szomorkás könyv közepén, ami rám, az ijedősre, néhány hátborzongató részletével helyenként a frászt hozta. Habár a regény első felében olyan érzésem volt, hogy a cselekmény túlzottan komótos tempójú, és a sok apró részletből sehogy sem akar érthető egész összeállni, később nem győztem álmélkodni, hogy minden korábban mellékesnek tűnő szereplő hogyan hozott magával egy-egy darabkát a felderítendő rejtély összetett kirakósából.
Számomra mind a gyilkos személye, mind az indítéka hatalmas meglepetés volt, mert mire a leleplezéshez elérkeztünk, bevallom, én már mindenkire gyanakodtam, mindenféle okból kifolyólag. Megesett, hogy miután a ’lehet, hogy ő lesz az’ gondolat megfogalmazódott bennem, egy fejezet sem telt el, és a nekem tökéletesnek tűnő tettesből áldozat lett. El lehet képzelni a megrökönyödésemet.
Ettől nagyobb döbbenetet talán csak Robert Fremont személye szerzett, akit bár érdekesnek, de teljesen ártalmatlan, átlagos mellékfigurának bélyegeztem. Nos, nagyobbat igen nehezen tévedhettem volna. Kíváncsi vagyok, milyen szerep jut majd neki Amelia és Devlin jövőjében.
„A kísértetek éppúgy hozzátartoztak Devlinhez, mint hozzám a magány.”
Mert ennek a kettőnek kell, hogy legyen még közös jövője! Nem lehet, hogy egy ilyen hirtelen elfojtott vad lángolás legyen mindössze az, ami nekik jut!
Színre lépésükkor úgy tűnt, mintha a szomorú mélabú állapotába fagyottan arra várnának, hogy valami végre kimozdítsa őket csendes elszigeteltségükből. Ez a valami pedig kettejük találkozása volt. Mert az a pillanat volt az, ami mindent megváltoztatott, ami magával hozta, hogy végre ne a rájuk telepedő szellemek vezéreljék életük minden cselekedetét, hanem igazán ők válasszanak, még ha döntésük kiszámíthatatlan ismeretlent zúdít is rájuk. Mindkettejük estén bőven itt volt már ennek az ideje!
Ám tudom, ez csupán az első kis lépés volt, még jókora út áll előttük, hogy végleg leszámolhassanak a problémáikkal, hogy maguk mögött hagyhassák minden régóta cipelt nehéz terhüket, és képesek legyenek őszintén hinni a másikban. Bízom benne, egyszer boldogok lehetnek ők ketten együtt, mert minek is tagadnám, romantikus szívem mindig örömteli végkifejletben reménykedik.
„árnyas és gyönyörűséges hely volt, békésebbet elképzelni sem tudtam”
A könyv kellemes plusz meglepetése volt számomra, hogy Ms Stevens nekem, aki nagyon nem rajong a temetőkért, tudott úgy mesélni róluk, hogy ha meg nem is kedveltem őket, de megértettem, mások mit találhatnak gyönyörűnek bennük.

Nem kétséges, nagyon szívesen venném kézbe a folytatásokat. Számtalan kérdés maradt nyitottan, és fölöttébb izgatja a fantáziámat, melyikre milyen választ ad majd az írónő.

Az olvasás lehetőségét köszönöm a kiadónak!


A sorozat részei:
0.5. The Abandoned
1. The Restorer - Örök kísértés
2. The Kingdom
3. The Prophet
4. The Visitor