Iránytű

Bemutatkozás, oldaltérkép, gyakran ismételt kérdésekre adott válaszok és miegymás... avagy mert kell egy oldal mindenféléről.

Rólam

Először is, üdvözlet mindenkinek, aki eltalált hozzám. Köszönöm, hogy itt vagytok!
S ha már - feltehetően - egy-egy könyvről alkotott véleményemet megismertétek, hadd mutatkozzak be pár sorban:
A nevem Sz. Angelika. Most, túl a negyedik x-hez, immár több, mint húsz esztendeje vagyok nagy rajongója azoknak a történeteknek, amelyek azzal, hogy boldog véget érnek, mindig napsugarakkal töltik be a lelkemet. Imádom figyelni az érzelmek alakulását, és hogy tanúja lehetek a szerelem születésének. S első önálló keresetem óta igazi hörcsögi szenvedéllyel bővítgettem romantikus regény gyűjteményemet. Olyan tizenöt esztendeje már, hogy a kedves biztatásokon felbuzdulva először mertem nekivágni egy regény olvasásának eredeti nyelven. Máig hitetlenkedő ámulattal tölt el, hogy képes vagyok élvezni kedvenceimet akár angolul is, s ezzel a könyvbirodalom egy újabb tartományának kapui nyíltak meg előttem. Úgy hiszem, akiket az írott szó szeretete összehoz, mindig képesek közös kedvtelésükről hosszasan csevegni. Én bizonyosan így vagyok ezzel. Mindig szívesen osztom meg gondolataimat egy-egy regény kapcsán. Így történt, hogy egy téli szabadságolás csendes pillanataiban az az ötletem támadt, mi lenne, ha próbát tennék a könyves blogolással. Az első bejegyzés 2010 újév napján született meg itt, a - némileg fantáziátlanul Angelika blogjára keresztelt - oldalon.
Remélem, írásaimmal sikerül megmutatnom, mennyit jelent számomra az olvasás, és sokan később is visszatértek még hozzám!

Mit, hol

A blog műfajából adódóan nem nevezhető útvesztőnek, azaz tartalma igen röviden összefoglalható.
A gerincet a könyvértékelések adják. Valamennyi megtalálható abc-be szedve a Könyvjegyzék allapon, de a fejléc alatt értékelés és műfaj szerint csoportosítva is elérhetőek. Természetesen a vendégblogger bejegyzések, valamint az ekultura.hu-n tett kirándulásaim szintén kaptak egy-egy aloldalt.
Jómagam szívesen csemegézem a kedvelt szerzők háza tájáról kiszivárgó híreken. Ezek jókora része apróság csupán és nem kívánnak hosszas értekezést, így a blog facebook oldalán teszek róluk említést. Ám időnként egy-egy találkozó vagy interjú önálló posztot érdemel, ezek a Írónői hírek címszó alatt listázhatóak ki.
Rovatok rendszeres vezetéséhez semmi affinitásom, sajnálatosan. A megjelenésekkel kapcsolatos híreket viszont facebook albumokba rendezve gyűjtögetem, amelyekhez kattintható link vezet a fejléc alatti menüből.  

GY.I.K.

- Hogyan tudom felvenni veled a kapcsolatot?
Mindig szívesen veszem a kommenteket, s mivel jóváhagyásukhoz valamennyiről kapok értesítést, egészen biztosan olvasni fogom őket. Könyvekről mindig szívesen cserélek véleményt a moly vagy a goodreads nyújtotta keretek között is. Illetve ha valaki emailt szeretne írni, címem: szangelika79 kukac gmail pont com.

- Írtam xy bejegyzés alá kommentet, mégsem jelent meg az oldaladon.
A kommentek közreadásáról egyesével döntök, így néha pár órás csúszás is előfordulhat. Időnként kapok durva és sértő hozzászólásokat, amelyek nem egyszerűen az enyémmel nem egyező véleményt fogalmaznak meg, hanem akár vulgáris mocskolódásba is képesek fordulni. Ezektől egyszerűen megtagadom a zöld jelzést. Mint ahogyan minden olyan kérdéstől, megjegyzéstől is, amely a könyvek illegális letöltésére vagy rajongói fordításaira vonatkoznak.

- Hány könyv jelent meg x sorozatból? Mi lesz a következő címe? Mikor jelenik meg?
Ha figyelemmel kísérem a sorozatot, akkor az aktuális bejegyzésekben általában kitérek a kötetek sorrendjére, gyakran a főszereplők neveivel együtt, illetve a várható folytatásokról igyekszem beszámolni valamilyen formában. Minden egyéb esetben javaslom a Goodreads-en vagy a Fantastic Fiction-ön való keresést.

- Itthon melyik kiadó, és mikorra tervezi ennek a könyvnek a kiadást?
Nincs közvetlen kapcsolatom a kiadói munkatársakkal. Mint mindenki, én is a honlapjaikat, facebook profiljukat kísérem figyelemmel. Ha valamin megakad a szemem, azt általában kiposztolom a blog facebook oldalán, valamint érdemes figyelni a jobb oldali menü Tervek fülecskéjét, hiszen blogturnéra kínált kötetekben bővelkedik a lista.

- Honnan rendeled az angol nyelvű könyveket?
Ha e-könyv, akkor többnyire az amazonon bóklászom. Papír könyvek beszerzéséhez a bookdepository webshopját részesítem előnyben. De természetesen időnként akadnak kivételek.

- Honnan töltötted le xy könyvet? Nem tudod, hol találom meg rajongói fordításban?
Senkit nem fogok kioktatni, s nem leszek álszent azt állítva, hogy az internetes keresőmotorokat ilyesmivel próbára tévők érveit nem érteném meg. De az ilyen kérdéseknek itt nincs helye! Én az akcióvadász könyvvásárlások, és az eredeti nyelven való olvasás mellett teszem le a voksom.

- Elolvasnád a készülő regényemet?
Nagyon megtisztelő a bizalom, de sem hivatásos kritikus, sem lektor nem vagyok, így a felajánlást köszönettel vissza kell utasítanom.

- Miért mindig romantikusokat választasz? Miért olvasod xy könyvet?
Szent meggyőződésem, hogy mindenkinek azt kell választania, amihez neki magának kedve van. Számomra az olvasás kikapcsolódás, és engem ezek pihentetnek. Ajánlásokra nyitott vagyok, de semmit nem ígérhetek.

- Nem értek egyet az értékeléseddel.
Ehhez mindenkinek joga van. Az itteni értékelések mindössze az én szubjektív ízlésemet tükrözik. Ám hiszek abban, hogy a regények sem különböznek a többi művészeti alkotástól, azaz a befogadótól is nagyban függ szépségük és mondandójuk, így ha tudsz érveket felsorakoztatni a véleményed mellett, vagy megcáfolnád az általam írtakat, esetleg csak megvitatnád az élményeket, ne habozz, kommentelj.

- Miért nem olvasod el xy könyvét? Miért nem írsz valamennyi általad olvasott történetről? Miért nem fordítod le az x-el készült interjút? stb.
Sajnos a rendelkezésemre álló idő igen csak véges. S még ha én tervezek is, az élet hajlamos gúnyosan az arcomba kacagva mindent felborítani. Ez egy hobbi oldal, s mint ilyen, kénytelen alkalmasint háttérbe húzódni.

- Szívesen szétnéznék a könyvespolcodon!
Ha egyszer összegyűjtöm a bátorságomat, talán készítek egy videós túravezetést. Ám addig mindössze egy évekkel ezelőtt készült képpel szolgálhatok: