Mary Balogh: The Arrangement - Az ​egyezség

Vincentet, Darleigh vikomtját ki akarja házasítani a családja. Vincent jó parti, gazdag, hatalmas birtok tulajdonosa, kitűnő társalgó, kedves mosolyú, fess férfi. A Túlélők Klubjának vak tagja. És elege van az anyja, a nővérei gyámkodásából meg a leendő ara elfojtott, mégis szinte égető ódzkodásától. Úgy érzi, menekülnie kell, el mindentől, ami a vakságát bélyegnek, őt magát fogyatékosnak tartja. Elszökik, és meg sem áll gyerekkora kedves színhelyéig, Barton Coombsig, ahol ünnepséget rendeznek a tiszteletére. De mintha itt is visszaélnének azzal, hogy nem lát; egy sznob család kiszemeli őt a lányuk számára, és tőrbe csalva házasságra kényszerítenék. A lehetetlen helyzetből azonban kimenti egy lány, egy szinte láthatatlan kisegér, akit alig ismernek a városkában.
Ki Sophie Fry? És miért avatkozik bele ő is az életébe? Vajon jó szándék vezeti? Vincent szíve azt súgja, igen, így a jótett és egy meghitt beszélgetés tapasztalatára hagyatkozva ajánlatot tesz a fiatal nőnek: legyen a felesége.

Mary Balogh második Túlélők Klubja kötete azt meséli el, hogyan talál párra a legifjabb tag, a Napóleoni háborúban megvakult Vincent Hunt. Az ifjú Darleigh vikomtot kis híján megfojtja családja szeretetteljes gondoskodása és házasságszervező mesterkedése, így hűséges szolgálójával egyszerűen vidékre szökik. Ugyan szívesen titokban tartaná a hollétét, feltűnése alaposan felbolydítja a kotnyeles falusiak csendes nyugalomban csörgedező életét, s lázba hozza a leányuk jövőjével kapcsolatban nagyratörő terveket dédelgető anyák fantáziáját. S bár akad, aki az ármánykodástól sem riad vissza, hogy a házasság igájába terelje a gazdag fiatalembert, szerencséjére egy ifjú hölgy a segítségére siet. Igaz, ezzel saját jövőjét sodorja veszélybe, amit egy gentleman természetesen nem tűrhet tétlenül. Azaz a rátukmált arák elől menekülő Vincentet végül a körülmények ejtik csapdába. Milyen jó, hogy ha rögös út is vezet addig, de ő és Sophia végül csodálatosan összecsiszolódik, s boldogságra lelnek egymás mellett.

Nos, a regény története nagyjából ennyi csupán, úgyhogy nem mondanám, hogy egy izgalmas fordulatokban bővelkedő történelmi románcot rejtenének a lapok. Inkább csendesen folydogáló, a szereplők jellemének fejlődésére fókuszáló szerelmi történet ez. Úgyhogy elsősorban azoknak ajánlanám, akik szívesen olvasnának egy kedves, érzelmes mesét önmagunk és szeretteink hibáinak, hiányosságainak elfogadásáról, no meg arról, hogy egymás támogatásával szinte minden lehetséges.
„Nekünk kell megtalálnunk azt, ami boldoggá tesz bennünket…”
Számos olyan részletet találtam a regényben, amely nálam pozitív irányba billentette a mérleget. Imádtam például a szerző finom stílusát, valamint azt, milyen alaposan ismeri a kort, amelybe tökéletlenségükkel együtt is könnyedén megszerethető főszereplőit elhelyezte. Mivel nagy kedvenceim a meggyötört főhősök, ezért egy, ereje teljében lévő, ám szeme világát vesztett férfi, aki időről időre súlyos pánikrohamoktól szenved persze, hogy könnyedén meghódította a szívemet. Különösen meghatott, hogy az elszenvedett vesztesége nem tette undokká vagy morgóssá, hanem próbált alkalmazkodva a helyzetéhez a lehető legönállóbbá válni. Szintén tetszett az elárvult, Rút Kiskacsa szerű hősnő, aki egyszerre volt visszahúzódó és kissé bizonytalan, ugyanakkor éles szemű és humoros, no meg roppant tehetséges karikatúrista. Élmény volt figyelni, ahogyan egyre nagyobb önbizalomra tett szert. Ugyancsak értékeltem, hogy a cselekmény végig mentes maradt a fölös drámázástól, illetve hogy a boldog lezárás megmaradt a hihetőség talaján, azaz szó sem volt varázsütésre bekövetkezett gyógyulásról, avagy minden korábbi sérelmet hirtelen elfeledő családi összeborulásról.
Mindazonáltal volt néhány olyan apróság, amely az én szememben csorbította a tökéletességet. Fölöttébb sajnáltam például, hogy a szellemesség csak ritka vendég volt a könyvben, és picit bosszantott, hogy a szerelmesek mennyi ideig emésztették magukat az egyezség részletei miatt. Ám még ezeknél is jobban fájlaltam, hogy a szenvedélyes jelenetek olyan – sajnálom, hogy ezt kell mondanom - semmilyenek voltak. Egy vak férfitól azt vártam volna, hogy picit felfedezőbb kedvű legyen a kezeivel vagy épp a szájával. Ám a ’vadulás’ nagyjából egyetlen pozitúraváltásban kimerült.
Összesenjében kellemes kikapcsolódásként jellemezném Az egyezséget, amiben egy ködös őszi estén nyugodtan elmerülhetünk.

