Debora Geary: A Modern Witch - Modern boszorkány


molygoodreads

Mi jut eszébe mindenkinek a boszorkányokról? Seprűnyél, nagy üst és varázsfőzetek. Ám a modern boszorkányok nem ilyenek. Otthonosan mozognak a modern technológia világában, és előszeretettel használják azt.
Jamie és Nell testvérek, mindketten boszorkányok. Egy programot készítenek, amelynek segítségével boszorkánytársadalmat építhetnek ki a világhálón. A program egy varázslat hatására érzékeli az átlagemberekre nem jellemző energiákat, és a weboldalra irányítja a talált boszorkányt. Egy nap Lauren, a 28 esztendős ingatlanügynök böngészés közben a chatszobában találja magát, ahol három nő megpróbálja meggyőzni, hogy ő boszorkány. A nő teljesen átlagos életet él Chicagóban, így elég cinikusan áll a beszélgetéshez, nem hisz a többieknek. A programban van a hiba, vagy ő egy edzetlen boszorkány, ami veszélyes lehet önmagára és a környezetére nézve is? A többi boszorkány dolga, hogy kiderítse az igazságot.

Kiadó: Maxim
Fordító: Komáromy Rudolf
Megjelenés: 2014. június 20.
ISBN: 9789632614663
376 oldal, füles, kartonált

Értékelésem:
„A modern boszorkányoknak modern eszközöket kell alkalmazniuk.”
A paranormális műfajban nehéz igazán egyedi ötlettel előállni, elvégre a természetfeletti lények tárháza sem végtelen, s a történetek gyökerei sokban hasonlítanak egymásra. Így aztán a szerzők leginkább csak abban reménykedhetnek, egy-két ügyes csavarral feldobhatják a sokaknak már ismerős sztorikat, majd egyedi hangjukon elmesélve azokat sikerül a lapok mellett tartaniuk az olvasókat. Nos, Miss Geary roppant ügyesen hajtotta végre ezt a mutatványt: Az ismerős boszorkány világba új elemet - a modern technológia vívmányait - vegyített, és olyan elbűvölő boszi famíliát álmodott papírra, akiknek képtelenség ellenállni.
„Szóval ez komoly - sóhajtotta. - Tényleg boszorkányoknak képzelik magukat.”
Jamie Walker, a nővére Nell, és annak férje, Daniel, közösen létrehozták a Varázsvilág nevű online játék oldalt, ahol bárki varázslók és nagy hatalmú boszorkák bőrébe bújhat, hacsak már nem azok a való életben is, mert abban az esetben minden bizonnyal szórakoztatóbbnak találják a külön nekik kialakított speciális szinteket. E nem mindennapi család  életébe akkor csöppenünk, amikor a testvérek elhatározzák, szeretnének több bűbájértőhöz eljutni, s ennek érdekében bevonó varázslattal feljavított kódokat írnak, majd telepítenek az internetre. Az első boszi, aki horogra akad, a chicagói Lauren. A huszonnyolc esztendős ingatlanügynöknek ugyan szent meggyőződése, hogy ő aztán nem rendelkezik semmiféle természetfeletti tehetséggel, de azért kedélyesen elcseveg a kissé furcsa hölgyekkel, akiket abban a különös chatszobában ismer meg, ahová maga sem érti hogyan keveredett, elvégre ő mindössze csak egy virtuális bolt jégkrém készletét nézegette. 
.... az élet olykor igen kacskaringós utakat jár be.”
Természetesen az ügy nem maradhat felderítetlenül, így a boszorkányképzésben is járatos Jamie felkerekedik, s maga mögött hagyva a napsütötte kaliforniai Berkeley-t, a hideg Chicagóba repül, hogy kiderítse, programozói tévedés történt-e, vagy egy rejtőzködő tehetséget sikerült lelniük.
A legtöbb könyvben eztán következne az, hogy Lauren és Jamie a közös munka során szép lassan egymásba bolondul. De nem itt! Bár a romantika szálról nem kell teljesen lemondanunk, hiszen Jamie végül is párra lel ebben a kötetben, a valódi hangsúly nem a szerelmen van. Az írónő inkább megismertet minket a különböző varázstehetségekkel és egy kiterjedt boszorkány közösséggel, azaz voltaképp ügyesen lefekteti egy szerteágazó sorozat alapjait.
„Ennek a családnak minden egyes tagja fürdik a szeretetben.”
Igaz, hogy a könyv nem késztet minket arra, hogy izgalmunkban a körmünket is lerágjuk, elvégre szó sincs benne a jó és gonosz eposzi harcáról, az is tagadhatatlan, hogy nem tartogat elképesztően nagy fordulatokat sem, ám könnyed történetszövése és szerethető karakterei miatt szórakoztató kikapcsolódáshoz szerintem tökéletes választás. Azt mondom, ebből a könyvből úgy árad a varázslat és szeretet, hogy azt kár lenne kihagyni. Talán a hasonló téma, vagy a tüneményes és tehetséges gyerekek miatt, engem kicsit emlékeztet Nora Roberts Bűbájos sorozatára. Ahogyan egykor azt, úgy most ezt a regényt is egyszerűen jól esett olvasni.

