Virtuális interjú kedvenc írónőinkkel (1) - Jeaniene Frost

Jeaniene Frost-tól az Ulpius Ház Kiadó gondozásában múlt évben jelent meg idehaza az első Cat & Bones (Night Huntress) kötet, amelyet remélek követni fog a többi is, mert az írónő stílusa üdítő, humoros, szexis... pont olyan, amit nagyon imádok. Az Államokban pár hete látott napvilágot az első spin off kötet, a First Drop of Crimson, amely előkelő helyet ért el a jelentősebb eladási listákon, mint pl #4. a New York Times, #38. az USA Today, #4. a Publishers Weekly listáján már a megjelenés hetében. Miközben a következő spin off kötet elkészült, s megjelenésre vár, készülget az 5. Cat & Bones történet valamint egy novellácska is, az írónő időt szakított néhány rajongói kérdés megválaszolására is. A szerencsés kiválasztott, Larissa, által készített interjú-t talán mindenki érdekesnek fogja találni.


  • Mikor kezdtél el írni?
12 éves korom óta írogatok verseket, novellákat, de már majdnem 30 éves voltam, amikor nekiláttam, hogy írjak egy regényt. Mindig szerettem volna könyvet írni, de folyton halogattam, aztán annak a bizonyos vízválasztó születésnapnak a környékén volt egy ’most vagy soha’ pillanatom.
  • Mindig is a romantika érdekelt?
Már 12 éves korom óta rajongók a romantikus regényekért. (Igen, olyan fiatalon kezdtem olvasni őket.) Az első romantikus, amit olvastam Bertrice Small Skye O’Malley-je volt, és a műfaj rabja lettem. A zsebpénzemet abban mértem, hány könyvet tudok venni.
  • Mi a helyzet a paranormálisokkal?
Horror mozik rajongója voltam már még mielőtt romantikus regényeket kezdtem olvasni, így sejtheted, nagyon fiatal voltam, amikor rákattantam. Gyerekként a testvéreimmel elvittek minket a szüleim a ’Vérfagyasztó’ autós mozis vetítésére. (A „Mégis hogy gondoltátok ezt?” kérdésemre, amivel azóta is nyaggatom, anyám azzal szokott védekezni, hogy „Ti, lányok mind ezt akartátok megnézni” ) Mindenesetre ez volt az a horror film, ami a paranormális rabjává tett, hiszen mindben van némi természetfeletti vonatkozás. (Michael Meyers nem képes meghalni, Freddy Krueger álmokon keresztül támad, stb.)
  • Miért paranormális romantikust írsz?
A romantikus regények és a horror filmek szeretete adva volt, így nem meglepő, hogy a paranormális romantika felé vonzódtam íráskor. Ebben a műfajban minden kedvenc elemem benne van: egy erőteljes szerelmi történet, természetfeletti cselszövés, veszély, akció és izgalom.
  • Van-e olyan könyv, film vagy író, ami/aki inspirált?
Dean Koontz, Diana Gabaldon, Laurell K Hamilton és Charlaine Harris voltak azok az írók, akik igazán ösztönzőleg hatottak rám, amikor először próbálkoztam a publikálással. Nem mintha akkoriban beszéltem volna bármelyikőjükkel is – a sikereikből merítettem ihletet. Rám ható könyvek… túl hosszú lista lenne. Ha szeretek egy regényt, az megihlet, és én rengeteg könyvet szeretek. Filmek, hmm. Talán a Dracula és minden vámpír témájú film. Azóta imádom a vámpírokat, mióta az eszemet tudom.
  • Mi a kedvenc témád a paranormális romantika világában?
Azt hiszem, ezt már az előző kérdésnél megválaszoltam. A vámpírok az első számú kedvenceim. Aztán talán az alakváltók, tündék és a varázslat.
  • A könyveid szerelmi jelenetei elképesztően érzékiek. Különösen a második Cat & Bones kötetben, a 32. fejezetben, amely minden uraban fantasy és paranormális romantika rajongóba mély nyomot hagyott. Honnan merítesz ihletet?
Nem onnan, ahonnan a legtöbben gondolnák. * kacsintás * Nevethetnékem támad, amikor olyan olvasói leveleket kapok, hogy kipróbálom-e a férjemmel minden válfaját a szerelmi jeleneteknek mielőtt megírnám. Nos, ez nem így működik. Mint ahogyan nem megyek embereket után portyázni, mielőtt megírom, hogy Cat vámpírokra vadászik, vagy nem iszom vért, mielőtt olyan jelenetet írok, amelyben Bones megharap valakit. Nem az átéltek alapján írok, amikor a szerelmi jelenetekre kerül a sor –a férjem nem kis csalódására.
Ihlet gyanánt karaktereim érzelmeinek visszatükrözését használom, tehát amit ők éreznek, az ösztönöz engem. A szex a legtöbb ember életének része, és része az én szereplőim életének is, ezért nem fukarkodom ezekkel a részekkel a könyveimben. Néha homályba veszők, néha, mint a 32 fejezetben, nagyon részletesek és bonyolultak. De igazából az egész a szereplőkről szól. Én csak az eszköz vagyok, amely közvetíti életük ezen részeit.
  • Nehéznek érzed a megírásukat?
Nagyon komolyan veszem őket, mint ahogyan a harci vagy drámai, érzelmi jeleneteket is. Kihívás a megírásuk, mert vonzódok bizonyos fordulatokhoz, így vissza kell néznem néhány könyvet, hogy biztos legyek benne, hogy nem írom ugyan azt a dolgot kétszer. Mindemellett, akárcsak a harci jeleneteknél, igyekszem egyensúlyban tartani az érzelmeket a fizikai reakciókkal és a megkomponált. (Nem, ez nem vicc.) Ha leírom ’x’ szereplő cselekedetét kell egy ’y’ szereplő, aki válaszol rá fizikailag, mentálisan vagy érzelmileg. A szex jeleneteknek vannak olyan rétegei, amelyek egy párbeszédnél vagy monológnál nincsenek meg, így trükkösebb a megírásuk.