Kedvenc idézet:
„Egy olyan házban lakni, ahol van egy nagy könyvtár, az csaknem olyan, mint a mennyországban élni.”

Könyv a könyvben:

„… Sophiát hallgatta, aki felolvasott neki Henry Fielding Joseph Andrews című regényéből…” 
(Tizennyolcadik fejezet)

Az író első munkája, amely először 1742-ben jelent meg. E kalandos regény cselekménye át meg át van szőve nevetséges elemekkel, miközben az eseményeket a szerelmi szál tartja össze. 1965-ben magyar nyelven is megjelent Balabán Péter fordításában a Helikon Kiadó gondozásában.
A történet röviden: Joseph Andrews inas Lady Booby szolgálatában. Úrnője és komornája, Mrs. Slipslop is mindent elkövet, hogy az ifjút meghódítsa, ám Joseph valószínűtlen erényességgel állja az ostromot. Asszonya végül tehetetlen haragjában elbocsátja őt szolgálatából, állítólagos erkölcstelen élete miatt. Joseph a jóságos, de ügyetlenkedő Adams tiszteletessel útnak indul, hogy kedvesét, Fannyt felkeresse.

Könyvinfók:


Mary Balogh

beleolvasó
moly
goodreads
Kiadó: General Press
Fordító: Bánki Vera
ISBN: 9789634520573
304 oldal, kartonált

Műfaj: történelmi romantika
Sorozat: Túlélők Klubja 2.
Elbeszélés módja: E/3, múlt idejű

Ki? Vincent Hunt, Darleigh vikomtja (24) & Sophie Fry (20)
Hol? Barton Coombs, London
Mikor? nyár-ősz
Érzékiség? visszafogott
Lezárás? boldog
Önállóan olvasható? igen

10.23. - Insane Life
10.24. - Angelika blogja
10.25. - Betonka szerint a világ
10.26. - Kristina blogja
10.27. - Deszy Könyvajánlója
10.28. - Dreamworld
10.29. - Olvasónapló

Nyereményjáték:

A blogturné állomásain olyan főhősök leírásait találjátok,
akik eredetileg valaki mással kötötték volna össze életüket, ám végül az igaz szerelem egy másik hölgy mellé sodorta őket. A Ti feladatotok kitalálni, kik lehetnek ezek a férfiúk illetve mely regényben találkozhattunk velük.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
Az illető pedáns és rettentően figyel a jó hírére, nehogy bárki is csorbát ejtsen rajta, hiszen a Leighton hercegi cím makulátlan kell, hogy maradjon. Természetesen a főhősnő mindezek szöges ellentétét képviseli.
a Rafflecopter giveaway