Jennifer E. Smith: The Geography of You and Me - Létezik térkép a szerelemhez?


molygoodreads

Lucy a huszonnegyedik emeleten lakik. Owen az alagsorban él. Nem meglepő tehát, hogy pont félúton találkoznak: beragadnak a liftben két emelet közé New York-i társasházukban, amikor egy áramszünet megbénítja az egész várost. Miután kiszabadítják őket, Lucy és Owen egész éjjel a sötét utcákon sétálnak együtt, a Manhattan fölött kivehetővé váló csillagok ritka látványát csodálva. Ám amint visszakapcsolnak a fények, az élet is visszatér a régi kerékvágásba. Lucy hamarosan külföldre költözik a szüleivel, Owen pedig nyugatra indul az édesapjával. A rövid, együtt töltött idő mindkettejükre nagy hatást gyakorol. És ahogy az élet Edinburghba, San Franciscóba, Prágába és Portlandbe sodorja őket, Lucy meg Owen folyamatosan tartják a kapcsolatot, képeslapokkal, időnként e-mailben, vagy éppen telefonon. De vajon megtalálják a módját – bármely kicsi is rá az esély –, hogy viszontláthassák egymást?
Jennifer E. Smith éleslátással teli és csodálatosan romantikus új regénye bizonyítja, hogy a világ közepe nem feltétlenül egy hely. Néha lehet akár egy személy is.

Kiadó: Maxim
Fordító: Komáromy Zsófia
Megjelenés: 2014. június
ISBN: 9789632614809
354 oldal, füles, kartonált

Értékelésem:

{ 10 dolog, amit szerettem benne }

1. A stílus: Jennifer E. Smith valamennyi regényét egyszerre érzem üdítően realistának és édesen romantikusnak. Számomra mindig élvezetet jelent a gyönyörű szépen megfogalmazott, könnyed, mégis fontos, és igaz jelentéssel bíró mondatait olvasni.
„Ő meg Owen olyanok voltak, akár két összeütközött aszteroida: egy pillanatra felszikráztak, majd lepattantak egymásról, kissé megütődtek, talán kissé megsérültek, de még sok-sok kilométert kell külön-külön megtenniük. Mégis milyen sokéig tarthat egyetlen éjszaka? Milyen hosszan lehet elnyújtani ilyen kevés percet? Owen csak egy fiú volt a tetőn. Lucy csak egy lány volt a liftben. Talán ennyi volt az egész.”
2. Lucy és Owen közös története: Bájos, kortárs, romantikus mese két fiatalról, akik között egy áramszünet valószínűtlennek tűnő éjszakáján ugyan elkezdődik valami, ám a következő napon a valóság más-más irányba tereli őket. Lucy és Owen nem lógnak egymáson, élik a saját életüket, de közben képtelenek elfelejteni a másikat. Időnként egy-egy képeslap, s néhány email teszi ki a köztük lévő kommunikációt, mégis tudják, nekik újra találkozniuk kell.
„Addig nem tudhatod a választ, amíg fel nem teszed a kérdést.”
3. Lucy története: Kezdetben úgy tűnt, a lány öt tagú családjának magányos és elfeledett kívülállója, aki titkon nagyon hiányolja a szülői törődést. Ezért öröm volt látni, hogy ha lassanként is, de legalább az édesanyjával újra közel kerültek egymáshoz.
„A fiú olyan volt, akár az egyik regénye, amit még nem olvasott ki, amit csak a megfelelő helyen, a megfelelő időben lehetett igazán megérteni. Alig várta, hogy elolvassa a hátralévő oldalakat”
4. Owen története: A fiú és édesapja a regény kezdetén szívfájdítóan elveszettek voltak, szinte maga alá temette őket a gyász. Így lélekmelengető volt végigkövetni, ahogyan nekivágva az országútnak utaztak városról-városra, s közben apródonként összeszedegették széthullott életük darabjait, elkezdtek gyógyulni, majd végül újra megtalálták helyüket a világban.
„... igazából nincs olyan, hogy teljesen tiszta lap. Minden új valami régi nyomában következik, és minden kezdetnek egy vég az ára.”
5. Egyedi megoldások: Szerintem nagyon találó az öt rész címe - Itt, Ott, Mindenhol, Valahol, Otthon -, valamint roppant ötletesek azok a nyúlfarknyi kis fejezetek, amelyek ügyesen megmutatták, hogy bár az idő halad, és a világ két messzi pontján élnek, Lucy és Owen gondolatai újra és újra a másiknál kalandoznak.


6. Helyszínek: Mindkét fiatal számos helyen megfordult, és a hangulatos leírásoknak köszönhetően azt érezhettem, én is ott vagyok velük; a vacogós Chicagóban, a napsütötte Rómában, vagy éppen a pörkölt szagúnak titulált skót óvárosban.
„Az embernek egyszerre két hely miatt is lehet honvágya.”
7. New York kettőssége: Miközben olvastam, ahogyan Lucy védte és dicsérte a nyüzsgő metropoliszt, míg Owen rámutatott annak hibáira, mintha tulajdon ellentmondásos benyomásaimat láttam volna viszont nyomtatásban. Nagyon tetszett!