Kedvencek:
  • Kedvenc paranormális témájú filmed?
Talán az Underworld, A vérfarkasok lázadását mondanám, de sokszor változtatom a véleményem.
  • Kedvenc paranormális témájú Tv sorozatod?
American Gothic. Őrült, őrült szerelemmel imádtam.
  • Kedvenc paranormális témájú könyved?
Túl sok lenne felsorolni. Szinte mindennek, amit olvasok, van természetfeletti vonatkozása.
  • Kedvenc íród?
Szintén csak túl sok lenne mindet megnevezni, de megtalálod a kedvenceim listáját itt: http://jeanienefrost.com/links/
  • Kedvenc paranormális romantikus íród?
Ugyan az a válasz, mint fentebb, és a listán szereplő szerzők műfaj szerint vannak csoportosítva.
  • Kedvenced a saját könyveid közül?
Amit éppen írok. Hiszen mondtam, hogy álhatatlan vagyok, igaz??
  • Kedvenc saját szereplőd? És miért?
Különböző szereplőket különböző okok miatt kedvelek. Természetesen leginkább a főhőseimhez kötődök, de közülük nem tartom egyiket sem különlegesebbnek, mint a másikat, így nincs igazi kedvencem. Azt hiszem, azt viszont tudom, ki az olvasóim kedvence: Bones, ha az e-mailek bármit is jelentenek. * vigyor *
  • Melyik könyv megírása volt a legnehezebb? És miért?
Talán a Destined for an Early Grave. Annyi minden történt Cattel, és igyekezett helyesen cselekedni, miközben a jó szándék minduntalan visszaütött. Nagyon rosszul éreztem magam miatta annál a könyvnél, és a kulcs küzdelmet közte és Bones között nagyon érzelmes volt megírni.
  • Mi lennél, ha nem író? És miért?
Most már el sem tudom képzelni, hogy ne írjak. Tényleg. Talán nem mindig fognak megjelenni a műveim (az írók ezt nem mindig tudják irányítani), de mindig fogok írni. Mint ahogyan mindig fogok olvasni. Mindkettőt túlságosan imádom ahhoz, hogy feladjam őket.

