K. A. Tucker: In Her Wake - Sodrás

Mikor egy alkoholmámoros egyetemi buli hat ember halálával végződik, Cole-nak fel kell dolgoznia a tragédiában játszott szerepét. Ilyen esetben általában támaszkodhatna a legjobb barátaira – azokra, akik gyakorlatilag azóta vele vannak, hogy megtanult járni. Csakhogy ők meghaltak. És ami még ennél is rosszabb: valahol egy kórházi ágyban egy tizenhat éves lány fekszik összetört testtel, akitől az egész életét elragadták, hála egy rekesz sörnek és egy kocsikulcsnak.
Mindenki azt mondogatja Cole-nak, tudják, hogy amit tett, nem volt szándékos, ő mégis folyton magán érzi tekintetük súlyát, és hallja a suttogásukat a háta mögött. A srác mindezek mellett a borzalmas bűntudattól sem képes megszabadulni, ami mindig rátör, valahányszor csak a lányra gondol, aki még csak a kórterme közelébe sem engedi őt, hogy Cole bocsánatot kérhessen. Ahogy telnek a hónapok, és Cole-on egyre jobban elhatalmasodik a bűntudat és a magány, a fiú markából kezd minden kicsúszni, ami valaha is fontos volt a számára: az egyetem, a barátnője, a jövője. Az élete. Ám Cole-nak előbb le kell érnie a gödör legaljára, hogy rájöjjön, van még kiút személyes poklából: a megbocsátás.
„… bárcsakok tengerében fuldoklom.”
Bajban vagyok ezzel a könyvvel. A lelkem egyik fele legszívesebben sírva fakadna tőle, mert nem épp könnyed olvasmány. A másik felét viszont teljesen megindította Trent története. Mert ez bizony csak ennyi, Trent embert és jellemet próbáló / formáló hosszú hónapjainak, éveinek leírása. Itt nincs románc, nincs happy end.
Ebből a kötetből azt tudhatjuk meg, őrá hogyan hatottak annak a szörnyű balesetnek a következményei. Hogyan ébredt tudatára, hogy mi mindent elveszített azon az éjszakán, és később hogyan alakult a kapcsolata a számára mindaddig fontos emberekkel. Hogyan tudott megküzdeni a rá nehezedő bűntudattal, s hogyan volt képes összeszedve magát új irányt adni a jövőjének. S végül, hogyan hozta meg a döntést, hogy azon a bizonyos augusztusi délutánon belép abba a mosókonyhába ott, Miamiban. Igen, ez a majd’ kétszáz oldal ’csupán’ négy esztendőnyi lassú változásról szól, amelynek azonban, úgy hiszem, minden apró, fájdalmas és keserves részletére szükség volt ahhoz, hogy megszülethessen az a felkavaró, intenzív, gyönyörű szerelmi történet, amit úgy ismerünk: Tíz apró lélegzet.
„… ez minden, amit akarok. Ismét mosolygásra bírni őt.”
Bevallom, nem kaptam hihetetlenül sok pluszt a regény nyújtotta élmény mellé, de tagadhatatlanul árnyaltabbá tette a képet ez a novella. Anno ott motoszkált bennem egy bizonyos, kissé megszállott a srác, s nem tudom, ez pontosan mennyire is zavar engem érzés, amely most, hogy beleláthattam az ő gondolataiba, megismerhettem a cselekedeteinek mozgatórugóját, szép lassan semmivé foszlott. Szóval megérte átverekedni magam ezen az olykor nagyon sötét hangvételű előzmény köteten. Előzmény… Hmm… Időrendjét tekintve valóban előzményként illik referálni rá, de meggyőződésem, hogy jobb volt ez így, hogy csak utólag olvastam. Igaz, így viszont erős késztetést éreztem az alapsztori felelevenítésére, ám mivel már két éve volt utoljára a kezemben, talán nem is akkor probléma ez.

Kedvenc idézet:
„Még a legistenfélőbb embert is elhagyja a hite, ha tragédia éri. Talán csak egy rövid időre; talán örökre.”

Könyvinfók:


K. A. Tucker

beleolvasó
moly
goodreads
Kiadó: Könyvmolyképző
Fordító: Szujer Orsolya
ISBN: 9789634570325
184 oldal, kartonált

Műfaj: new adult
Sorozat: Tíz apró lélegzet 0,5.
Elbeszélés módja: E/1, jelen idejű, Cole nézőpontú

Ki? Cole Reynolds / Trent Emerson & Kacey Cleary
Hol? Michigan, Lansing, Rochester, Grand Rapids,
Chicago, Caledonia, Miami

Mikor? 2008. április - 2012. augusztus
Lezárás? nyitott
Önállóan olvasható? nem

07.03. - Deszy könyvajánlója
07.05. - Dreamworld blog
07.07. - CBooks
07.09. - Sorok között
07.11. - Könyvvilág
07.13. - Angelika blogja

Nyereményjáték:

Minden állomáson egy-egy idézetet találtok a Tíz apró lélegzetből. Nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy mely szereplőtől hangzott el az idézet, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz .)
A Föld forog tovább, és észre sem veszi, mekkora változás is történt az én aprócska világomban.
a Rafflecopter giveaway