Kevin Hearne: Hammered - Elkalapálva


molygoodreads

A norvég mennydörgésisten rosszabb minden kötekedő rohadéknál – ő ugyanis életek ezreit tette tönkre, és ugyanennyi ártatlannal végzett. A viking vámpír, Leif Helgarson több évszázad után elérkezettnek látja az időt, hogy bosszút álljon rajta, de a norvég lidércnyomásba csak barátja, Atticus O’Sullivan, az utolsó druida segítségével juthat el.
Atticus első számú túlélési stratégiája a következő volt: a lehető legnagyobb ívben kerüld el a villámokat dobáló ürgét! De Atticus hazai pályáján sem túl rózsás a helyzet: vámpírháború közeleg, a magukat Isten Kalapácsainak nevező orosz démonvadászok pedig egyre többen lesznek.
Atticus és Leif egy vérfarkas társaságában minden figyelmeztetés és várható következmény ellenére elindulnak Asgardba, a norvég panteon síkjára, ahol kommandójuk kiegészül egy varázslóval, egy orosz mennydörgésistennel és egy kínai vándorral.
És megindul a felejthetetlen harc a valkűrök, a feldühödött istenek és a mennydörgésisten ellen.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordító: Acsai Roland
Megjelenés: 2014. július 11.
ISBN: 9789633738207 / 9789633738191
312 oldal, kemény táblás / kartonált

Értékelésem:
„Ha eldöntöd, hogy megölsz egy istent, olyan események sorát indítod el, amivel nagyon közel kerülsz a halálodhoz.”
A Vas Druida Krónikáit a kíváncsiság hozta az olvasmánylistámra, hogy aztán ott bérelt helyet váltson magának. Ezidáig románcnak se híre, se hamva, de humor és kaland dögivel kijut a lapokon. És én I-M-Á-D-O-M. Így, csupa nagybetűvel, amihez nyugodtan hozzá lehet képzelni a rajongólányosan álmodozó arckifejezést is.
Úgy gondolom, a szerző ezúttal sem hazudtolja meg önmagát, hozza azt a gördülékeny, poénos és közvetlen stílust, amit a korábbi részekben megszokhattunk. Ismét tökéletes mértékben keverednek a szórakoztató párbeszédek és az izgalmas jelenetek. Alaposan tanulmányozott és korrekt módon tálalt mitológiából, valamint tetemes mennyiségű hullát eredményező bonyodalmakból szintén nincs hiány. Ugyanakkor ez a regény a megszokottak mellett új húrokat is megpendít. Az eddigiektől eltérően nem minden fejezet narrátora Atticus; öt fejezetet azoknak a drámai története tesz ki, akik ilyen-olyan ok miatt, Thor vérére áhítozva társulnak az asgardi küldetéshez. De azt hiszem, ezektől a személyes tragédiáktól függetlenül is érezhető, hogy a hangvétel most mindvégig komorabb és baljósabb.
A sztoriról nagyon nehéz lenne úgy írni bármit is, hogy véletlenül se legyen valamely eddig megjelent részre nézve spoileres, így helyette inkább a kedvenc részleteimet osztanám meg, amelyek ígérem, nem lőnek le egyetlen poént sem. Ám még előtte szeretném megjegyezni, hogy ez a sorozat nem az a féle, amelybe az olvasó akárhol csak úgy bekapcsolódhat. Itt az utalások, ok-okozati összefüggések miatt ajánlatos bizony betartani a sorrendet. No meg persze, butaság is lenne lemaradni bármelyik kötetről is, hiszen mind nagyszerű.

Kedvenc jelenetek:
Alig tudok választani, annyi van belőlük! Mint mindig, most is élveztem Atticus és Oberon eszmecseréit, és az ír özvegy pillanatait szintén szívesen olvastam, de az egyéb színek közül nálam ez három viszi a pálmát:
1. A besivcsizés
„... mi történik, ha megjelensz ott, Leif? Talán minden déli vámpír tudja, hogy nézel ki, és a koporsóik belsejét a te posztereid borítják? Sivcsizni kezdenek és autogramot kérnek?”
Eme diskurzus valódi lényege a vámpír territórium védelme lett volna, de a beszélgetés egy ponton kissé infantilis fordulatot vett, és átcsapott a sivcsizés, mint ige korrekt használatának bemutatásába. Atticus szerint egy találkozás olyan íróóriással, mint Neil Gaiman, azt eredményezheti, hogy az ember elveszti a józan eszét, s akár a húgyhólyagja feletti uralmat is, azaz bezivcsizik. Leifnek kissé más volt a véleménye:
„A vámpírok sikítást váltsanak ki, ne sivcsizést. Az önkéntelen bevizelés általános jelenségnek számít, de félelemből történjen, és ne személyi kultuszból kifolyólag!”
2. Jézus, az ivócimbora
A könyv egy pontján Jézus megjelenik, hogy kedélyesen elcsevegve pár jótanácsot adjon druidánknak, mindezt úgy, hogy közben halas krumplit majszolnak, amit jó féle Guinness-szel öblítenek le, és kisebb kitérőként azt is megvitatják, hogy a norvég mennydörgőisten mekkora mocsok, bár a marketingje igen csak ott van.
„- ...a legfinomabb jelző, amivel egy másik isten illette Thort, az a szemét volt.
- Tudom - bólintottam. - Egy szeméttelep. De a halandók között nagyon jó a PR-ja.”
Fergeteges jelenet, pláne amikor félbeszakítja őket kilenc haszid zsidó, akik Atticus fejére pályáznak. A keresztény istenség egy ideig nagyszerűen szórakozva követi a harcot a pálya széléről, ám végül csak közbelép:
„Most pedig nyomás, karózzanak ki néhány vámpírt, különös tekintettel a csillámló emó-vámpírokra!”
3. Shakeapeare minden alkalomra
„Shakespeare akkora géniusz volt, hogy szinte minden helyzetről mondott valamit, ami az életben adódhat - még arra az esetre is, ha egy római isten üldöz, mi meg egy Mustanggal menekülünk.”
Mert mi mást is lehetne tenni, mint Shakespeare idézetekben társalogni, amikor két, felkantározott leopárd által vontatott szekéren üldözőbe veszi az embert - vagyis a druidát, vérfarkast és vámpírt - egy meglehetősen mérges Bacchusz? :)

