2012. június 27., szerda

5 nap = 50 árnyalat tripla kiadásban

Kiadó: Vintage
Megjelenés: 2012. március
Formátum: e-könyvek
Amikor barátnőjét helyettesítve Anastasia Steele, az irodalom szakos egyetemi hallgató interjút készít az ifjú vállalkozóval, Christian Grey-jel, elbűvölő, okos és ijesztő férfival találja szemben magát. Az ártatlan Ana megretten, amikor ráébred, vágyik a férfira. Grey pedig képtelen ellenállni Ana szelíd szépségének, eszének és független szellemének, és elismeri, hogy ő is akarja a lányt - de a saját feltételei szerint. Ana, akit egyszerre ijeszt és izgat Christian szokatlan szexuális ízlése, habozik. Grey-t minden sikere - multinacionális vállalkozásai, hatalmas vagyona, szerető családja - ellenére démonok gyötrik. Amikor a pár vakmerő, szenvedélyes viszonyba kezd, Ana fölfedezi Grey titkait és tulajdon, sötét vágyait.
írói honlap playlist moly goodreads amazon book depository

A bejegyzésben felnőtt tartalom is előfordul!

Már a múlt évben felfigyeltem arra, hogy így vagy úgy, de folyton E.L. James nevébe ütközök könyves-blogos szörfölgetéseim alatt. Nem igen tudtam mire vélni eme fene nagy izgatottságot, hát utána néztem, s bevallom, enyhe szájbiggyesztéssel suhantam is tovább. Aztán idén tavasszal ismét úgy tűnt, valahogy kikerülhetetlen ez a nő, ahogy a könyvei is.
A goodreads 2011 legjobb romantikusai szavazáson másodikként végzett, így némi szemöldökráncolós értetlenkedés után felpakoltam egy emlékeztető listára magamnak. Majd valószínűleg szépen meg is felejtkeztem volna róla. Ám ekkor beindult idehaza is a verkli. Immár hosszú hónapok óta hangos a hazai kiadó facebookja attól, hogy biza náluk kapható lesz hamarosan (ehéten meg is jelent az első kötet) a botrány trilógia, a mami pornó. Ez utóbbi kifejezés vajon kinek volt oly szimpatikus, hogy feltétlen szükségét érezte erre alapozni a marketingjüket??? Igaz viszont, hogy viszketett az ujjam, hogy utána keressek, mi a jó életért reklámoznak így egy könyvsorozatot.
Kérem szépen, nem igen kellett megdolgoztatni az agytekervényeimet, hogy túl egzakt keresőszavakat tudjak a google-be beütni. A cím bepötyögése maga feldob annyi találatot, amelyek olvasgatásával napokat el lehet tölteni. Van, ami ijesztő mértékű imádattól csöpög és van, ami bűzlik a prüdériától. Sokak által látogatott bloggerek, Tv-s személyiségek, viselkedés kutatók, szexuálpszichológusok fejtegetik véleményüket világháló szerte. Legutóbb akkor találkoztam ilyen vehemensen megfogalmazott rajongó és elítélő véleményekkel, amikor kitört a Twilight-láz.
No igen, a Twilight! A regények, amelyek nem is oly régen megosztották a közvéleményt, de amelyek tagadhatatlanul óriási bevételhez juttatták megálmodójukat, és hatalmas rajongótábort hoztak létre világszerte. Lehet szeretni, utálni, de úgy látszik, szinte mindenkinek van róla véleménye. Úgy tűnt, a tőlünk nyugatabbra eső világfélen most is valami hasonló játszódik le. Véletlen lenne? Abszolút nem! Miss James bizony az Edward & Bella mániát lovagolta meg nagyon ügyesen. Elkezdett írni egy fanfictiont sokak kedvenc párosáról, csak épp korhatáros verziót. S miután ily módon megalapozta az érdeklődést, alakított párat a történeten. 250.000-nyi ausztrál e-könyv letöltés után az amerikai kiadás jogát megvásárolta a Random House-hoz tartozó Vintage, és márciusban 750.000 papír alapú példánnyal árasztotta el a piacot. Twilight felnőtteknek. Meghazudtolhatatlan, hogy a történetek több mozzanata kísértetiesen egyezik, s a karakterek alap tulajdonságai is megfeleltethetőek. De szerintem nem kell túlgondolkodni, sem ezt, sem a testiség kérdését.
Zavarba ejtő, hogy mennyien képesek megdöbbenni azon, hogy nem csak a férfiakat érdekli a szex. Komolyan, ez még újdonság a 21. században? Elképesztő, hogy egyébként általam fölöttébb értelmesnek tartott emberek képesek azon megbotránkozni, hogy ihol egy (vagy három) regény, amely tömve van szexuális tartalommal. Könyörgöm, van egy romantika műfaj, aminek alcímkéjén bizony az szerepel, erotika... és manapság egy kivillantott boka már nem fedi le a szó jelentését! Az pedig egyenesen kiakaszt, hogy van, aki elítéli azokat, akik kézbe vesznek ilyesmit, pláne, ha nem áltatják még azt is bevallani, jól szórakoztak. Részemről fityiszt nekik!
A borítók nekem tetszenek a maguk egyszerűségével. Messze ízlésesebbek és visszafogottabbak az erotikus regények nagy részének címlapjaitól, és ugyanakkor az az egy-egy tárgy fontos szereplője az adott kötetnek. Tökéletesek!
Az írónő stílusáról viszont nehezen tudnék elismerően szólni, mert annyi helyen kilóg a lóláb. A szinonima szótár - s egyáltalán bármi féle szótár - és egy erős kezű szerkesztő hiánya szinte ordít a regényekről. Zavaró? Naná. A vége felé már ott tartottam, hogy sikítok, ha még egyszer Christian hosszú ujjairól vagy Anastasia hibátlan bőréről olvasok. És másnak is feltűnt, hogy szinte mindig suttogtak, mormogtak, elcsukló hangon kérdeztek, mérgesen kiáltottak, de soha nem mondtak csak úgy valamit? Ám a kíváncsiságom átlendített az ugyan azon kifejezések, szókapcsolatok több századik említésén. Hogy arra mi a magyarázat, hogy a cselekmény és karakterizálás hiányosságain is túltettem magam? Nehéz meggyőzően megfogalmazni, hiszen a történetet kb ennyiben össze lehetne foglalni:
