Catherine Anderson: Walking On Air - Felhők felett

Gabriel Valance sehol sem tölt sok időt, fegyverforgatóként egyik vidékről vándorol a másikra. Életét a párbajok, az olcsó whiskey-k, a hotelszobák, az örömlányok jelentik, és amikor Randombe, a coloradói kisvárosba érkezik, akkor sincs ez másképp. Ám ez a hely nem akármilyen hely, különös dolgok esnek meg itt, és a férfi kap még egy esélyt az élettől, hogy egy olyan világnak lehessen a részese, amelyről mindig is álmodott. Ehhez azonban nem kevesebbet kell megtennie, minthogy azon nyomban házasságra kell lépnie Nancy Hoffmannal, az illemre sokat adó, mindig visszafogott nővel. És nem elég elvennie Nancyt, meg is kell tanítania a múltja elől menekülő nőnek, hogy mi a bizalom, a szeretet, és mi a szenvedély. Együtt kell felfedezniük egy olyan világot, amelyben mindkettejük először tapasztalja meg, mit is jelent nem egyedül lenni.

Ha valaki azt mondta volna nekem – akár csak egy héttel ezelőtt -, hogy itt egy vadnyugati történelmi románc, amibe kotnyeles angyalok és egy karácsonyi csoda is keveredett, viszont feltétlen olvassam el, mert aranyos kis történet… nos, valószínű, hogy picit érdekesen néztem volna rá, és minimum kétkedve nyitottam volna ki a könyvet… már ha egyáltalán. Úgyhogy még jó, hogy fogalmam sem volt róla, hogy a legújabb Catherine Anderson kötet lapjain pontosan mi is vár rám.
„Karácsony. Nagyon különleges időszaka az évnek.”
Karácson estéjén a coloradói kisváros, Random havas utcáján a híres fegyverforgató Gabriel Valance-t egy ostoba kölyök halálosan megsebesíti, ám koránt sem patyolat tiszta élete mégsem ér itt véget. A mennyek kapuját őrző angyalok ugyanis esélyt adnak neki arra, hogy kiérdemelje az Isten kertjébe való belépést. Mindössze annyit kell tennie, hogy a gyönyörű Nancy Hoffmant megtanítja újra bízni és szeretni. Persze a feladat nem ígérkezik könnyűnek, hiszen a nő bántalmazó apja, és a gyilkosság vádja elől bujkál már évek óta, s nem bízik senkiben, legkevésbé a férfiakban.
„Az emberek azt hiszik, hogy van befolyásuk a saját életükre, de (…) a sors olyan ingatag és szeszélyes, mint az úri kisasszonyok kedve a bálban.”
Korábbi élményeim alapján egy szívmelengető, kissé szentimentális romantikus mesére készültem, ahol a hit ereje biztosan szóba fog kerülni, és a főhős olyan gondoskodó és figyelmes férfiú lesz, hogy az szinte már túl szép, hogy igaz lehessen. De az biztos, hogy nem számoltam azzal, amit az első 50 oldal tartogatott. Mennyország kapuja, örök kárhozat vagy megváltás, megmentendő lelkek. Bevallom, nekem ez picit túl soknak tűnt. Viszont miután az angyalok kikerültek a képből, a sztori magával ragadott, és ugyan azt a kellemes, megnyugtató érzést kaptam, mint az írónő minden regényétől. Örömmel olvastam a viktoriánus kori élet apróságairól, az orvoslás akkori helyzetéről, a divatot követni vágyó hölgyekről s a finom házi készítésű ételekről. Jó volt figyelni, ahogyan a kezdetben kimérten viselkedő hősnő szép lassan felengedett és élvezni kezdte a mindennapokat. Élvezettel voltam tanúja, ahogyan az egykor magányos emberekből apránként szerető család kovácsolódott. Az egyik kedvenc részem volt, amikor Gabe szíve két hölgyének, Nannak és húgának, Laney-nek, tanítja a pókerezés csínját-bínját és közben olyan jól mulatnak. A másik szívemnek legkedvesebb jelent pedig a közös karácsonyozás fejezete volt.
„… az élet egy utazás, és mindenkinek az lenne a célja, hogy tapasztal, tanul a hibáiból és megpróbál jobb emberré válni.”
Mindent egybevetve nekem tetszett a történet, dacára annak, hogy az egy hónapos határidő fenyegetése mindvégig ott lógott a levegőben. Bizony, Gabriel második esélye ugyanis csupán hálaadástól szentestéig tartott volna a tervek szerint. Ám szerencsére – és talán nem árulok el ezzel hatalmas titkot – igazán édesen boldog befejezéssel ért véget a Valance család sorozatának első része, amit még egy kedves epilógussal is kiegészített az írónő.
„… megajándékozott minket egy csodával.”
Szívesen mondanám, hogy minden romantika kedvelőnek ajánlom a Felhők felettet, mert csodálatosan elfeledteti a hétköznapok kíméletlen rohanását, és balzsamként hat a lélekre. Mert így van, de… Úgy érzem, roppant fontos kiemelni, hogy a vallási ihletettség ezúttal mennyivel markánsabb szerephez jutott, mint a szerző korábbi műveiben. Amolyan Isteni sugallat szinten jelentőshöz. Ugyanakkor a szereplők száján itt-ott kicsúszott egy-két csúnyább szó, valamint ha nem is részletekbe menően, de kendőzetlenül szó esett a testiségről is. Tehát a korrekt műfaji behatárolás több mint trükkös. Épp ezért csak azt tanácsolhatom: egy álmodozásra kész pillanatban érdemes esélyt adni a könyvnek, s talán többeket is úgy el fog bűvölni, mint engem.

Könyvinfók:


Catherine Andersons

moly
goodreads
Kiadó: General Press
Fordító: Pejkov Boján
ISBN: 9789636437978
352 oldal, keménytáblás

Műfaj: viktóriánus kori, keresztény történelmi romantikus
Sorozat: Valance család 1.
Elbeszélés módja: E/3, múlt idejű

Ki? Nancy Sullivan & Gabriel Valance (33)
Mikor? 1880. hálaadás és karácsony között
Hol? Random (Colorado)
Érzékiség? burkolt
Szerelmi háromszög? nincs
Lezárás? boldog

#Kulcsszavak: angyalok, gyerekek, fogadott család, hit, influenza, kisváros, megváltás, pisztolypárbaj, vadnyugat

09.07. - Angelika blogja
09.10. - Szembetűnő
09.13. - Zakkant olvas

Nyereményjáték:

Ahogyan számtalan regényírót, úgy Hollywoodot is sokszor megihlete a karácsony szeretettel, melegséggel és apró csodákkal átitatott hangulata. Játékunkban három, a filmvásznon életre kelt, karácsonyi történet címét kell kitalálnotok a rövid leírások alapján.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
Az 1946-ban bemutatott családi drámát a karácsonyi televíziózás egyik szimbólumaként tartják számon. Frank Capra rendezői munkáját Golden Globe-díjjal jutalmazták érte, a szereplők között pedig olyan nagy neveket találunk, mint James Stewart és Donna Reed.
a Rafflecopter giveaway