Cecelia Ahern: The Year I Met You - Amikor megismertelek


molygoodreads

Jasmine két dologhoz ért: profi üzletasszony és odaadó testvér. Ám amikor váratlanul elveszíti a munkáját, törékeny nővére pedig kezdi önállóan bontogatni a szárnyait, rá kell ébrednie, hogy nem tudja, merre halad az élete.
Álmatlan éjszakáin az ablakból figyeli a szomszéd sztár-DJ és családapa részeg randalírozását: Matt is munkanélkülivé vált, amikor a talkshow-jában egy szilveszteri pajzán tréfa nem úgy sült el, ahogy tervezte.
Jasmine-nek minden oka megvan rá, hogy utálja Mattet, és úgy tűnik, az érzés kölcsönös, a két ember útjai azonban visszavonhatatlanul keresztezték egymást. Az évszakok múlásával pedig nem csak a kertészkedésbe temetkező Jasmine udvara lesz egyre pompázatosabb: egy valószerűtlen barátság és egy bimbózó szerelem is bekopogtat hősnőnk ajtaján.
Cecelia Ahern legújabb története elgondolkodtató, bájos és felemelő, megnevettet és könnyekre fakaszt, és legfőképp emlékeztet minket arra, hogy az életet élni érdemes.

Kiadó: Athenaeum
Fordító: Szieberth Ádám
ISBN: 9789632934099
352 oldal, kartonált

Sorozat: önálló kötet
Műfaj: női regény
Elbeszélés módja: E/1, jelen idejű, Jasmin nézőpontú

Főszereplők: Jasmin Buler, Heather Butler, Matt Marshall, Monday O'Hara

Számomra Cecelia Ahern írásai mindig különleges, csodálatos utazások. Szeretem, hogy regényei okos, modern hősnők lelkébe engednek bepillantást, akik olyan kalandokat élnek át, amelyek voltaképp bárkivel megeshetnek… épp csak ahogyan ő elmeséli, mindig van bennük egy csöppnyi varázslat.
„Abban az évben, amikor megismertelek, megismertem önmagamat is.”
Az Amikor megismertelek elején Jasmine és Matt két, egymástól elszigetelten élő, egymást nem igazán ismerő, pláne nem kedvelő, az út átellenes oldalán lakó szomszéd, akik élete nagyjából egyszerre áll a feje tetejére. Majd ahogyan haladnak előre a fejezetek, s úgy a könyv által felölelt év, fokozatosan, néha fájdalmas lépések árán, ők ketten eljutnak egy igaz, mély barátsághoz, és önmaguk egy jobb változatához. Szóval ez nem egy szerelmes regény, ahol kezdeti ellenszenvük dacára a főszereplők egymásra találnak a legvégén. Nem bizony. Ez inkább egy elgondolkodtató olvasmány a fejlődésről. Egy történet barátságról és önfelfedezéséről. Arról, hogy ha azt hisszük, ismerünk valakit, még közel sem biztos, hogy valóban úgy is van.
„A tavasz reményteljes, a nyár büszke, az ősz alázatos, a tél ellenálló.”
A könyv ügyesen megtervezett, a négy évszaknak megfelelően négy részből épül fel. S az egyes szakaszok mintha csak az évszakok jellemzőit tükröznék, például akárcsak a természetnek, úgy Jasminnek is a tavasz hozza el az újjászületés lehetőségét. Aki már olvasott az írónőtől, azok számára valószínűleg nem lesz meglepetés, hogy látványos történések helyett ezúttal is az érzelmekre és a kapcsolatok bemutatására helyezte a hangsúlyt. Nincsenek kiemelkedő események vagy hatalmas csavarok, helyettük a roppant életszerű dialógusok gondoskodnak érdekes szituációkról.
„Csoda csak ott terem, ahol elültetik.”
Bevallom, kezdetben számomra furcsának hatott, ahogyan a napló avagy levélszerű beszámolót narrátorunk, Jasmin, folyamatosan a címben is visszaköszönő ’te’-nek címezte, ám egy idő után elmúlt az idegenkedésem, vagy csak hozzá szoktam, és hagytam, hogy vigyenek magukkal a sorok. Mert bizony Cecelia Ahern lenyűgözően bánik a szavakkal. Képes nehéz és komoly témákat úgy tálalni, hogy átérezem azok mélységét, miközben a hangvétel mégis könnyed és kellemes marad. Gyanítom, ebben az írónő védjegyének számító hóbortos humornak és anekdotázó mesélési stílusának is szerepe van. De akárhogyan is, élvezet olvasni élénk és gazdag prózáját, amely mindig megdobogtatja a szívemet, mosolyra fakaszt és pozitív gondolatokkal tölt el.
„… a legtöbb embernek nem is kell aktívan tennie valamit azért, hogy megváltozzunk, elég, ha egyszerűen csak vannak.”
Elolvasását csak ajánlani tudom, mert igazi lélekmelengető olvasmány. Egy bájos, regénynek álcázott emlékeztető arra, hogy bizonyos emberek okkal érkeznek az életünkbe. Okkal, amelyek sokfélék lehetnek, és amiket elsőre valószínűleg észre sem veszünk, de ezek az emberek formálnak minket.

{ Zene a regényben }

Guns 'n' Roses: Paradise City   ♪ ♫ ♩ ♬
Elvis Presley: Blue Suede Shoes   ♪ ♫ ♩ ♬
Grandmaster Flash: The Message   ♪ ♫ ♩ ♬
Pharrell Williams: Happy   ♪ ♫ ♩ ♬
All Saints: Bootie Call   ♪ ♫ ♩ ♬
Pat Benatar: Love Is A Battlefield   ♪ ♫ ♩ ♬


04.12. - Angelika blogja
04.14. - Zakkant olvas
04.16. - Dreamworld

Nyereményjáték:
Minden blogon találtok egy-egy idézetet, amelyek Cecilia Ahern különböző könyveiből származnak. A ti feladatok megmondani, hogy melyik ez a könyv.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyerteseknek 72 órán belül válaszolniuk kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
„Az életünk folyton változó pillanatok sorozata, amelyek (…) értékesek, akár hosszúra nyúlnak, akár elmúlnak egy szemvillanás alatt, hisz oly sok mindent tehetnek: megváltoztathatják a gondolkodásunkat, megmenthetik az életünket – és még az igaz szerelemmel is megajándékozhatnak.”
a Rafflecopter giveaway