Kresley Cole: Méreghercegnő


molygoodreads

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordító: Szoboszlay Anna
ISBN: 9789633991282
? oldal, kartonált

Megmentheti a világot – vagy el is pusztíthatja.
A tizenhat éves Evangeline „Evie” Greene irigylésre méltó életet él, de egy napon rémisztő hallucinációi támadnak. Amikor egy világégéshez hasonlatos esemény megtizedeli szülővárosának lakosságát, Evie rájön, hogy a hallucinációk a jövőre vonatkozó látomások voltak – és nem szűntek meg. Az életéért küzdő és válaszok után kutató lány kénytelen segítséget kérni a lápvidék rossz hírű oldalán élő osztálytársától, Jack Deveaux-tól.
De egyedül egyikre sem képes.
Evie nem ismer még egy olyan fiút, mint Jackson: a bűnlajstroma hosszú, a vigyora komisz, a viselkedése kihívó. Bár egyszer már gúnyt űzött Evie-ból és mindabból, amit képvisel, Jack vállalja, hogy megvédi a lányt. Evie tudja, hogy nem bízhat feltétel nélkül benne. De vajon képes lesz-e neki ellenállni, ha egyszer letörli a képéről azt a komisz vigyort?
Kiben bízhat Evie?
A látomások forrása után kutató Jack és Evie megismerkedik másokkal, akik hasonló cipőben járnak. Megelevenedik egy ősi jóslat, és kiderül, hogy nem Evie az egyetlen, aki különleges képességekkel bír. Huszonkét fiatalt választottak ki, hogy ismét megvívják a jó és a rossz harcát. Ám nem mindig egyértelmű, ki melyik oldalon áll…

Sorozat: Arkánum Krónikák 1.
Ki? Evie Greene & Jackson Deveaux
Hol? Lousianától Tennesseeig
Mikor? A világégés előtti héttől kezdődően bő nyolc hónap

