Robin LaFevers - Grave Mercy - Gyilkos kegyelem


molygoodreads

Fiatal, gyönyörű és halálos.
A fiatal Ismae-t, akit a halál istenének szolgálói képeztek orgyilkosnak, a bretagne-i udvarba viszik, hogy teljesítse küldetését. Ismae azonban azt tapasztalja, hogy nincs felkészülve; nemcsak az intrikák és árulások játszmáira, hanem a lehetetlen választásra sem, amelyben pedig döntenie kell. Mert hogyan tölthetné ki a Halál bosszúját egy olyan emberen, aki – bármennyire küzdött ellene – meghódította a szívét?
Veszélyekkel teli történet: intrikák, mérgek, szeszélyek; de végül megmutatkozik a helyes út?

Főszereplők: Ismae Rienne & Gavriel Duval
Bretagne - 1488

Sorozat: A halál szolgálólányai 1.
Műfaj: Történelmi

 
Kiadó: Maxim
Fordította: Bozai Ágota
Megjelenés: 2013. október 1.
ISBN: 9789632612713 / 9789632612706
492 oldal, kartonált / kemény fedeles

Értékelésem:

A dél-kaliforniai Robin LaFevers ifjúsági trilógiája, a Halál szolgálólányainak kalandjai, a középkori Bretagne-ba, a politikai intrikák viharába repít minket, hogy izgalmas soraival rabul ejtsen mindannyiunkat. 
A történelmi háttér pont annyi tényt és igazságot tartalmaz, hogy készséggel elhiggyük, valóban a 15. század végi utakat, kolostori árkádokat, várfolyosókat és harctereket járjuk a szereplők oldalán. A misztikum épp olyan mértékben lengi át a történetet, hogy megborzongjunk és eltűnődjünk a természet erőin. A fejezetek élvezetes tempóban, akcióban bővelkedően peregnek. Főszereplőink hitükért, az általuk támogatott ügyért, s nem egyszer életükért harcolnak miközben az ármányok és cselszövések hálója mindegyre bonyolódik. S mintha a valóság és fantázia ezen élvezetes keveréke nem vett volna le minket a lábunkról eléggé, az írónő mindezt megkoronázta egy bájosan visszafogott szerelem virágba borulásának történetével is. A kiadó pedig gyönyörűséges borítóba burkolta a kötetet.

A 14 esztendős Ismae Rienne egy szörnyű kényszerházasság poklából menekülve kerül St. Mortain kolostorába, ahol az apácák a Halál szolgálólányait képzik különleges gonddal, hogy majdan a rengeteg féle halálos ismeret birtokában növendékeik az istenség szolgálatában annak akaratát hajtsák végre. Három évnyi történelem, politika, etikett, női fortély, fegyverforgatás és méregtan oktatás után az apátasszony úgy találja, Ismae készen áll arra, hogy Mortain kezeként lesújtson hercegnőjük árulóira. Ám második sikeresen teljesített megbízatása után röviddel Gavriel Duval, udvari tanácsadó tör be a megszentelt falak közé és dühösen követel magyarázatot  a történtekre. Vajon önös érdekek vezetik a férfit, vagy valóban a haza érdekeit szem előtt tartva emel kifogást a szent küldetés ellen? Nos, ennek kiderítése lesz a kis orgyilkos hölgy legújabb feladata.

A nyílpuskát tartó vörös ruhás lány képe, no és az orgyilkos / kém apáca növendékek említése ellenállhatatlanul vonzott, alig vártam, hogy megtudjam, mi mindent rejt a könyv. Örömmel jelenthetem, annak ellenére, hogy először szoknom kellett, hogy jelen időben, egyes szám első személyben mesélve ismerjük meg az eseményeket, nagyszerűen szórakoztam: dühöngtem, ujjongtam, izgultam - néhol nagyon nagyon -, drukkoltam, szomorkodtam, kétségbe estem és reménykedtem felváltva a majd 500 oldal alatt. S hiába csak tegnap reggel fejeztem be Ismae kötetét, máris szívesen merülnék el a folytatásban, mert a kolostori barátnők, Sybella és Annith sorsára is szörnyen kíváncsi lennék.
S hogy mi varázsolt el ennyire?
.
  • a kiforrott, biztos történetvezetés
  • az, hogy egy olyan korba utazva, ahol a nőknek vajmi kevés szerep juthatott, erős és rafinált szereplőnőket ismerhettem meg
  • a hősnő jellemének alakulása megfélemlített számkivetettből saját meggyőződése mellett kiálló ifjú nővé
  • a halálos kémek és hű lovagok
  • az engem mindig bámulatba ejtő politikai manőverezések és összeesküvések
  • a természetfeletti adottságok és a növényekben rejtőző erő kombinálása
Ám minden pozitívum mellet is akad, amiért itt-ott picit morcogni támad kedvem: pl a kolostori évek rövidbe szabottsága, a többször visszaköszönő szófordulatok, vagy az én ízlésemnek időnként már túlságosan felerősödő többet mesélek el, mint mutatok meg stílus. S igen, olyan is megesett a lapokon, amely miatt lenne egy két keresetlen szemrehányásom a szerző képzeletének. Ám mivel a számomra legdöbbentőbb és legfájdalmasabb momentumok túl sokat elárulnának, két idézetbe burkolt tanácsot adnék minden leendő olvasónak:
"Reméld a legjobbat, de készülj fel a legrosszabbra" & "Ne bízz meg senkiben!"
De ettől függetlenül bizonyos vagyok benne, hogy a következő résznél - Sötét diadal - újra találkozunk!

Beleolvasó:
Trailer:



A trilógia kötetei:

1. Grave Mercy - Gyilkos kegyelem
(Ismae)
2. Dark Triumph - Sötét diadal
(Sybella)
3. Mortal Heart - ?
(Annith)

A Maxim Kiadónál 2013. október 1-én jelenik meg Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem című könyve. A Blogturné Klub, idehaza még szokatlan módon - blogturné keretében mutatja be a könyvet. Szeptember 15-től nyolc napon át más-más blogon jelenik meg a könyv kritikája, minden esetben egy kis extrával fűszerezve. Az olvasók azon kívül, hogy megjelenés előtt olvashatnak különböző véleményeket az adott könyvről, minden turné alkalmával meg is nyerhetik a regényeket, alkalmanként más nyereménytárgyakat. Érdemes tehát követni a blogturnékat, a résztvevő blogok linkjei minden poszt végén megtalálhatóak.


A Maxim Kiadónak köszönhetően a turné során még két példányt sorsolunk ki a regényből két különböző játék keretében:
  1. A 'Like-ra fel!' játékunk szeptember 15 és 24 között zajlik. Semmi mást nem kell tennetek, ha részt akartok venni, csupán lájkolni a Blogturné Klub és a Maxim kiadó (Dream Válogatás) Facebook oldalát, aztán pedig a turné bármelyik állomásán található rafflecopter dobozt kitölteni. Plusz pontokért a turnéban résztvevő blogok Facebook oldalát is lájkolhatjátok.
  2. A második játékunk egy keresztrejtvény lesz, melyet Kelly & Lupi állomásán találtok meg. A játék szeptember 21-től 23-ig tart. A Részletekért látogassátok meg őket!

További állomások:

09/16 Nem harap a...
09/17 Deszy könyvajánlója
09/18 Dreamworld
09/19 MFKata gondolatai
09/20 Always Love a Wild Book
09/21 Kelly & Lupi olvas
09/22 Függővég
A képek Phroilan Gardner-től és a tumblrről származnak.