A szívdöglesztő, krőzus gazdag férfi és a teljesen átlag, ártatlan nő találkozik. A férfi írásos szerződéssel szabályozott, perverzitásoktól csöppet sem mentes szexuális kapcsolatot javasol. A nő beleegyezik, de érzelmi kötődésre vágyik. A férfi váratlanul, de mélységesen beleszeret a nőbe. Kapcsolatuk alakítgatása közben megküzdenek eltérő igényeikkel, egy korábbi szerető és egy régmúltból jóvátétel követelő őrült fenyegetésével. És közben fölöttébb sokszor és intenzíven élvezik a hús gyönyöreit.
Valamiért mégis végig olvastam, és nem éreztem, hogy szenvedtem, unatkoztam, vagy megbotránkoztam volna. Szerintem teljesen sikerült ahhoz tartanom magam, hogy nyitottan, előítélet mentesen fogom kezelni, és adok neki esélyt, hogy kikapcsoljon, és elragadjon a hétköznapokból. Ugyan egy 800 oldalas regénybe belefért volna mindaz, amit elmesélt a trilógia, de manapság már nem lepődünk meg azon, hogy szinte mindent minimum három részre nyújtanak.
S hogy mit gondolok a legnagyobb fanyalgásokról? Íme:
 • Hihetetlen a történet. - Abszolút. De végignézve az olvasmánylistámon, ez áll a legtöbbre, hiszen sem a természetfeletti világ bugyiszaggató alfái nem igen vetőnek elém, sem vadító és öntudatos pasik nem akarnak szenvedélyes kapcsolatra rávenni, de még csak azt is kétlem, hogy a történelem során mindenki izzó szerelemben talált rá örök társára. Szóval ahogyan máskor is, ha felcsapok egy könyvet, itt is beléptem az ottani világba, és hagytam, hogy magával ragadjon. 27 évesen elképzelhetetlenül sikeres üzletember valaki? Legyen. A diplomázás előtt álló lány még szűz, nem rúgott be, és nincs saját laptopja? Azért emiatt még nem igen kerülne a címlapokra, mint cirkuszi attrakció.
 • A szereplők nélkülöznek minden mélységet. - A mellékszereplők? Ők tényleg. Néha a nevükre is nehéz volt emlékeznem, különösen Elliotot és Ethant kevertem. De hogy Christian és Ana? Számomra nem. Sokkal több van bennük, mint amit először hittem.
 • Anastasia tiszta Bella. - A kezdeti fejezetek után, ahol valóban nagyon olyan, mintha Bella keveredett volna rossz díszletbe, sokkal tolerálhatóbbnak találtam Anát, mint akiről eredetileg mintázta az írónő. Igaz, iszonyat tapasztalatlan, és fülig belezúg az első pasiba, aki megmozdít benne valamit. De talán pont ezért hajlandó kipróbálni olyat, amit sokan élből elutasítanának.
  “Why, oh why have I fallen for someone who is plain crazy—beautiful, sexy as fuck, richer than Croesus, and crazy with a capital K?”
  Aláveti magát a férfi akaratának? Ritkábban, mint ahogyan azt először gondolnánk. Szexuálisan valóban behódol, és igyekszik a férfi kedvében járni, de igazából ott is van egy határ, amit nem képes, és nem hajlandó átlépni. Viszont a mindennapokban igen csak sokszor viselkedik másként, mint ahogyan irányításmániás párja szeretné. S bár a szerelem miatt sok mindent elvisel, nem fél kinyilvánítani a véleményét. Tévedés ne essék, nem ő a férfihátsókat szétrúgó hősnők prototípusa, de kezdeti Bella klónságát a harmadik kötet végére teljesen kinőtte.
 • Christian nem más, mint Edward csillogás és hegyes szemfogaktól mentesen. - Gazdagok, örökbe fogadták őket, mint ahogyan mostohatestvéreiket, szeretnek zongorázni, nyakakat harapdálni, és mindeddig nem voltak szerelmesek, féltik, és irányítják a nőt, akit maguknak választottak. Ezekben valóban megegyezik a két karakter. Viszont a kissé passzív Eddel ellentétben Christian érzelmei szélesebb skálán mozogtak. Mint ahogyan az enyémek is iránta. Volt hogy megijesztett, volt hogy sajnáltam, volt hogy utáltam, sőt volt hogy szinte gyűlöltem, de mindezek között valahol megkedveltem a karakterét, és ha nekikezdett romantikázni, volt hogy olvadtam a pasitól. Így ha választhatnék, ki csábítson a sötét oldalra, akkor Christianra voksolnék. Az ő múltja jobban meghatott, tetszett, ahogyan apró lépésenként változott, de sosem vetkőzött ki teljesen korábbi énjéből, és ráadásul vele imádnék évődni.
  “I love philanthropic Christian,” I murmur.
  “Just him?”
  “Oh, I love megalomaniac Christian, too, and control-freak Christian, sexpertise Christian, kinky Christian, romantic Christian, shy Christian . . . the list is endless.”
  “That’s a whole lot of Christians.”
  “I’d say at least fifty.”
  He laughs. “Fifty Shades,” he murmurs into my hair.
  Persze a valóságban képtelen lennék együtt élni valakivel, aki ennyire uralkodó és irányító személyiség. Még csak nem is az előzetes lenyomoztatás, vagy a testőr kíséret miatt. Hanem mert belőlem időről időre előtörne az önálló feminista, aki alaposan beolvasna neki már olyan egyszerű dolog miatt is, mint a napjában ötször feltett, 'Ettél már?' kérdés. Másrészről viszont ki ne akarna olyan pasit, aki azt akarja, hogy egyen a szíve hölgye???
 • Ana belső hangjai idegesítőek. - Csak a belső hangjai? :) Néhol azért a hallhatóakra is ráfért volna egy kreatív felturbózás. Komolyra fordítva a szót: Az egész trilógiát Ana szemszögéből látjuk. A döntéseit befolyásoló képzeletbeli vállon ülő angyalkát és ördögöt nála a tudatalattija és belső istennője jelenti. Előbbi kissé prűd, de értelmesebb; utóbbi érzelmesebb, szexmániás cicababa. Kissé hibbant és irritáló mindkettő, de ugyanakkor rajtuk keresztül jobban lehetett érezni, hogy belső vívódás van Ana viselkedése mögött. Ennek megjelenítésére biztosan lehetett volna más módot is találni, de elég újszerű volt ahhoz, hogy inkább szórakoztatónak, mint idegesítőnek találjam.
