David Levithan: Every Day - Nap nap után


Mit gondolsz, milyen lehet:
Minden nap másik testben ébredni?
Minden nap másvalaki életét élni?
Mégis minden nap ugyanazt a lányt szeretni?

„A” sohasem tudja előre, hogy másnap hol fog ébredni, és kinek a személyiségét fogja felvenni. Már rég beletörődött ebbe, sőt, kialakította saját életstratégiáját is: Ne kötődj senkihez! Maradj észrevétlen! Ne avatkozz bele semmibe!
Minden megy is a maga útján rendesen, mígnem egy reggel „A” Justin testében ébred, és találkozik a fiú barátnőjével, Rhiannonnal. Attól a pillanattól fogva „A” jól bevált szabályai értelmüket vesztik, mert főhősünk nap nap után a lánnyal akar lenni.
Új regényében David Levithan az írói képzelet új távlatait nyitja meg. A szerző a magával ragadó történetben feltárja az olvasó előtt „A” életének és szerelmének bonyolultságát, melyből kiderül, vajon Rhiannon képes lesz-e igazán szeretni a naponta másvalaki testében formát öltő „A”-t.

Kiadó: Maxim
Fordító: Vince Judit
ISBN: 9789632615110
514 oldal, kartonált
„... nem lehetek a részese soha sem a közösségnek, sem pedig az eseményeknek. (...) Miután eltávozom, nem hagyok nyomot az emberekben, mert engem senki sem ismer, nem maradnak emlékképeik rólam.”
Szokatlan és elgondolkodtató, leginkább ezzel a két szóval tudnám jellemezni ezt a regényt, amely érzésem szerint a tagadhatatlanul jelen lévő romantika szál ellenére leginkább arról szól, milyen is embernek lenni.
A szerző a főszereplő lélek, A, minden nappal bekövetkező testváltása lévén nagyszerű utazásra visz minket különböző nemű, más-más típusú és gondolkodású, eltérő származású, s különféle körülmények között élő emberek életébe, miközben számtalan tabu témát - pl: vallás, függőség, elszigeteltség, depresszió, homoszexualitás, transzneműség - érint. És ez, a bonyolultság és sokrétűség az, ami engem magával ragadott. Kíváncsian és élvezettel olvastam a különböző sorsokról és problémákról, mert bőven találtam érdekes és átgondolásra érdemes mondandót a lapokon. Voltaképp az egész mesélés stílusa roppant mély és erőteljes, egyszerűen csodálatos.
Örök romantikus létemre furcsa módon a történet gerincét adó, elsöprő erejű szerelmet viszont nem sikerült maradéktalanul megértenem. Bár át tudtam érezni a valakihez tartozás és a titok megosztásának jelentőségét, ám a vonzalom ébredését túlon-túl hirtelennek találtam, ráadásul mindvégig rejtve maradt előttem, hogy miért pont Rhiannon volt a kiváltója.
A könyv lezárása pedig...nos, a legkevesebb, ha azt mondom, frusztráltan és összetört szívvel hagyott. Persze sosem voltam nagy rajongója a nyitott, gondolja tovább az olvasó típusú befejezéseknek, de itt az én ízlésemnek olyannyira elvarratlanul maradtak a dolgok, hogy lezárt történet helyett inkább szeretném úgy jellemezni a regényt, mint 'A' létének egy sorsfordító fejezetébe való bepillantást, ahonnan még ki tudja, merre viszi az élet. 
Mindent összevetve David Levithan olyan író, akire érdemes odafigyelni!

{ Tíz kedvenc idézet: }

„Egyszerű, mégis bonyolult, mint a legtöbb igaz dolog az életben.”
„Hogyan lehetne megragadni a pillanatot, amikor beleszeretünk valakibe? Hogy férhet ennyi intenzitás a perc töredékébe?”
„...az igaz barátság arról szól, hogy nem húzunk hasznot egymás kétségeiből.”
„Bárki szemén keresztül is nézlek, ugyanannak látlak. És ugyanúgy érzek irántad.”
„Nem a neme, hanem az egyénisége alapján szeretek bele valakibe.”
„...milyen magától értetődő az emberek számára az ördögben látni minden félelmük megtestesülését.”
„Kérdések mindig is voltak, és lesznek. Minél több a válasz, annál több a kérdés. A túlélés elengedhetetlen feltétele, hogy néhányukat hagyjuk megválaszolatlanul.”
„...nincs is nehezebb dolog annál, mint rossz testbe születni.”
„Azt hittem, a szerelem mindent legyőz. De a szerelem egymaga nem győzhet le semmit. Minket használ eszközül, hogy a nevében győzedelmeskedjünk.”
„Ha az univerzum közepébe tekintünk, hidegséget látunk ott. Ürességet. Végtére is, az univerzum nem törődik velünk. Az idő nem törődik velünk. Ezért kell nekünk, embereknek törődnünk egymással.”

{ A regényben említett dalok: }

5994. nap:
Placebo: Running Up That Hill

„Ismerős nóta csendült fel, és én énekelni kezdtem.
Ha tehetném, kiegyeznék istennel...
6006. nap:
Village People: In the Navy

„...felszabadultan ugrándoztam Austinnal, Williammel, Nicholasszal és a több száz meleggel együtt...”

{ Könyv adatok }

Ki? 'A' & Rhiannon
Mikor? egy szeptemberi reggeltől kezdődően 40 nap
Hol? Baltimore környéke, Maryland

Sorozat: önálló kötet
Műfaj: ifjúsági
Elbeszélés módja: E/1, múlt idejű, egy nézőpontú
Érzékiség: csók
Lezárás: nyitott

09.12. Roni olvas
09.16. Angelika blogja
09.22. CBooks
09.24. Dreamworld

Óriási a várakozás, hiszen magyar nyelven először jelenik meg David Levithan regény! A Nap nap után című történet a Maxim Könyvkiadónak köszönhetően kerülhet fel az olvasók polcaira. A blogturné tizenkét állomásán az író tizenkét regényének címét rejtik a kiemelt, de megkeveredett betűk. Gyűjtsd össze mindet, és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A társszerzővel megjelent kötetek is számítanak! Azok közül sorsolunk, akik minden címet megfejtenek. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre, hogy értesítés után jelentkezzenek. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.)
a Rafflecopter giveaway