Kedvenc mellékszereplők:
„... Leifnek fel kellene kérnie Danny Leifmant, hogy készítsen egy hátborzongató filmzenét direkt az ő számára, amit az ilyen macsós benyögéseknél lejátszhatna, és megadhatná vele a pillanathoz illő melodramatikus hangulatot.” [Oberon]
Bár ez a történet számos új mellékszereplőt felvonultatott, nálam egyikük sem vehette fel a versenyt a már régebben megismert és megszeretett karakterekkel. Továbbra is Oberon, az ír farkaskutya, számomra az egyes számú befutó, annak ellenére, hogy ezúttal igen csak háttérbe szorult a drága. Helyette viszont most alkalmunk nyílt kicsit jobban megismerni Atticus, skandináv módra gleccseresen hűvös, vérszívó ügyvédjét, Leifet. Vesztemre. Ugyanis a sztori előrehaladtával korábbi szimpátiám szép fokozatosan rajongásba csapott át, s így amikor szereplése 'fejvesztve' véget ért, eléggé lelombozódtam. Nagyon remélem, hogy valamikor hallunk még felőle! Ahogyan abban is bízom, hogy a jövőben a Granuaile szál megerősödik majd. Tudom, tudom, itt messze nem a romantika a lényeg, de egyszerűen nem tagadhatom meg önmagam; igen is drukkolok azért, hogy szorosabb kapcsolat alakuljon ki druida és tanítványa között.

Kedvenc velős mondatok:
„... az ír paradicsomban ingyen van a sör! Lehet irigykedni.”
„Különös, hogy a heves érzelmek mennyire meg tudják nyújtani, vagy össze tudják zsugorítani az időt.”
„A bosszú és az ésszerű gondolatok soha nem alszanak egy ágyban.”

{ Könyv adatok }

Műfaj: urban fantasy
Elbeszélés módja: E/1, múlt idejű
Sorozat: A Vas Druida Krónikái 3.
1. Hounded - Üldöztetve
2. Hexed - Megátkozva
3. Hammered - Elkalapálva
4. Tricked
5. Trapped
6. Hunted
7. Shattered
8. Staked
9. ?


2014. július 14-től minden harmadnap, vagyis a Hold, Thor és a Nap napján egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok, sőt, ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!
07/14. Angelika blogja
07/17. CBooks
07/20. Dreamworld


Atticus egy korábbi ígérete miatt arra kényszerült, hogy betörjön Asgardba, és ellopjon egy aranyalmát Idunntól. Ám ahhoz, hogy bejusson, meg kellett másznia Yggdrasilt, a Világfát. Több ezer éves druidaként azonban hiába rendelkezett igen komoly ismeretekkel a kőrisfáról, ő sem ismerte az összes járatot.
Szerencséjére akadt egy segítője… csakhogy a dolgok kicsit másképp alakultak, mint azt tervezte, és jóakarója holtan végezte… Így hát ha egyszer úgy döntenétek, hogy Ti magatok is az örök fiatalságra vágytok, nem árt, ha már most feltérképezitek Yggdrasilt!
Tartsatok velünk, és az Edda versekhez hasonló segítségek alapján, találjátok ki milyen helyeket vagy lényeket rejthetnek az egyes számok.
A Nornák legyenek veletek!
Yggdrasilt, a világ kőrisfáját,
három gyökér tartja,
mélyen az alvilágba nyúlva.
Gyökereinél három forrás ered,
döntsd el, mire vágysz,
s aszerint cselekedj.
Közelíts jobbról, és bölcs leszel (5),
vagy válaszd az aranyutat (4) és
ismerd meg jövőd, jelened, s múltad.
De ha igazán bátor vagy,
vágj át Loki lánya birodalmán (1),
és mássz ki
a Háncshántóból fortyogó üst folyamán. (2)
Vigyázz, bele ne fuss
az itt portyázó sárkányba (3)!
a Rafflecopter giveaway