 • Az első könyv másról sem szólt, mint egy olyan szerződésről, amit bár nem írtak alá, voltaképp mindent kipróbáltak a benne foglalt listáról. - Ezzel nagyon nem értek egyet. Való igaz, a történet sarkalatos pontja a szerződés. De Ana jó okkal nem írja alá, és sokat mond az is, hogy a végére Christian számára is elveszti a dolog a jelentőségét. Talán a precíz könyvelő énem bújt ki belőlem, de nekem tetszett, hogy végigvették pontról pontra, mit vár(na) el a férfi, és ezek közül mire hajlandó a nő. Hogy mindent ki is próbáltak volna? Messze nem igaz. A legszélsőségesebb dolgokat alapból kihúzta a listáról Ana. És a megmaradtak közül is van jó néhány olyan tétel, amibe épp csak belekóstoltak, ráadásul nem is mindbe az első kötetben.
 • Pornó az egész. - Vitatkozhatnánk napestig azon, kinek mi és mennyi, ami már kicsapja a biztosítékot. Nálam ez még nem. Van egy, ha messze nem is tökéletes, történet a testiség mögött. A két főszereplő kapcsolata halad előre, uram bocs', néhol rózsaszín vattacukorba is átcsap.
  “This is me, Ana. All of me...and I'm all yours. What do I have to do to make you realize that? To make you see that I want you any way I can get you. That I love you.”
  Akit zavar az intenzív, kísérletező, provokatív testiség, annak valóban nem való a könyv.
 • Gusztustalan jelenetek vannak benne. - Erre mit lehet mondani? Sokan elítélik a BDSM bármely formáját. Engem mindaddig nem zavar, míg nem kényszerből vesz benne részt valaki. Azaz fontos a fentebb említett szerződés, hiszen azzal átgondolják, mibe is egyeznek bele. Plusz Christian frappánsan megfogalmazta, hogy az irányító és alárendelt közti kapcsolatban, a hatalom csak látszólag az úré, valójában a szolga szabja a határokat. Ráadásul talán a teljes sorozatban ha három durvább jelenet van.
  „What's vanilla sex?” I ask, if anything to distract myself from the intense, burning, sexy look he's giving me.
  He laughs.
  „Just straightforward sex, Anastasia. No toys, no added extras.” He shrugs. „You know… well actually you don't, but that's what it means.”
  „Oh.” I thought it was chocolate fudge brownie sex that we had, with a cherry on the top. But hey, what do I know?"
  Túlnyomó többségben hagyományos szeretkezésre kerül sor a főszereplők között, persze a helyszín nem mindig a hálószoba, és van hogy előkerülnek segédeszközök is, de inkább csak színes fantáziák kiélései ezek. Láttam, többeket sokkolt, hogy Ana menstruációja alatt sem tartóztatták meg magukat. (Az 1990-ben megjelent Jayne Ann Krentz Most vagy soha című regénye ugyan aranyosabban tálalta a dolgot, de az évszám is mutatja, akadt már ilyenre példa a történelemben.) Ahogy a kikötözés, úgy ez is olyan, amiről nem szokás beszélni. Van akit taszít, van aki képes nyitottan kezelni. Ana és Christian kapcsolata alapvetően tabudöngető. Miért ez lenne a kivétel? Jó azért ha tudjuk, hogy semmi abnormális nincs abban, hogy a nők jó része vágyik a szexre azokon a napokon is. Körültekintően, odafigyelve, párja válogatja ki mit tesz és mikor. S mivel az egész történetben hangsúlyos, hogy odafigyeljenek egymásra... Ráadásul azért azt mindenkinek el kell ismernie, hogy jó adag felvilágosító szellem is megbújik a könyvekben. Orvosi konzultáció, három féle fogamzás gátló módszer, töménytelen mennyiségben hangsúlyozott óvszer használat.
Úgy tűnik, képtelen vagyok rájönni, hogyan tudnám megfogalmazni, miért tetszettek a könyvek. Vagy azt írom, hogy mert csak, vagy további hosszú sorokat töltök meg úgy, hogy mégsem fogom tudni jól visszaadni azt, miért is nem dobtam el sikítva messzire. Nem hiszem, hogy valaha is újraolvasnám, de most élveztem. (Ha, ahogyan a harmadik könyv végén két fejezet ígéri, elkészül egyszer a történet Christian szemszögéből, szerintem arra azért be fogok nevezni. Nagyon tudnám élvezni, ha jobban beleláthatnék az ő fejébe.) Tele van hibával, sztereotípiák és klisék egész sorából építkezik, mégis elcsábított és fogva tartott. A kedvenceim az emailek. Lehet szájat húzni, hogy manapság már hivatalos az emailek jellege, s inkább sms-ezünk, nekem mégis az egyik legjobban tetsző részek azok voltak. Csipkelődtek, szurkálódtak, őszinték voltak, és édesek.
Akinek piszkálja a kíváncsiságát ez a könyvsorozat, az szerintem három dolgot mérlegeljen, mielőtt beszerezné:
1. Elég nyitottak vagyunk-e szexuális tartalmak iránt? (Ha nem jövünk zavarba sem J.R.Ward, sem Nicole Jordan regényeit olvasva, akkor nem kell ezen aggódni. Ha még Maya Banks-et is kedveljük, végképp nem lehet probléma.)
2. Volt-e már, hogy egy gyengébb könyv pozitív élményt nyújtott? (Ha van esetleg kedvenc Harlequin kötet eldugva valahol a polcok mélyén, akkor hiába minden tiltakozás, nem csak a románcírók krémje képes elvarázsolni minket.)
3. Mennyire fog meg minket a nagyon rossz fiú karakter, pláne ha cinikus humorral megáldott? (Ha Patricia Gaffney Megszerezni és megtartani című regényét szerettük, és Sebastian Verlaine minden kegyetlensége ellenére beférkőzött a szívünkbe, akkor Christiannak is van rá esélye.)

