Tarryn Fisher: The Opportunist - Kihasznált alkalom


molygoodreads
Olivia Kaspen éppen most jött rá, hogy volt barátja, Caleb Drake elveszítette az emlékezetét. A lány eddig is azzal tett szert kétes hírnévre, hogy előnyt kovácsol a helyzetekből. Most pedig döntenie kell, milyen messzire hajlandó elmenni az ex visszaszerzéséért. Miközben Olivia valódi énje és a nem túl dicső közös múltjuk titokban tartásával birkózik meg, akadályt jelent Caleb kattant új barátnője, Leah Smith. A két bestia őrült versengésbe kezd egy olyan férfiért, aki nem emlékszik egyikükre sem. Oliviának viszont hamarosan szembe kell néznie hazugságainak következményével…

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordító: Sándor Alexandra
Megjelenés: 2014. június 12.
ISBN: 9789633738351
280 oldal, kartonált

Értékelésem:
„... készek vagyunk eladni a lelkünket a boldogságunkért.”
Ez a könyv annyira más, mint amiket megszoktam, hogy képtelen vagyok eldönteni, furcsaságától szédültem meg így, vagy valóban ennyire tetszett. Egy biztos, meglepett, összezavart és átgázolt rajtam, majd ott hagyott teljes frusztráltságban, kikerekedett szemekkel és leesett állal.

„Összetört szívek, könnyek és megbánás köt össze minket.”
Mit mondhatnék? Tarryn Fisher egy egészen elképesztő, határokat feszegető szerelmi történetet szőtt a múlt és jelen darabkáiból, amelyek mint egy jó kirakós, apránként tárták elénk az igazságot. Vagy azt, amit mi annak hiszünk, mert ezzel a regénnyel - no meg ezekkel a szereplőkkel - kapcsolatban sosem lehet biztos az ember.
„Csak egyszer adhatod oda a szíved; utána minden más csak utánozhatja az első szerelmet.”
A Kihasznált alkalom csupán az első felvonása egy három részes sorozatnak, amely egy hazugságokra épült szerelmi háromszög körül forog. Minden egyes kötetben más karakter szemszögéből tapasztalhatjuk meg az eseményeket, amelyek részben átfedésben vannak, részben folyamatosan haladnak előre.
„Annyira jó vagyok a tettetésben, hogy olykor elvesztem a fonalat, ki is vagyok valójában.”
Ezúttal Olívia volt a narrátor, s tekintve, hogy milyen manipulatív egy kis dög, igazán illet volna gyűlölnöm, csakhogy nem vitt rá a lélek. Egyszerűen képtelen vagyok megvetni valakit, aki végre nem csak a világba kiálltja, hogy bármit megtenne a szerelemért, hanem meg is lépi, amit csak tud; jót, és az őrület különböző stációjának is beillő rosszakat egyaránt.
„– Olivia, bárkit megkaphatsz , akit csak akarsz. Miért pont ő? Miért mindig Caleb?
– Mert… nem volt szükségem senkire, mielőtt megismertem.”
De még mielőtt azt feltételezné valaki, hogy a könyv nem más, mint egy dilis nő randalírozás a szeretett férfi életben, gyorsan megnyugtatok mindenkit: Szó sincs arról, hogy egy tiszta, nemes lélek Olívia áldozatává válna. Nem bizony! Talán amikor először szemet vetett a lányra, nem tudta, miben mászik bele, de Caleb jelleme sem hibátlan, sőt, idővel a megtévesztés épp oly hozzátartozóvá válik, mint brit akcentusa vagy fényűző életmódja. Leah, a feleség és a másik nő egy személyben (mert miért legyen bármi is egyszerű?), szintén órákat tölthetne a gyóntatószékben. Álnok és céltudatos, akinek esze ágában sincs csak úgy félreállni.
„Szeretni valakit nemcsak a saját boldogságodról szól. Akarnod kell, hogy ő boldogabb legyen nálad.”
Igen, ez egy ilyen sztori, minden egyes szereplő hazudik, csal és manipulálja a környezetét. És én imádva szörnyülködtem rajtuk, miközben egyre csak az zakatolt az agyamban: Komolyan, meddig lehet még elmenni a szerelem nevében? Mi jöhet még? Mert a történet csak vitt és vitt magával egészen a szívemet kitépő, csupa nagybetűs MI A FRANC??? végig. Szükségem van a folytatás... lehetőleg mihamarabb!
„Az élet mindig megy tovább. Még akkor is, ha csak vonszol magával rugdosva és kiabálva.”

{ Zene nélkül mit ér... }

Szeretem a zenei utalásokat a könyvekben, mert számomra mindig hozzátesznek a jelenetek hangulatához. Épp ezért, ha nem ugrik be rögtön az említett dal, viszketnek az ujjaim, hogy azonnal rákeressek. Tarryn Fisher azonban alaposan megnehezítette a dolgomat, hiszen bár sok alkalommal említ előadókat, azt, hogy pontosan mely számukra is gondol, néhány esetet leszámítva nem igazán nevesíti. Persze felfoghatjuk úgy is, hogy ki-ki odaképzelheti a kedvenc felvételét, amikor a szöveg Phish, Grateful Dead, Gladys Knight, Jewel vagy épp a Black Eyed Peas zenéjét említi.

Teljes bizonyossággal ezeket a dalokat tudtam beazonosítani:
(meg persze a Jóbarátok ás a SpongyaBob főcímzenéjét)


Marcy Playground: Sex And Candy


Coldplay: Yellow


Billy Ray Cyrus: Achy Breaky Heart

Rihanna: SOS


Billy Joel: She's Always A Woman


Chopin: Appassionato

{ Könyv adatok }

Ki? Olivia Kaspen, Leah Smith & Caleb Drake
Mikor? Közel tíz éven át ível a történet
Hol? Főként Miami (Florida)

Műfaj: jelenkori románc
Sorozat: Szeress, ha hazudok is 1.
Elbeszélés módja: E/1 (Olivia), jelen és múlt idejű
Érzékiség: visszafogott felnőtt tartalom
Lezárás: nyitott


05/30. - Angelika blogja
06/07. - Dreamworld
06/09. - Zakkant olvas

Tarryn Fisher Szeress, ha hazudok is trilógiájának főszereplői szemrebbenés nélkül képesek hazudni, és megtéveszteni a világot, de a svindlerek kétes ranglistájára nem biztos, hogy felkerülhetnének. Játékunkban megismerhetitek a történelem néhány hírhedt szélhámosát, és legnagyobb átveréseiket. Megfejtésként hét nevet várunk, amelyeket kitalálhattok tetteik rövid leírásából, vagy a bejegyzések kiemelt betűinek helyes sorrendben való összeolvasásából. (A nyereményeket a kiadó postázza kizárólag Magyarország területére.)
A bankár, aki feltalálta a piramisjátékot.
a Rafflecopter giveaway