8. Könyvimádat: Hogyne zsebelt volna be nálam egy jó pontot, hogy Lucy valódi könyvmoly, aki ráadásul utazásai során gyakorta az aktuális városhoz illő olvasmányt választ magának. New Yorkban a Zabhegyező, Prágában Az átváltozás, Rómában a Julius Caesar, Párizsban A kis herceg...
„... a könyvek tényleg képesek gondolatban teljesen máshova repíteni az embert;”
9. Bartleby: Az egy sacramentói út szélére kitett teknőst Owen fogadta be házi kedvencnek, bár akkor otthona neki sem volt igazán. A teki nevét pedig Lucy, pontosabban a lány egyik olvasmánya, Herman Melvill novellája ihlette. Hát nem tüneményes?
„Nem az eltávolodás volt a lényeg. Hanem a hazatérés.”
10. Édesen csodás, idézni való mondatok: Hogy ezt már említettem? Semmi gond, szerintem megérdemlik a duplázást. ;)
„Igaz, hogy mindig van változás. de az is igaz, hogy egyes dolgok sosem változnak.”
Ezek után teljesen jogosan merül fel a kérdés: vajon mi végre a csillagos ötös helyét bitorló négy szívecske. Nos, bár szerettem a könyvet, itt is, mint a korábbi alkalmakkor, azt éreztem, hogy a szerző csak a kezdő lökést adja meg a fantáziámnak, de a boldogságos végkifejlet kigondolását rám, az olvasóra bízza. Ezt akut happyenditiszben szenvedőként nehéz feldolgoznom. S talán amiatt is morcogok picit, hogy abban reménykedtem, majd üzeneteken, emaileken, leveleken és képeslapokra írt sorokon keresztül láthatom, ahogyan alakul a fiatalok kapcsolata, ám ehelyett a karakterek külön utat jártak, s külön-külön fejlődtek a regényben. Azt hiszem, erre mondhatjuk: azok a fránya elvárások...

{ Ahol minden elkezdődött... }

„Már késő délután volt, amikor visszaért a Hetvenkettedik utca és a Broadway sugárút sarkára, a díszes kőépülethez, amely immár az otthona lett.”

Alig titkolt New York mániában szenvedőként első dolgom volt rákeresni arra házra, amelynek áram nélkül maradt liftje összehozta Lucy-t és Owent. S miután áttanulmányoztam a térképet, no meg a világháló kínálta számtalan fotót, mosolyogva nyugtáztam, hogy az írónő ügyesen szőtte egybe a valóságot és a képzeletet. Az Upper West Side nevezett szegletében ugyanis valóban találhatóak díszes történelmi épületek, ám ezek nem nyújtózkodnak 42 emeletnyi magasságba, a toronyházak csoportjai pár utcával odébb kezdődnek. A valóságban a szigetet hosszában átszelő Broadway, az Amsterdam Avenue néven ismert 10. sugárút, és a keresztben futó 72. utca egy csöpp háromszögletű teret, a Verdi teret határolja, ahol egy apró parkban és klasszikus téglaépületek látványában gyönyörködhetnek a járókelők. Itt található jó néhány metróvonal egyik fő állomása egy öreg, földszintes kis épület alatt rejtőzve; igaz, ma már a megnövekedett forgalom kiszolgálása érdekében felújították, sőt, kiegészítették egy modernebb lejáróval is. Bár a Hudson-folyó sincs messze, a Central Park csáberejének nehéz ellenállnia az ide vetődőnek, hiszen a 72. egyike azon kevés utcáknak, amelyek áthaladnak Manhattan zöld szívén. Ha nekiindulunk, szinte lehetetlen eltéveszteni a Strawberry Fieldset, amelyet melyik John Lenon rajongó ne ismerne.

{ Könyv adatok }

Ki? A majdnem 17 éves Lucy Patterson és a tényleg 17 éves Owen Buckley.
Mikor? Egy meleg szeptemberi napot követő bő kilenc hónapon át.
Hol? Manhattantől Skócián át Seattle-ig szerte Amerikában és Európában.

Műfaj: kortárs ya
Sorozat: önálló kötet
Elbeszélés módja: E/3, múlt idejű
Érzékiség: ártatlan csókok
Lezárás: boldog, de nyitott


05/19. - Deszy könyvajánlója
05/21. - Angelika blogja
05/23. - Always Love a Wild Book
05/25. - Book Heaven
05/27. - MFKata gondolatai
05/29. - Roni olvas
05/31. - Dreamworld
06/02. - Kelly & Lupi olvas
06/04. - Nem harap a...
06/06. - Bibliotheca Fummie
06/08. - CBooks
06/10. - Zakkant olvas

A Létezik térkép a szerelemhez? főszereplőit elválasztják a kilométerek. A távolság egyre nagyobbra nő közöttük, miközben Owen Amerikát, Lucy pedig Európa nagyvárosait járja be. Mégis sikerül áthidalniuk a kettejük közötti sok-sok mérföldet, képeslapok segítségével. Ha velünk tartotok a játékban, akkor Ti is megkapjátok a saját térképeteket Lucy és Owen történetéhez!
Nincs más dolgotok, mint megfejteni, melyik városok szerepelnek az egyes állomásokon található képeslapokon, majd ezeket minden nap beírni a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba. Ha ügyesek vagytok és a szerencse is mellétek áll, megnyerhetitek a 3 darab kötet egyikét, hogy a lapokon keresztül Ti is Owenékkel kalandozhassatok.
2. képeslap
a Rafflecopter giveaway