2010. január 18., hétfő

Sherrilyn Kenyon: Acheron


Vannak könyvek, amik megfogják az embert, és nem eresztik, akár hányszor is olvassuk újra őket. Olyanok, amelyekben a leírt történet előbb elborzaszt, a lelkünk legmélyéig megráz, majd végül a csendes boldogságig emel. Ha a cselekmény ráadásul 11 ezer évet ölel fel, akkor az valami gradiózus kell hogy legyen. Az is.

Számomra az egyik legkedvesebb könyv a Dark Hunter sorozat ékköve. A sok regény és novella alatt szinte mindig fel-fel tűnt a vadászok vezetője. Jött, szarkasztikus mondataival gyakorta a leglehetetlenebb körülmények közt is megmosolyogtatott, segített a többieknek, ahol kellett. Voltak elejtett mozzanatok az életéről és a múltjáról, de rengeteg kérdés maradt nyitva.
A 2008-as évet Acheron évének nevezték. Jogosan, hiszen 800 oldalnyi utazás vár azokra, akik fellapozzák a művet. Maga az írónő int az első oldalakon minden olvasót, hogy úgy készüljenek, hogy ez a regény nem lesz könnyed, sokkal inkább leplezetlen és sokkoló, de úgy gondolta, így értheti meg mindenki, hogyan vált Acheron személyisége olyanná, amilyennek a többi könyvben megismertük. Kapunk tehát egy két részre osztott vaskos kötetet, ahol az első fél egy félelmetesen kegyetlen, szenvedésekkel teli, mindössze 21 évnyi emberi lét-, míg a második egy megváltó szerelem története. A regény egyik érdekessége, hogy a történet korai szakaszát Acheron nővérének, Ryssa naplójának bejegyzéseiből ismerjük meg. A megoldás ötletes, lévén ezek a naplók komoly szerephez jutnak a kötet második felében, a jelenkori eseményeknél.
Sokat gondolkodtam azon, mit merjek leírni magáról a történetről, mert hiszen Acheron a teljes sorozatban jelen van, és mindig vannak információ töredékek róla. Arról nem is szólva, hogy ha egyszer elkezdem, lehet, hogy novella hosszúságúra nyúlik, mert elkap a lelkesedés. Maradjon inkább mindenkinek tökéletes a meglepetés.
"Then he will be called Acheron for the River of Woe. Like the river of the Underworld, his journey shall be dark, long and enduring. He will be able to give life and take it. He will walk through his life alone and abandoned - ever seeking kindness and ever finding cruelty. ... May the gods have mercy on you, little one. No one else ever will."

2010/8.

16 megjegyzés:

 1. Fable vagyok.

  Tudható esetleg hogy ki lesz a párja ?
  Azt már meg sem merem kérdezni mikor lesz nálunk,de talán még annyit : hányadik lesz a sorban a könyvek közt ?

  VálaszTörlés
 2. A teljes könyvek közül a 14., ha jól emlékszem. Acheron párját, Torit, később fogjuk csak megismerni.

  VálaszTörlés
 3. Kedves Angi,
  Meg tudnád írni azért, hogy szerinted ez a könyv mikor jelenik meg?Az első perctől kezdve ezt várom, a legizgalmasabb.
  Válaszod előre is köszönöm!
  Üdv: szintén Angi:)

  VálaszTörlés
 4. Szia Angi! :D
  Szerintem esélytelen a 2012 előtti megjelenés, már csak az előtte lévő kötetszámok miatt sem. De hidd el, valamennyit megéri elolvasni. :)

  VálaszTörlés
 5. Olvasom, olvasom... De az Ördögi tánc után nem tudok mit, mert angolban nem jeleskedek ennyire sajnos.:( szóval várok.:(

  VálaszTörlés
 6. Jóég! 2012 szerinted a legkorábbi megjelenés? Én addig ki nem bírom :/ Nulla az angoltudásom de amennyire csak tudom megpróbálom kiszótárazni majd vagy akármi, de ez rettentő hosszú idő! Imádlak, hogy írtál róla!! :) Eredeti angolban nincs meg neked véletlenül?
  Üdvözlettel: Alice

  VálaszTörlés
 7. Szia Alice! A 2012 csak az én tippem, ki tudja, lehet, hogy az Ulpius úgy belehúz, hogy havonta kiadnak egy újabb Kenyont. :)

  VálaszTörlés
 8. Hello! Nem rég kezdtem bele a a sorozatba és nagyon tetszik, de még csak az elején tartok.
  Eddig nem is tudtam, hogy ennyi része van.
  Nem tudná valaki megmondani, hogy az ördög tánc utáni részeket honnan tölthetem le magyarul?
  Előre is köszönöm!

  Dia

  VálaszTörlés
 9. Nem jelent meg több rész magyarul.

  VálaszTörlés
 10. Üdv! Az ulpius vmi olyasmit írt, h februárban jelenik meg a következő Kenyon rész. :) ami meg az angol könyveket illeti, bookline-on meg lehet őket rendelni (véleményem szerint nem túl drágán)

  VálaszTörlés
 11. 'A teljes könyvek közül a 14., ha jól emlékszem. Acheron párját, Torit, később fogjuk csak megismerni. '

  Ezt nem teljesen értem, nem ebben a könyvben találja meg a párját és megismerjük a múltját is?

  VálaszTörlés
 12. Tudható ki lesz a párja?
  Acheron párját, Torit, később fogjuk megismerni. = Még közös könyvük előtt, de a jelenlegi kiadásokhoz képest később.
  Hanyadik könyv lesz a sorozatban?
  14. teljes kötet.

  Remélem, így már helyre zökken a dolog. :)

  VálaszTörlés
 13. Sziasztok! Nekem is ez a kedvenc könyvem, bár mindegyik dark hunter könyvet imádtam eddig.
  Annyira megtetszett, hogy elkezdtem lefordítani, és ha kész lesz az első rész megosztom veletek is. Csak türelem, még 2012 előtt kész lesz :)
  Tilji

  VálaszTörlés
 14. Nem tudom, hogy tudjátok-e, de én tegnap olvastam el a könyv első részét magyarul. Megrázó volt, de nagyon tetszett és nagyon élveztem. Valaki elkezdte lefordítani és ennek nagyon örülök és nagyon hálás is.
  Adél

  VálaszTörlés
 15. Én most fejeztem be a teljes kötetet.huhh...az első része nagyon megrázó és sokkoló volt,ezzel szemben a második része nagyon magával ragadó és aranyos volt :) akit érdekel annak megsúgom hogy pár könyvet már fordítottak magyarra pluszban de ezek csak a kisebb regények,és szerintem az acheron 2. részének fordítása is kész lesz 1-2 hónapon belül.Megéri várni rá :) ha valakinek kell meg tudom adni a linket ahol a könyvek fenn vannak magyarul,legalábbis amit fordítottak a jó kis kalózok :D

  SPOILER
  Én már csak arra vagyok kíváncsi melyik regényben jelennek meg a gyerekek :)

  üdv Nico

  VálaszTörlés
 16. ***SPOILER***
  A Retribution kötet ráadás fejezetében izgulhatjuk végig a szülést.

  VálaszTörlés

Mondd el Te is a véleményed!

 
back to top