Ahogy a könyvről, úgy a filmről is ezer és egy honlapon, fórumon, miegyéb netes helyeken lehet olvasni sok mindent. Leginkább találgatásokat, hiszen semmi, de semmi hivatalos információ nem került még nyilvánosságra azon kívül, hogy a megfilmesítés jogára március végén lecsapott az Universal Pictures és Focus Features, méghozzá egy 5 millió dolláros ajánlattal. Így a rajongóknak egyelőre marad a képzelet játéka, milyen is lesz Christian Grey a filmvásznon. Van ahol szinte biztosra veszik, hogy Rupert Friend lesz a kiválasztott (ó, neee!!!), van akiknek szent meggyőződésük, hogy Ian Somerhalder lesz a befutó (hát, nem tiltakoznék...). Egyelőre az én képzeletemben Matt Bomer...hmmm, khm... csábít. Neki én is szívesen mondanám: "Laters, baby!"
Értékelésem:

71 megjegyzés:

 1. Mind a három könyvet olvastad? ( Az elsőt előrendeltem kíváncsiságból, hát nagyon kíváncsi vagyok, mert a Twit utálom, a szex meg engem nem zavar, de önmagában az, meg hogy a srác rosszfiú nem elég. ) Nagyon kíváncsi vagyok :D

  VálaszTörlés
 2. Plusz: elfelejtettem, ez egy nagyon jó bejegyzés, gratula hozzá, nagyon tetszett.

  VálaszTörlés
 3. Igen, elolvastam őket. Mondjuk az én happy end mániámmal az első után képtelenség is lett volna otthagyni.
  Hú, hát szerintem Te ízekre fogod tépni. :D

  VálaszTörlés
 4. KÖSZÖNÖM a beszámolódat! :) Bevallom, nem rohantam a boltokba, vagy neten megvenni, mert nem szeretem, ha egy könyvet ekkora marketing cirkusszal reklámoznak, nem érdekelt. De mindezek, amiket felsoroltál felkeltették az érdeklődésem. :) Sőt a bejegyzés végén a 3 pont rám jellemző, DE talán Ian Somerhalder volt aki miatt, talán nem azonnal, de egyszer elolvasom, még ha a végén nem is ő kapja a főszerepet. :)

  VálaszTörlés
 5. Bármilyen helyes pasi is, azért ne ő legyen a fő csáberő, hiszen végül ki tudja, lehet, valami ismeretlen színészt fognak választani. :)

  VálaszTörlés
 6. Angelika, ez most picit off. De megnéztem a linkhivatkozást a goodreadses szavazásról. Meg tudnád nekem mondani, hogy ezekből a könyvekből melyik jelent meg magyarul? Mondjuk az első tízből...

  VálaszTörlés
 7. A romantikus közül már megjelent itthon:
  J.R. Ward - Felszabadított szerető
  E.L. James - A szürke ötven árnyalata
  Nalini Singh - Angyalkard
  És akad néhány (Cole, Showalter, Quinn, SEP) aminek az előzményeinél tartanak magyar fordításban.

  VálaszTörlés
 8. Hú, pedig pont a Quinn meg a SEP könyvre pályáztam. Köszi, és bocs az off-ért.

  Amúgy elképzelni sem tudom, milyen filmet tudnak ebből a sztoriból csinálni. Mindegy, majd meglátjuk :D

  VálaszTörlés
 9. Most nézem, hogy a Könyvhétre már kijött a SEP - Zsák a foltját. De a Quinnről azt írta a Gabo, hogy jövő év eleje.
  Milyen filmet? Korhatárosat! :D

  VálaszTörlés
 10. Wooow. Végigolvastam. Hiába a három csillag, hiába a sok klisé említése, a Bella és Edward majmolás (pedig őket nagyon nem szeretem)...mégis...sikerült úgy megírnod, hogy kíváncsiak legyünk :) Én legalábbis az lettem.
  Egyszer biztosan, szerintem egy éven belül, de én ezt el fogom olvasni.
  "Karácsonyi e-book olvasó felavatás" gyanús :D

  Gratula az egyik (ha nem a) legjobb bejegyzésedhez! :) :)

  VálaszTörlés
 11. Köszi! :D

  Tökéletes avató lenne, hiszen e-könyvként jelent meg először, ami jelenleg kevés regényről mondható el.

  VálaszTörlés
 12. Nagyon sokáig gondolkodtam azon, hogy elolvassam-e, mert akiknek az ízlésében megbízom nem nyilatkoztak pozitívan róla. Továbbra is maradok annál, hogy nem fogom elolvasni, mert én, veled ellentétben előítéletes vagyok ezek után. Amúgy az egész médiacirkuszban engem az idegesít a legjobban, hogy mivel felkapta a mainstream úgy tálalják, mintha E.L. Smith sz*rta volna a teljes erotikus irodalmat.
  Úgyhogy köszönöm én is ezt a nagyszerű bejegyzést, továbbra se kívánom a könyvet, de legalább van egy nyitott ember, akinek szintén megbízom az ízlésében és korrektül írt róla.

  VálaszTörlés
 13. Igaz? Tiszta kiborító, hogy úgy csinálnak, mintha feltalálta volna a tutit. Pedig hol már. :)

  Örülök, hogy segíthettem a döntésben. Úgy is annyit szaladok hozzád megnézni, akit épp akkor felfedeztem magamnak, vajon Te írtál-e már róla.

  VálaszTörlés
 14. A reklámhadjárat miatt nekem sem volt kedvem eddig elolvasni, de olyan jó bejegyzést írtál róla, hogy úgy döntöttem egyszer valamikor biztos el fogom, de csak az eredeti angolt.
  A Twilightnál csak az első részig jutottam, bár ott nagyban hozzájárult, hogy nem szerettem a szereplőit, meg úgy összességében más korosztály ... de mivel ez felnőttesebb, így más szemmel nézem majd olvasáskor. Krentz-től meg a Most vagy soha az egyik nagy kedvencem, de azt a jelentet én el is felejtettem már... úgy egészében szeretem az a könyvet ahogy van! Az ilyen apróságok meg, amennyi romantikus könyv már a hátam mögött van, lehet hogy semmi újdonság nem lesz benne számomra. Egyedül Ana karakterével lehet gondom az olvasottak alapján, na de majd kiderül :)

  VálaszTörlés
 15. Nekem ugyan nem ez a bejegyzés adta a kedvet az olvasáshoz, alapból érdekelt, de teljes mértékben egyetértek mindazzal amit leírtál. Bár engem annyira nem zavart a hosszú ujjak és a fehér bőr folytonos ismételgetése. A könyvben pedig igen tényleg van erotika, én nem éreztem hogy megbotránkoztató lenne. A szereplőknek pedig igen is van karaktermélysége. Számomra a könyv inkább belső vívódást, önmagunk és mások elfogadásának próbatételét jelentette. A második kötetet már nagyon várom.