Műfaj: ifjúsági fantasy disztópia
Elbeszélés módja: E/1, múlt idejű, egy nézőpontú (Evie), néhány fejezet kivételével
Érzékiség: ártatlan
Lezárás: függővég
„Elmesélem. A teljes történetemet. Megpróbálok minél több részletre visszaemlékezni, de (…) Előfordulhat, hogy igazából nem is az történt, amit gondolok.”
Melyik három szóval jellemeznéd a regényt?
Nusejka: Izgalmas, badass, kedvenc
Angelika: Apokaliptikus, misztikus, ígéretes
„…a kannibálok (…) sokkal szörnyűbbek, mint hinnétek. A kizárólag grillezett homo sapiensből álló étrendjük mintha kissé az agyukra ment volna. És az észak-karolinai kannibálok a legrosszabbak! Haver, azok nem vesződnek holmi grillezéssel.”
Milyennek találtad a könyv stílusát, a történetet, az események ütemét és fordulatait?
Nusejka: A legelején nem voltam elbűvölve - majdnem elijesztett a divatbemutató, és a hú-de-szuper-szépek-és-gazdagok-vagyunk-mi téma -, de talán pont emiatt okozott aztán olyan kellemes meglepetést a könyv. A szerkezet, amire az írónő építi a sztorit, a nézőpontváltásokkal együtt nagyon tetszik, a téma eredetisége pedig megfogott. Úgy hiszem, hiába végtelenek a lehetőségek a természetfölöttivel, nem egyszerű egyedit és újat kitalálni, de Kresley ügyesen kilépett a ma már untig rágott vámpír-vérfarkas-boszorkány témakörből, a posztapokaliptikus háttér pedig borzongatóan jól sikerült. Nem tudom igazán megindokolni, de egyszerűen beszippantott a történet, és izgatottan faltam a sorokat, és élveztem ahogy egyre több dologra derült fény, ahogy a sztori és Evie is fejlődött. Mindent összevetve hihetetlenül ütős kezdő kötetet sikerült összehozni, és csak remélni tudom, hogy ezt a szintet fogja hozni a későbbiekben is.
„…ha tudnád, mi folyik az elmémben, keresztet vetnél, és elfutnál az ellenkező irányba.”
Angelika: Kresley Cole Halhatatlanok sorozata nagy kedvencem, így ha a szerző stílusról kérdeznek mindig kicsit elfogult vagyok. Nekem tetszik a szemléletes írásmódja, az, hogy nála mindig nagyon hangsúlyosak a karakterek, és hogy sosem fukarkodik az akciódúsabb jelenetekkel. S ezeket a vonásokat most is megleltem, aminek örülök. 
A sztori alapkoncepcióját, az egész misztikus szimbolizmust roppant ötletesnek és egyedinek éreztem. Különösen tetszettek a vízió jelenetek a maguk titokzatosságukkal. Szintén nagyon élveztem, ahogyan az apró puzzle darabok szép lassan a helyükre kerültek, és fokozatosan kiderült ki-kicsoda, s felsejlett előttünk milyen erőket birtokolnak. 
A cselekmény ütemétől azonban már nem voltam ennyire elbűvölve, számomra kicsit megbillentnek tűnt. Egy iszonyat erős indítás után olybá tűnt felesleges köröket teszünk, hogy aztán a világot átrendező történés csak úgy elússzon mellettünk. A regény második fele viszont bőségesen kárpótolt ezért a részért. Nem is nagyon akaródzott letenni, és a folytatásra kíváncsian búcsúztam a lapoktól.  
„Itt lennénk hát, a cajun rossz fiú és a sterlingi szurkolólány, aki fura, gót szarokat rajzol.”
Mi a véleményed a főszereplőkről és közöttük szövődő kapcsolatról?
Nusejka: Az elején Evie a külső szemlélők számára egy elkényeztetett tinilány, de az E/1-es elbeszélésből az olvasó az első pillanattól fogva tudja, hogy a gondtalan külső mögött rejtőzik valami. Habár a történet előrehaladtával egyre jobban sejthető az igazság, kíváncsian követtem végig Evie "ébredését". Számomra kivételesen hihető volt a karaktere: elég badass volt ahhoz, hogy izgalmas legyen sztori, ugyanakkor olykor elég gyerekes ahhoz, hogy el tudjam hinni, tényleg egy 16 éves lányról van szó. 
Jack, a cajun rosszfiú bizonyára sokak kedvence lesz, engem viszont nem sikerült megnyernie, de csak azért, mert soha nem vonzott ez a tipikus badboy imázs. Voltak jó pillanatai, de én Evie helyében tuti nem bírnám ki a hisztis hangulatingadozásait. Mindenen azonnal felkapja a vizet, pedig a konfliktust legtöbbször csak egyszerű félreértések okozzák. Ráadásul az sem szimpatikus, ahogy Evie képességeihez viszonyul. C'mon, mit kell ezen kiakadni? Totál badass! *-*
Engem sokkal jobban érdekel, mi is van Halál és Evie között.
„Már nincs vesztenivalóm. Nincs rá okom, hogy félelemben éljek miatta.
Vigyázz a hátsódra, Kaszás! Vadászom rád!
Reszelős hangon kuncog.
– Vár rád a Halálod!”
Angelika: Nos, itt leszek bajban, mert őszintén szólva számomra egyik főszereplő sem lett a szívem csücske, de nem szeretném azt sugallni, hogy emiatt élvezhetetlenné vált volna a történet, sőt, ezzel a gyengeséggel együtt találtam jónak a könyvet, ami szerintem nem kis teljesítmény.
Evie esetén látom, és értékelem, ahogyan változik, fejlődik és erősödik az események hatására, s hazudnék, ha nem vallanám be milyen fenemód érdekel, melyik irányba viszi majd a rá váró feladat, de még nem állok készen arra, hogy a rajongója legyek, ahhoz egyelőre túl élénk bennem az elkényeztetett, kissé tehetetlen énjének emléke.
Jackson pedig... Becs szó, imádom a rosszfiúkat, de ez a srác olykor akkora seggfejként nyilvánul meg, hogy szinte viszketnek az ujjaim egy fa testápoló után. Szeretem a benne szunnyadó nagy védelmezőt, de képtelen vagyok mit kezdeni a szakadatlan ivászatával és kiakadásaival, s így azért elég nehéz elbűvölődni és annak a lehetséges hősszerelmes karakternek látni, amelynek szerintem szánja az írónő.
Ami a romantika szálat illeti, én most még csupán csírá(ka)t látok. Ennyivel nem érem be, pláne hogy Miss Cole-tól a szenvedélyes és vadító dolgokat szoktam meg. Szóval várom, hogy az ifjúsági műfaj keretein belül persze, de ettől azért többet adjon nekünk. Magam sem hiszem, hogy ezt mondom, de majd megdöglök a Halál karakteréért... nem lehetne, hogy összegyúrjuk Jackkel?
„Arthur ma örökre megváltoztatott. Rákényszerített, hogy átlépjem a határt, és hogy a legrosszabb rémálmommá váljak.
Átváltoztam. Arthur előtt. Arthur után. Nincs visszaút.”
Kedvenc jeleneted?
Nusejka: A végső nagy jelenet. I-M-Á-D-T-A-M! Evie végre igazán megmutatja magát.
Angelika: Nehéz választani, de talán a Halál jelenetei birizgálták fel leginkább a fantáziámat. (khm, igen, nem kicsit jön be nekem a pasi) Nagyon kíváncsi vagyok rá, hová vezet majd ez a szál.
„A jövő olyan, mint a hullám. Vagy mint az örvény. Nem mindig látható.”
Akadt olyan, ami kevésbé nyerte el a tetszésed?
Nusejka: Őszintén szólva egy kicsit olyan érzésem volt, mintha az írónő a DC Comics Méregcsókjától kölcsönzött volna Evie karakteréhez, így egy picit koppintós szájíze van a dolognak.
Angelika: Kisebb dolgok zavartak: Például miután a prológus a jó értelemben a frászt hozta rám, a felvezető fejezetektől messze nem voltam elbűvölve, szerencsére a regény második fele ismét nagyon odacsapott. A szerelmi háromszögek ugyebár mindig felmérgelnek kissé, és itt van egy már elsütött, plusz még egy egyelőre csak sejtetett darab is. Igaz, ez utóbbi ellen nem is igen tiltakoznék. ;) De azt hiszem, a leginkább attól zavarodtam össze, hogy a cselekmény jókora részét a szövetséges keresés adja, a jóslat viszont olyan Hegylakósan csak egy maradhat típusúnak hangzik, és nem tudok mit kezdeni ezzel a kettősséggel.  
„Néhány évszázadonként új élet-halál játszma kezdődik. Le kell győznöd a huszonegy Arkánumot Evie. Csak egy maradhat életben.”
Ajánlanád a sorozatot?
Nusejka: Ajánlanám bizony, méghozzá mindenkinek :) Nálam úgy lett kedvenc, hogy tulajdonképpen nem szeretem a ya könyveket. Szóval ajánlom azoknak, akik szeretik a műfajt, és azoknak is, akik nem annyira. Úgy gondolom, azoknak sem okozna csalódást, akik inkább Kresley Cole felnőtteknek írt regényeit kedvelik.
Angelika: Azt hiszem, azzal, hogy az írónő vegyítette a disztópia és fantasy elemeit elég tág olvasóréteg érdeklődésére számíthat. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy roppant ügyes mesélő hírében áll, szerintem sokan szinte automatikusan nyúlnak majd érte a könyvesboltokban. És én bizony nem is beszélnék le senkit a vásárlásról, sőt, csak buzdíthatok mindenkit, mert még én is jól szórakoztam, pedig roppant szkeptikusan állok ahhoz, hogy újabban a sikeres felnőtt regényeket publikáló szerzők mindenáron meg szeretnék mutatni, hogy az ifjúságot is képesek meghódítani. Azt viszont nem árt szem előtt tartani, hogy ez a regény is arra csábít minket, hogy fejest ugorjunk egy még lezáratlan sorozatba.    
„- Ne feldd, Császárnő - mondta -, a halál mindig legyőzi az életet. Időbe telhet, de mindig én győzök.”
Nusejka értékelése:
Angi értékelése:
Wicked Scribes angol nyelvű oldalán részletes karakter útmutató található. Vigyázat, apróbb spoilereket tartalmazhat!


