Sherrilyn Kenyon: Acheron


Vannak könyvek, amik megfogják az embert, és nem eresztik, akár hányszor is olvassuk újra őket. Olyanok, amelyekben a leírt történet előbb elborzaszt, a lelkünk legmélyéig megráz, majd végül a csendes boldogságig emel. Ha a cselekmény ráadásul 11 ezer évet ölel fel, akkor az valami gradiózus kell hogy legyen. Az is.

Számomra az egyik legkedvesebb könyv a Dark Hunter sorozat ékköve. A sok regény és novella alatt szinte mindig fel-fel tűnt a vadászok vezetője. Jött, szarkasztikus mondataival gyakorta a leglehetetlenebb körülmények közt is megmosolyogtatott, segített a többieknek, ahol kellett. Voltak elejtett mozzanatok az életéről és a múltjáról, de rengeteg kérdés maradt nyitva.
A 2008-as évet Acheron évének nevezték. Jogosan, hiszen 800 oldalnyi utazás vár azokra, akik fellapozzák a művet. Maga az írónő int az első oldalakon minden olvasót, hogy úgy készüljenek, hogy ez a regény nem lesz könnyed, sokkal inkább leplezetlen és sokkoló, de úgy gondolta, így értheti meg mindenki, hogyan vált Acheron személyisége olyanná, amilyennek a többi könyvben megismertük. Kapunk tehát egy két részre osztott vaskos kötetet, ahol az első fél egy félelmetesen kegyetlen, szenvedésekkel teli, mindössze 21 évnyi emberi lét-, míg a második egy megváltó szerelem története. A regény egyik érdekessége, hogy a történet korai szakaszát Acheron nővérének, Ryssa naplójának bejegyzéseiből ismerjük meg. A megoldás ötletes, lévén ezek a naplók komoly szerephez jutnak a kötet második felében, a jelenkori eseményeknél.
Sokat gondolkodtam azon, mit merjek leírni magáról a történetről, mert hiszen Acheron a teljes sorozatban jelen van, és mindig vannak információ töredékek róla. Arról nem is szólva, hogy ha egyszer elkezdem, lehet, hogy novella hosszúságúra nyúlik, mert elkap a lelkesedés. Maradjon inkább mindenkinek tökéletes a meglepetés.
"Then he will be called Acheron for the River of Woe. Like the river of the Underworld, his journey shall be dark, long and enduring. He will be able to give life and take it. He will walk through his life alone and abandoned - ever seeking kindness and ever finding cruelty. ... May the gods have mercy on you, little one. No one else ever will."

2010/8.