  VálaszTörlés
 16. nem fogom elolvasni, nem is terveztem, de nagyon jó posztot írtál róla, pont elég volt a könyvből.:))
  viszont ezek után végképp nem értem, mitől olyan hűdeizé ez a könyv: bdsm, meg mamiszex meg hasonlók.

  VálaszTörlés
 17. Úgy szeretnék egy kis tartalmat a második részből,olyan szomorú lettem az első végén :-(
  Nagyon jó könyv,kevésbé erotikus más könyveknél,sőt olvastam ennél jóval durvábbat és az csak úgymond romantikus könyv :Bertrice Small könyvei /O'Malley család sorozata és a Öröm sorozat/

  VálaszTörlés
 18. két dolog körül forog a történet: házasság és Christian múltjának egyik nőjének hirtelen bekattanása.

  VálaszTörlés
 19. Az imént fejeztem be az első részt és nagyon furdalja az oldalam; ugye a trilógia happy end-del fejeződik be??

  VálaszTörlés
 20. Igen, happy end a legvége. :)

  VálaszTörlés
 21. Elolvastam, mert felkeltette az érdeklődésemet egy tv-s riport a könyvről. És bejött! Szórakoztatott! Várom a folytatást.
  Az e-mail váltások nekem is tetszettek, jókat mosolyogtam rajta. :)
  Megfordult a fejemben kik is játszhatnának a filmben... de az "ajánlatod" Matt Bomer!! El tudnám képzelni, mint Christian Grey! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Abszolút osztom!:)

   Törlés
 22. Szia! Én olvastam a hivatalos fordítást is és egy rajongóit is és azt kell mondanom, hogy a rajongói fordítás milliószor jobb mint a hivatalos. Meg akartam venni már alig vártam a megjelenést, de ezek után semmiképpen. Borzalmas.
  Üdv
  Linda

  VálaszTörlés
 23. Szia
  Én most olvastam el az első könyvet és beleszerettem. Már alig várom hogy a többit is elolvashassam. Az amikor leveleztek a kedvenceim közé tartozott. És habár egy kicsit félek a megfilmesítéstől már alig várom hogy láthassam. Ez a könyv lehet talán a következő nagy siker. És szerintem már az is. :)

  VálaszTörlés
 24. Sziasztok!
  Ez azt jelenti, hogy a folytatásban Christian megkéri Anat, hogy menjen hozzá feleségül?
  Röné

  VálaszTörlés
 25. Lehet, hogy spoiler jelzést kellett volna kitennünk??? De igen, lesz lánykérés.

  VálaszTörlés
 26. Sziasztok

  Angi nagyon jó volt a poszt.

  Most olvastam el és közben folyton az járt az eszemben, hogy az író,vagy a fordító nagyon sok Amanda Quick,Jayne Ann Krentz könyvet olvasott mielőtt neki állt dolgozni.
  Azért neked is feltünt. :)
  Nekem sex-el semmi bajom nem volt benne, kivéve a veréses részekkel.
  A szerződéssel már kicsit több volt és nem a sexre vonatkozó résszel.Inkább a köztes feltételekkel( nem lehet felnézni...Stb). Na én azok miatt nem lennék jó Alárendelt.:)

  Kati

  VálaszTörlés
 27. Sziasztok,

  Én is most olvastam a könyvet, és alig várom a következőt. Nem tudjátok véletlenül mikor jön ki? Látom Angi te márolvastad mind a 3-at. Angolul vagy rajongói fordításban? Nézegettem ke lehet-e tölteni valahonnan rajongói fordítást,de nem találtam semmit. Nektek van ötletetek merre nézelődjek? Nagyon kíváncsi lennék mi lesz a folytatás... :))
  Mia

  VálaszTörlés
 28. A második kötet is már megjelent, nem?
  Egyébként én angolul olvastam. Sokszor választom azt, ha U-s kiadványról van szó.

  VálaszTörlés
 29. Szia Angi! Tudnál nekem egy e-mail címe adni ahol fel tudok tenni neked néhány kérdést? Előre is köszönöm szia

  VálaszTörlés
 30. Szia!
  Jobbra fenn megtalálod a mail ikont is. Vagy akár kereshetsz facebookon vagy molyon, ha úgy egyszerűbb neked.

  VálaszTörlés
 31. Én egyenlőre csak az első kötetet olvastam, de nekem, amikor elképzeltem Christian Grey-t, egyből Christian Bale alakja ugrott be, az, ahogy az Amerikai pszichóban kinézett. Fogalmam sincs miért, talán a neve miatt, de csak nézzétek meg: http://www.imdb.com/media/rm522360832/tt0144084

  VálaszTörlés
 32. Szia Angelika és mindenki más! Meg tudnád nekem mondani, hogy ezen kötet mindegyik része a két főszereplőről szól? Mert sehol nem találtam tartalmat a következő részhez, és ha már itt tartunk melyik a következő, mivel ez sem tiszta teljesen. Én is happy end párti vagyok és az első vége így nem tetszett.Anita

  VálaszTörlés
 33. Mindhárom rész Christian és Ana kapcsolatáról szól. A második rész címe idehaza azt hiszem a Sötét ötven árnyalata lesz (Fifty Shades Darker). A fő háttérszál arról fog szólni, hogy előkerül Christian egy múltbéli ágyasa, aki nem teljesen komplett, és betör a lakásba, fegyverrel fenyegetőzik... stb.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi szépen a választ, megnyugtattál :)

   Törlés
 34. Szia Angi! Esetleg rajongói fordításban meg is van neked a 2. és 3. kötet? (bocsánat, ha már volt erről szó, csak elsiklottam fölötte)

  VálaszTörlés
 35. Szia Ancsa!
  Angol nyelvű ebookban birtoklom mind a három részt. Én személy szerint általában az eredetit választom, így nem is igen tudom, hogy van ez a rajongói fordítós dolog.