11.27. - MFKata gondolatai (Hold)
11.28. - Always Love a Wild Book (Mágus)
11.29. - Deszy könyvajánlója (Angyal)
11.30. - Insane Life (Szeretők)
12.01. - Angelika blogja (Erő)
12.02. - Kelly & Lupi olvas (Torony)
12.03. - Kristina blogja (Császárnő)
12.04. - Dreamworld (Egyensúly)
12.05. - Függővég (Ördög)

22 Arkánum kártya. 22 kiválasztott. A jó és a gonosz harca. A Méreghercegnő története egy nagy, halálos játék, melyre a tarot szabályai vonatkoznak. Ha Evie túl akarja élni szövetségeseket kell találnia, és tudnia kell ki az ellenség.
Játékunkban Evie bőrébe bújhatsz és tesztelheted, vajon te hogyan állnád meg a helyed. A turné 9 állomása egy-egy tarot kártyát jelképez. Minden kártyához tartozik egy “hívószó”, azaz egy mottó. Ám a kártyák össze akarnak zavarni, ezért ellopták egymás hívószavát. A te feladatod, hogy megfelelően párosítsd be, melyik hívószó melyik kártyához tartozik eredetileg. Vigyázz! Könnyen egy ellenség karjaiban köthetsz ki, ha hibázol.

Hívószó: Gyere, érints meg… de megfizeted az árát.

a Rafflecopter giveaway