Villám kérdések:
  • Kávé vagy tea?
Kávé. Számomra olyan, mint a drog.
  • Fel vagy le?
Fel. Szeretek a lábamon állni.
  • Virtuális vagy igazi?
Igazi. Ha nem valódi, nem akarom rá vesztegetni az időmet.
  • Jobb vagy bal?
Jobb.
  • Vámpírok vagy ghoulok?
Vámpírok. Kedvelem a ghoulokat, de a szemfogasak az elsők.
  • Angyalok vagy démonok?
Angyalok. A démonok megrémisztenek.
  • Olvasás vagy írás?
Amikor idegeskedem egy leadási határidő miatt, akkor az olvasást mondanám. De amikor jól haladok, akkor nincs jobb az írásnál.
  • Melyik a kedvenc részed az írási folyamatban?
Amikor a szereplőim meglepnek valamivel, amit nem tudtam róluk. Ez gyakrabban megesik, mint ahogy azt az emberek gondolnák. A mellékcselekmény fele összefüggő, de vannak szereplők, akik csak úgy beugranak a könyvbe, anélkül, hogy szándékoztam volna írni róluk. (Khm, Vlad, pl)
  • Melyik a legkevésbé kedvelt része?
A kezdetek. Utálom, és tudom, hogy végül tíz alkalomból kilencszer át fogom írni őket, úgyhogy vég nélkül frusztrálnak.
  • Jellemeznéd a Night Huntress sorozatot?
Nagyon nehéz négy könyvet összefoglalni néhány mondatban. Annyi minden történt Cattel és Bonesszal az első könyv óta addig, amit most legutóbb olvashattak az olvasók (és nem mondhatok semmit az eljövendő könyvekről, mert az spoiler lenne). De legyen:
Egy szemtelen félvámpír szövetkezik, majd szerelembe esik egy nagymester vámpírral, aki megmutatja neki, hogy sokkal több van az élőholtak világában, mint azt valaha is gondolta volna.
  • Tervezel még több Night Huntress and Night Huntress World kötetet?
Még legalább három további Cat & Bones könyv van a Night Huntress sorozatban. A Night Huntress World könyvekről… remélem, lesz még több! Nagyon szeretnék néhány könyvet Vladról, és vannak más szereplők, akikről szeretnék különálló regényt írni. A szerződés-újításom néhány hónapon belül esedékes. Kívánjatok szerencsét!
  • Min dolgozol éppen?
Cat és Bones ötödik könyvén.
  • Lenne valami tanácsod vagy tipped, azoknak, akik egyszer majd – mint én – szeretnének publikáló írókká válni?
Ne halogasd, írj! Engedd meg magadnak, hogy vacak légy, mert mind vacakak vagyunk először. Könyörtelenül ismerd be, hogy egy kész regény csak az első piszkozat, amit át kell még dolgozni, általában alaposan, mielőtt eladod. A kíméletlen kritika nagy segítség, de a barátoktól és a családtól ezt nem igazán fogod megkapni. Találj egy másik írót, aki nem fél attól, hogy megbántson (pozitív, konstruktív módon, nem heves gorombáskodással). Folyamatosan emlékeztesd magad, hogy sokkal fontosabb a történetet jobbá tenni, mint úgy elmondani azt, ahogyan kezdetben megírtad. A szavak, a történet mindig változik javításkor, de a végeredmény az, ami igazán számít.
Összefoglalva, az írás egy folyamat, nem pedig egy egyszeri esemény. Egy nehéz folyamat, tele visszautasítással és várakozással, szóval, ha gyors jutalmat keresel, máshol nézz körül! Mégis, ha a fejedben olyan történetek vannak, amelyeket el kell mondanod, és szereted őket eléggé ahhoz, hogy elvégezd a szükséges munkát, akkor vágj bele! Ha szereted, akkor minden munkát megér.
  • Valami, amit szívesen elmondanál a rajongóknak?
Köszönöm a támogatásotokat! Nagyszerű, hogy lehetőségem van megosztani a szereplőimet és a világomat veletek. Nincs szuperebb, mint amikor az olvasók elmondják, hogy kötődnek a szereplőimhez, vagy a könyveim valamely része megnevetteti vagy sírásra készteti őket. Engem is így érintenek meg a könyvek, ezért a világ legszebb dicsérete, amikor az olvasók azt mondják, hogy amit írtam, érzelmeket vált ki belőlük. Remélem, még további történeteket is megoszthatok veletek!

Tavaly augusztusban vámpír kvíz kérdéseket is kapott Jeaniene egy interjú végén. Érdemes belekukkantani:



A bejegyzés létrejöttéért óriási köszönet jár Larissa mellett tigi barátnémnak IM-Smiley.com, aki önként vállalkozott a fordítás lektorálására.