  VálaszTörlés
 36. Sziasztok!


  Most olvasom az első részt, és alig tudom letenni! Nem tudom Ti,hogy vagytok vele,de engem simán felizgattak ezek a sorok!!
  É.

  VálaszTörlés
 37. Szia Angi! Elég megosztóvá vált a könyv, ahogy a kommenteket olvasom. Megosztanám veled nekem mit jelentett az első kötet, ami magyarul egyelőre megjelent. A könyv elején izgatottan, ahogy előre haladtam egyre szemöldökfelhúzóbban olvastam a regényt, valahol elítéltem, valahol megszántam, volt amikor izgalomba hozott, néhol letaglózott, vagy időnként idegesített. Akkor vált szánalmassá a hősnő, ahol már számára is egyértelművé vált, hogy nem tud a férfi szeretni, de ő kitartóan próbálkozott, de ehhez meg kell mondjam elég naivan állt hozzá, bár azt én is kicsit furcsának vélem a mai világban, hogy egy 21 éves lány, ennyire tapasztalatlan. Viszont a másik oldalon teljesen magával ragadott a történet, nem tudtam letenni, három nap alatt kiolvastam. Semmi elítélendőt nem véltem felfedezni a férfihős karakterében, mert valljuk be, ennél rosszabb embereket is látni időnként a híradásokban....pl: ő nem ölt meg senkit, és utána nem erőszakolta meg. stb. (jó hát egy ilyen jellegű kínzókamra azért, néha kiveri a biztosítékot, de ezen is el lehet gondolkodni...)
  Szóval aki ettől fintorog, az tegye, de a fantáziánk néha, úgy gondolom mindannyiunknak időnként meglódul, csak nem mindenki meri bevallani, mert hát a fejünkbe ugye még sem lát bele senki....:)
  Kérdés: angolul hol találom meg a neten a következő kiadást?

  u.i: nagyon tetszik a blogod :)
  Köszi: Maryenn

  VálaszTörlés
 38. Szia Maryenn!
  Örülök, hogy adtál egy esélyt a könyvnek. :)
  Én az ebookjaimat az amazonon szereztem be. Egyéb utakban nem tudak segíteni :)

  VálaszTörlés
 39. Szia!

  Érdekes volt, de én is megörültem a belső istennő, és a tudatalatti elmlítésére. Részemről nem volt egy nagy történet. Különleges, szokatlan, de nem tartozik a kedvenc könyveim közé. Nekem Julia/Romana feeling, egy kissebb plusszal, de eddig legalább a vége nem volt sablonos. Én nem vonnék párhuzamot a Twilight-tal. Hála az égnek teljesen más, bár itt is a szerelem beteljesédése, és fenntartása a lényeg...

  Köszönöm az írásod, élvezetem

  G. Brigi

  VálaszTörlés
 40. Szia Angi! A bejegyzésed remek volt. Én tegnap "végeztem" ki az első kötetet. Hát... huhh... Nekem is tetszettek az e-mail-váltások, szerintem ezekkel talán jobban bele lehetett látni a főszereplők fejébe. Ana-t kicsit naivnak tartom, én biztosan jobban ellenfeszülnék, és nem hódolnék be azonnal, mindig. Nekem Ryan Reynolds inkább bejönne Christian-ként, rajta még a "csípőn lógó pizsama nadrág" is dögösen mutatna... :) Üdv. K.

  VálaszTörlés
 41. Ryan Reynoldson szinte minden jól állna... :D

  VálaszTörlés
 42. Először Lobo blogjaán olvastam említést róla, akkor utánanéztem mi is ez, és akkor úgy döntöttem, nem érdekel. Pont azóta olvastam a D.Kata által is említett Bertrice Small Örömök sorozatát, meg az O'Malley család néhány részét, ahhoz képest semmi újdonság nem lesz benne.

  Tényleg az a fura, és zavaró is, hogy ez ekkora hype lett, hiszen már néhány évtizede jelennek meg igencsak erotikus, romantikus kategóriába sorolt könyvek, és azokon nem akadt le senki... Pedig rá lehetett volna épp azokra is húzni, hogy mommy-porn, ha már egyszer főleg nők olvassák...

  OFF: Nem értem, hogy akadhatnk le az emberek pár húzósabb szexjeleneten így, hiszen kb az összes 12+ filmben akad minimum egy (igaz "vanília" vagy mi) lepedőráncolás, az összes klipben alig ruhában vonaglanak a háttértáncosok és az énekesnők, tele van szexualitással a reklámok jó része, a médiában úgyszólván minden, és mégis ennyire prűdek lennénk?
  Érdekes, hogy jó néhány sorozatban (most pont a Smash-re gondolok, ami amúgy pl pg-13as...) mutatnak premier plánban meleg csókot is, és ezen most nem nagyon láttam olvastam leakadásokat, felháborodást; pedig anno amikor Christina Aguilera Beautiful című klipjében ilyen volt, akkor anno elég nagy volt a felháborodás is :)
  Egyrészt nagyon nyitottak vagyunk, másrészt meg iszonyú prűdek...

  De egy szó mint száz: a te bejegyzésed hatására mégiscsak el fogom olvasni a könyvet.

  VálaszTörlés
 43. Nagyon igazad van @kai! Majd feltétlen mondd el, mi lett a véleményed a könyvről! :)

  VálaszTörlés
 44. Szia!

  Láttam, megvan neked a trilógia angolul, azt szeretném kérdezni, hogy el tudnád esetleg küldeni nekem? Eddig csak magyarul olvastam az első részt, de eredeti nyelven jobban érdekelne. Persze megértem, ha nem tudod elküldeni, csak gondoltam, egye fene, megkérdezem. :)

  A blogod és a bejegyzés pedig igencsak tetszetős :)

  Üdv: Piper

  VálaszTörlés
 45. Persze, próba cseresznye. :) Sajnos továbbadni nem tudom neked az ekönyveket, de az eredetiben olvasás kapcsán csak biztatni tudlak. Itt is, mint oly sok esetben, más angolul, s ezúttal a más a jobbat takarja.

  VálaszTörlés
 46. sziasztok , szeretnem megrendelni a szürke ötven arnyalatanak harom kötetet, tudna valaki megrendelö szamot irni, elöre is kösziii:)))

  VálaszTörlés
 47. Sziasztok! Úgy érzem megtaláltam a tökéletes szereplőt a filmre aki Christian Grey-t alakíthatná. A neve: Michael Fassbender a szégyentelenben játszik!! :D

  VálaszTörlés
 48. Bibiloa írta

  Most olvastam az első részt,nekem tetszett,bár az elején azt hittem valami Júlia vagy Romana regény lesz belőle,csupa tökéletes szereplővel.Szerencsére nem ilyen lett, így elolvasva sokkal több van ebben a könyvben mint az említett kisfüzetekben. Nagyon sok rosszat hallottam a fordításról,mivel nem olvastam az angol változatot erről nem tudok semmi konkrétat. Azt hiszem pasi volt a fordító, az biztos hogy nagyon lehúzták a kritikák ezt a munkáját.A ,,Szent basszantyú'' nekem is kiverte a biztosítékot,bocsánat a vulgáris kifejezésért.
  Ami az alávetettséget illeti igen érdekes téma,szerintem nagyon sok házasságban megvan ez az állapot csak másként nevezik és nincs is ennyi fantázia és öröm benne. C.G. számomra abszolút nem unszimpatikus,szerintem egy nagyon is érző férfi,Ana inkább egy megfoghatatlanabb figura, egy szűz lány, akit még szinte nem is érintett férfi. Mindezek ellenére már az első behatoláskor extatikus orgazmust él át. Ez a rész hordoz némi ellentmondást,vagy csak ennyire szerencsés? hmmm...
  A regény támadóinak én azt üzenném ez nem egy pornográf mű,hiszen ahogy leírja az aktusokat jóindulattal is csak softpornónak nevezhető.
  Egy biztos ez a könyv nem lesz a férfi olvasók kedvence az okok szerintem mindenkinek világosak.
  Nagyon szeretném elolvasni az angol nyelvű változatot is és egy rajongói fordítást is bevállalnék, ha valaki tudja hol található ilyen kérem írja meg.
  Köszönöm...


  VálaszTörlés
 49. Sziasztok,

  én már nagyon vártam A sötét ötven árnyalatát, és mától végre rendelhető a bookline-on, a hivatalos pénteki megjelenés előtt! :D:D:D

  VálaszTörlés
 50. Elolvasta a Sötét ötven árnyalatát. Hogy Őszinte legyek megvettem tegnap és le sem tudtam rakni, annyira élvetem:D Kár hogy csak 3 rész van örökké a rabja vagyok ennek a trilógiának, és nem tudom kibírom e 11. 30 ig míg megjelenik a Szabadság ötven árnyalat... nem lehet valahonnan hamarabb megszerezni?

  VálaszTörlés
 51. Angi!
  Az első kötet után is adtál egy kis "ízelítőt" a második rész tartalmából. Megtennéd most ezt a harmadik résszel is? Megöl a kíváncsiság!!! Légyszi csak egy két konkrétumot... kérlek! Tudod csak épp annyit, hogy még jobban várjam!
  Előre is köszi!

  VálaszTörlés
 52. **SPOILER**
  Ezúttal a kisbaba kérdés és Christian (rég)múltjának egy újabb, ezúttal férfi szereplője kavarja fel a páros életét.

  VálaszTörlés
 53. Angi!
  Köszönöm, pont így gondoltam, az ízelítőt!
  Nagyon várom a folytatást...

  VálaszTörlés
 54. Hali!

  Kicsit most úgy érzem, hogy kakukk tojás leszek, de legyen! :D Engem kikészített ez a... cucc. Bocsánat, nem szeretném regénynek nevezni, és ezzel egy kategóriába suvasztani Dan Brown, J.R. Ward, Stendhal és még sok más író művével. Ennyire nem akarom őket megalázni. XD

  Kezdem a pozitívummal: annyira egyszerű a nyelvezete, hogy egy angolban kezdő is különösebb vért izzadás nélkül megértheti. Ja, és nincs csillámvámpír! :D

  Negatívum: totálisan logikátlan! És annyiban egyetértek veled, Angi, hogy minden történetnek, könyvnek megvan a maga játékszabálya, amihez az olvasónak alkalmazkodni kell, de pl. Wardnál is megvan az oka, hogy egy-egy furcsaságot miért kell esetleg elnéznem, vagy elfogadnom. Egyrészt, mert az alapvetően vámpíros, fantasys történet, és nem próbál ilyen szempontból mindenáron az emberi világba ágyazódni. Ott elfogadom a hím-soviniszta világképet, a férfi dominanciát, a női alárendeltséget, mert az írónő szépen kibontotta és mellette még a sztorinak is van eleje-vége.

  Itt viszont ez juj de nem volt meg! Bella 2.0 logikátlan mivolta már csak abból az egyszerű mozzanatból kiderül, hogy ő váltig állítja, nem tesz meg olyat, amit nem akar. Ja, mégis eszik, amikor Grey megmondja, hogy egyen, mert enni kell, mert kaját nem hagyunk ott etc. Vonzó lenne ez Grey részéről, vagy egyáltalán a pasiktól? Nekem nagyon nem. Ágyba hozott reggeli, vagy meglepi vacsora teljesen oké. De az ilyen fokú rátelepedés már beteges - és ebben semmi vonzó/szexi nincs szerintem.

  Annyira valószerűtlenek voltak a karakterek, hogy az valami elképesztő! A Twilight-párhuzam pedig abszolút él. Sznob, zárkózott de iszonyat szexiszívdöglesztőtökéletesensármos pasi megvan, idegesítő, béna, minden normális emberi viselkedésre képtelen csaj (értsd: ha valaki aggódik érte, még ő van felháborodva -.-) megvan. Indián haver, aki többet akar, mint barátság, huh, ki hinné, megvan! XD De a kedven párhuzamom az első rész elejénél a megmentéses jelenet. Grey megmenti Anát egy biciklistől! OMG! Így utólag azt kívánom, bár inkább kocsi elől rántotta volna vissza, az legalább nem lett volna röhejes, csak sima koppintás... bocs, párhuzam! XD

  Nekem fájt. De jót derültem és okultam rajta. És az is biztos innentől, ha egy pasi lenyomozza a hollétemet a mobilom alapján, másnap első utam a legközelebbi rendőrőrsre vezet. :P

  Elnézést a hosszú kommentért. ^^
  Zaku

  VálaszTörlés
 55. :D Köszönet a részletes értékelésért! És már miért lennél kakukktojás? Mert neked nem tetszett, míg másoknak igen? Ha tudnád, hány olyan könyv van, amiért mindenki majd meg bolondul, én meg csak pislogok értetlenül...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érdekes amit írsz. Eddig azt hittem velem van a baj , amikor nagyon sokan oda vannak könyvekért nekem meg még elolvasni is csak egyszer sikerült. Nme fogott meg pedig mindenki ódát zeng róla. Ilyen például az Üvöltő szelek...
   Nem tetszett!Pedig szeretem az ilyan könyveket. A Jane Eyre-t lassan kivülről fogom tudni.:-)
   Csak nem én vagyok a hibás...

