Jeaniene Frost - At Grave's End - Síri csendben


Fülszöveg: Cat Crawfield és élőhalott szerelme, Bones összeszokott párost alkot. Számos csatát nyertek a halandók oldalán az elvetemült vámpírok ellen, de most fordult a kocka. Cat hiába él rejtőzködő életet, ellenségei leleplezik, és ez akár az életébe is kerülhet. Eközben Bones egykori szerelme, a fekete mágia ismerője is a nyomukban liheg, és Cat ügyessége és esze ez egyszer kevésnek bizonyul a gonosz hatalma ellen. Csakis vámpírösztönében bízhat, ha meg akarja menteni szerelmét a síron túli sírtól.
Az előző kötet végén Cat és Bones együtt maradt, happy minden, így teljes nyugalommal vágtam neki a 3. regénynek...
Hogy aztán jól felhúzzam magam azon, hogy mindig mikor egyenesbe kezdenének jönni a dolgok, jön valami eszement, hogy keresztbe tegyen. Frost rendesen beidegelt néhol - nem szeretem a jófejnek megismert mellészereplők kiiktatását példának okáért, és Cat néhol kissé idegesítő a 'Bones miért akar engem kímélni' morcogásával avagy Tate az 'egyszer még engem fogsz szeretni' hozzáállásával - de azt nem mondhatom, hogy bármikor is unatkoztam volna a könyv olvasása közben.
Túszejtés, vallatás, szövetség létrehozása, halál közelbe sodró sérülések, vámpírrá tétel, öngyilkos bomba merénylők, álruhás bevetés, zombik, fekete mágia, fantomok, új képességek, kevesebb tüzes szerelmi jelenet, féltékenység, párviadal, sokkoló haláleset(ek), spinoff sorozat főszereplőinek jól megoldott bemutatása és megkedveltetése... ha címszavakkal akarom jellemezni a könyvet.
Az, ahogyan a főgonosz Patra szervezkedése magyarázatra kerül, valami hihetetlenül csavaros. Komolyan meg kellett állnom végiggondolni, hogy össze tudjam illeszteni a darabokat. Árulás, réges régi látomás, bosszú szex, elterelő hadműveletként a szeretett lény megtámadása, majd a fő célpont... aha, és megvolt, minden a helyére kattant. No és hogy maga Drakula is feltűnik? Valami zseniális! Ügyesen ötvözi az írónő, a mindenki által ismert legendák morzsáit a humorral. A "Mi van, Anne Rice nem válaszolt a hívásodra?" mondatnál már nagyon kellett a számat harapni, hogy a buszon fel ne kuncogjak. Ó, és még egy isteni humoros rész, amikor lelepleződik a drága mama titkos afférja. :)
Szóval Cat & Bones ez a kalandja is szuper, Spade és Denise kapcsolata megteszi az első tyúklépést, és végre igazán képbe jön Menceres. Azt hiszem a róluk szóló regényekre is hamar sort fogok keríteni.


2010/34.