{ Ki kicsoda? }

„... nincs olyan lármás bolondokháza, mint egy igencsak boldog boszorkányokkal teli park...”

Debora Geary nem óvatoskodik, egyenesen bedob minket a mély vízbe, és egy igen csak kiterjedt rokonsággal és baráti körrel rendelkező család nem mindennapi tagjai között találjuk magunkat. S mivel előbb-utóbb mindenkinek jut valami fontosabb szerep, jól tesszük, ha figyelünk! 
Sajnálatosan az írónő honlapja a helyes olvasási sorrend közlésén kívül nem sok segítséget nyújt nekünk. Igaz viszont, ha ezt a listát szemügyre vesszük, rádöbbenünk, hogy a szerző másik két sorozata - Witch Central és WitchLight trilógia - is összefügg a Modern boszorkány szériával. Vagyis itt a jó memória már nem elég, írásos emlékeztetőkre lesz szükségünk.
Választhatjuk a szorgos jegyzetelgetést, vagy akár csalhatunk is picit. ;) Forduljunk bizalommal a Modern Witch Wiki oldalhoz, ahol rengeteg hasznos információt találhatunk. Van itt idővonal, fontos helyszínek gyűjteménye, karakterek igen csak aprólékos - és spoiler veszélyes - leírásai, sőt családfák is. Én biztosan vissza fogok még ide látogatni!

{ Könyv adatok }

Ki? A Walker klán nagy része és barátaik
Mikor? 2011. február és március
Hol? Berkeley (CA) & Chicago (IL)

Műfaj: paranormális családregény
Sorozat: Modern boszorkány 1.
Elbeszélés módja: E/3, múlt idejű
Érzékiség: családbarát leírások
Lezárás: boldog, folytatásokhoz előkészített


05/30. - Dreamworld
05/31. - Deszy könyvajánlója
06/02. - Kristina blogja
06/03. - Angelika blogja
06/04. - Zakkant olvas
06/06. - Nem harap a...
06/08. - Könyvszeretet
06/10. - Szilvamag olvas
06/12. - Roni olvas
06/14. - Insane Life

A boszorkányokról legendák keringenek. Regények és filmek mesélik el történeteitek újra és újra. Hogy léteznek-e? Egy biztosan. Az üst felett görnyedve éppen varázsigéket mormol, miközben egy fiolányi szerencsét löttyent főzetébe, hogy így segítsen Benneteket a nyereményhez. Kíváncsiak vagytok a nevére? Sajnos nem árulhatja el, hisz a név hatalom. Erre hamarosan Ti magatok is rájöttök.
Minden blogon találtok egy varázslókártyát, melyek mindegyike egy-egy híres boszorkányt, boszorkánymestert, varázslót vagy mágust rejt. A rajtuk szereplő információmorzsák alapján kell kitalálnotok, hogy hogyan hívják az illetőt.
(Postázás csak Magyarország területén belül!)
a Rafflecopter giveaway