   Törlés
 56. Nincs mit, valójában ez még csak a jéghegy csúcsa, de nem fárasztom a népet. XD
  Most pedig én pislogok értetlenül, hogy miért vannak oda sokan ettől az ötven árnyalattól. Twilightnál se értettem, itt ugyanúgy bámulok. :P

  VálaszTörlés
 57. Szia Angi!

  Lehet még egy kis előzetesbe belenyúlni?

  A gyerek az véletlen lesz? Mert ennyire védekezni még az óvszerreklámokban sem szoktak!:-) ( nem mintha nem helyeselném )csak kiváncsi vagyok. Én várom a 3. kötetet mivel a második ott ért véget ahol általában a romontikus könyvek végetérnek...:-) Jó az esküvőt nem láttuk, de a többi minden meg volt.Szóval...?

  Köszi

  K.

  VálaszTörlés
 58. Szia Angi!

  Nagyon jó az írásod,ennek hatására én is elolvastam az első 2 részt
  e-bookon.Nagy könyvmoly vagyok szinte mindenevő.Ez viszont iszonyúan tetszett,szinte le se tudtam tenni.3 nap alatt megettem.Nagyon várom a harmadik részt is.Jól láttam hogy november végén jelenik meg magyarul?
  Köszi
  R

  VálaszTörlés
 59. Gratulálok, hogy végre valaki nem hordta a sárga földig és nem is istenítette, mert az igaz, hogy vannak benne hibák és nem egy irodalmi remekmű, de nem is ez a célja, hanem a szórakoztatás. Ha tudod élvezni a hibái mellett is akkor igenis megállja a helyét a szórakoztató irodalomnak nevezett kategóriában.
  Én személy szerint szeretem esténként olvasgatni és egyre mélyebbre ásni magam a történetben. A szexjelenetek pedig részei a történetnek ugyan úgy mint minden rendes párkapcsolatnak, nem értem miért kell ezen fenn akadni. Van benne pár extrém közösülés is, de van olyan életmód, amiben ez a normális, ha valaki nem bírja olvasni, hát ne tegye! Még így utoljára én is Matt Bomerre szavazok!

  VálaszTörlés
 60. @K: Christiant halálra rémíti a gyerek gondolata, szóval mit gondolsz? :)

  @R: Novemberi megjelenésről szólt az utolsó hír, de az U. kiadási dátumai csak akkor biztosak, ha a kezedben a könyv.

  VálaszTörlés
 61. Szia Angi! Ha tényleg megfilmesítik és az a Rupert lesz Grey.. én biztos, hogy a kardomba dőlök.. De ha Bomer...:)..mmmmmh.

  VálaszTörlés
 62. Matt Bomer? Pont ilyennek képzeltem Christiant ;-) Nagyon jóóóó!

  VálaszTörlés
 63. Sziasztok! Én egyszer làttam a metrón a plakátját. Már akkor gondoltam,hogy elolvasom. Ahogy beértem a munkába el is felejtettem. Aztán kölcsön kaptam az első részt. Kivételes érzelmi állapotokat váltott ki belőlem. Annyira megtetszett, hogy éjszaka is képes voltam olvasni. Másnap alig bírtam felkelni. Azonnal kölcsön kértem a második részt is. Nagyon várom már a harmadik rész fordítását. És ha már szó esett Mr.Greyről... Nekem inkább ez a kép lebegett a gondolataimban, amikor olvastam : http://freepostermaker.com/k0adou24be/CHRISTIAN-GREY,

  VálaszTörlés
 64. Sziasztok! Nekem is totál Christian Grey ugrott be, és tuti nem a neve miatt!
  Amúgy azokkal értek egyet, akik szerint nem egy nagy irodalmi alkotás, de remekül lehet rajta szórakozni. Én élveztem. Amúgy mindenevő vagyok, a legponyvábbtól a klasszikusig mindent szívesen olvasok, ez nem azt jelenti, hogy minden tetszik is. Minden kategóriában van jobb és rosszabb, csak a helyén kell kezelni. Vagyis a megfelelő kategóriában. Sajnos a fordítás tényleg pocsék. De a legrosszabb az U.. könyvekben, hogy rengeteg helyesírási hiba és elírás van benne. Nem ártana lektorálni.
  Norcsi

  VálaszTörlés
 65. Sziasztok! Szia Angi!

  Én most olvasom már a 2. részét ... és szinte alig tudom letenni. Munkában kajaszünetben ezt olvasom. Imádom a könyvet. :-D
  Azt leszámítva, hogy Christiannak bronzos hajavan Ian-t, Matt-et és http://freepostermaker.com/k0adou24be/CHRISTIAN-GREY, tudnám elképzelni, mint főhőst. ... bár egyik színészben sem látom azt a Christian féle 'perverziót" ami a könyvben van. (a sötétebbik oldalát, ha lehet így mondani.)

  Már nagyon várom, hogy kezemben tarthassam a 3. részét ...
  Köszi
  Hajno

  VálaszTörlés
 66. http://data.whicdn.com/images/42104869/tumblr_md120tAgYt1rp54kqo1_500_large.jpg

  Nézd, mit találtam böngészés közben? :) :P

  VálaszTörlés
 67. Kicsit későn találtam ide, de el kell mondanom nagyon tetszett a bejegyzésed. Én is olvastam mindhárom könyvet és szintén tetszett. Szinte szóról szóra úgy érzek, mint te.
  Köszönöm, hogy végre nem egy "lehúzós, fújjogós" bejegyzést olvashattam. Mostanában ugyanis ez a divat. :-)

  VálaszTörlés

Mondd el Te is a véleményed!

 
back to top