Jayne Ann Krentz: River Road

Lucy Sheridan tizenhárom év múltán visszatér tinédzserkora vakációinak színhelyére, Sara nagynénje házába. Annak idején váratlanul kellett távoznia a kisvárosból, miután egy helyi srác, Mason Flecher egy drogos, vad buliról hazarángatta…
Sok minden történt azóta, Lucy gyönyörű nővé érett, most családfakutatóként dolgozik, míg Mason egy biztonsági céget vezet – a szakmájukban mindketten sikeresek, de az igazi szerelmet nem találták meg. A város is megváltozott, az álmos kis porfészek időközben a kaliforniai borvidék pezsgő életű, vonzó központjává vált.
A kisváros felbolydul a lány visszaérkezésének hírére, ki irigységgel vegyes haraggal, ki sunyi gyanakvással, ki hiú várakozással tekint Lucyra, lesi minden lépését. Ugyanis nem csupán egy helyi borászati cég sorsát eldöntő részvényeket örökölt, hanem még a Sara néni kandallójába befalazott Strigulás Gyilkos tetemét is.
Szerencsére őrangyala, a komoly, sármos Mason Flecher, aki még mindig felelősséget érez Lucy iránt, most is mellette áll, hogy segítsen kideríteni, kinek az érdeke, hogy gyújtogatással, gyilkossággal nyomokat tüntessen el, s netán őt is, mint a hippi nagynénit, eltegye láb alól.

Jayne Ann Krentz legújabb regényében visszatért a sokunk által megszeretett gyökereihez. A River Road lapjain ismét tökéletes arányban vegyíti a kellemes jelenkori románcot és a rejtélyek utáni kutatás izgalmát, miközben szerencsére nélkülözi az utóbbi időkben oly’ előszeretettel használt paranormális vonalat.
Harmincévnyi munkásság után az írónő stílusa kiforrott és jól felismerhető. Érti, hogyan építsen fel következetesen egy fordulatos történetet, hogyan hozzon létre lendületes, érdekfeszítő cselekményt, és hogyan alkosson olyan valóságos szereplőket, akik között hihető szerelem születhet. A gördülékeny dialógusok, a nyakas, erős erkölcsű és kíváncsi személyiségű főhősök, a nem túl részletesen ábrázolt, mégis szenvedélyes légyottok, a múlt és jelen titkainak ügyes egybefonása mára mind Krentz védjegyévé váltak. Biztosra vehetjük, akár valamelyik sorozatában mélyedünk el, akár - mint ezúttal – önálló kötetével tervezünk kikapcsolódni, ezek bizton visszaköszönnek majd a könyvből.
Számomra tagadhatatlanul a főszereplők és az ő kapcsolatuk jelentik a legnagyobb vonzerőt JAK esetén, annak ellenére, hogy el kell ismernem, hasonlóan jól ért a feszültségkeltéshez, mint mondjuk Nora Roberts. Egyszerűen imádom, hogy hősnői mindig csöppnyit keményfejűek, ámde szörnyen önállóak, főhősei pedig kissé darabos, régi vágású, igazi védelmezők. Mindig élvezem figyelni, ahogy egy ilyen páros civódik, majd szép lassan összemelegszik, hogy végül tökéletes társakká váljanak. Szerencsére Lucy Sheridan és Mason Fletcher pontosan ilyenek.
„Folyófalva pont olyan kisváros, mint a többi (…) Rengeteg titokkal és rengeteg csontvázzal a szekrényekben.”
Tizenhárom esztendővel korábban a nyarat nagynénjénél töltő tizenhat éves, naiv Lucy-t egy, italban és parti drogokban úszó buliból a felelősségteljes és gondoskodó, szinte felnőtt Mason mentette ki, miután tudomást szerzett arról, hogy az ártatlan lányt kiszemelte magának a környék egyik rosszindulatú és erőszakra hajlamos gazdag ficsúrja. Akkor, bár ott vibrált közöttük a kölcsönös vonzalom, a körülmények lehetetlenné tették, hogy szerelem bontakozhasson ki a két fiatal között.
„Egy kis javítás-szerelés egyszer csak átcsapott valami randifélébe…”
Amikor a jelenben ismét összefutnak Folyófalván, már más a helyzet. Lucy józan, magabiztos ifjú nővé érett. Olyanná, aki kiáll magáért, képes önállóan cselekedni, és nem egyszer megmakacsolja magát, vagy épp ellenszegül, amikor úgy érzi, a férfi csöppet sem lanyhuló védelmező ösztöne, és kissé diktatórikus temperamentuma túllépi az elfogadhatónak tartott mértéket. Ugyan más-más utat jártak be, de voltaképp kettejükben sok a közös: egyformán gondolkodnak, munkájuk is hasonló és mindketten szeretnének végre igazi társra lelni. S nem csupán jól érzik magukat egymás társaságában, de az események is csakhamar szoros együttműködésre kényszerítik őket.
„… de nem hiszem, hogy egy holttest közösen történő megtalálása randinak számít.”
Ugyanis amikor a nénikéi után örökölt ház rendbetételének első lépéseként Lucy az egykor gyönyörű kandallót szeretné helyreállítani Mason segítségével, egy holttestre bukkannak, aminek a jelek szerint ahhoz a régi nyárhoz lehet köze. De mi történhetett pontosan? Ki lehet még érintett az egykori titokban, s vajon mire lennének képesek, hogy továbbra is leplezzék a jelenben? És pontosan mi húzódhat a szintén örökség részét képező részvények körüli családi vita hátterében? Szerencse, hogy Mason Fletcher nem csupán a szerelemben, hanem a bűnügyi nyomozásban is nagyszerű partnernek bizonyul.
„Úgy tűnik, véletlenül lezártuk az egyetlen ismert lezáratlan bűnügyet Folyófalván.”
Érdekes, könnyed és kellemes kikapcsolódást nyújtott a könyv. Élveztem a második esély hangulatú szerelmet, a nyomozás pedig tökéletesen lekötötte a figyelmemet. Mindössze két apróság van, amellyel nem vagyok teljességgel elégedett. Tudom, Krentz nem az a szerző, aki egyszerre ránk ömleszti a főszereplőkkel kapcsolatos információkat, helyette inkább lassanként fedi fel a múltjuk eseményeit, és mutatja meg személyiségük más-más oldalát, ám így számomra nehezebb volt igazán megismerni őket. Ezt különösen Lucy esetén éreztem, akit ezért lassabban sikerült megkedvelnem. A másik dolog még, ami piszkálja kicsit a csőrömet, hogy a Tristan szálat nem igazán varrta el az írónő. Kaptunk ugyan egy lehetséges forgatókönyvet arra, mi is történhetett a fiatal szociopata fiúval akkor, azon a tizenhárom évvel korábbi nyáron, de valódi megerősítést, s így lezárást már nem.
Mindent összevetve szerintem, akik kedvelik a régebbi Krentz köteteket, újabb pompás regényt vehetnek most kézbe, akiknek pedig nem cseng ismerős a szerző neve, itt a kitűnő alkalom, hogy megismerkedjenek vele.

Kedvenc idézeteim:

„Ha szerencsés az ember, a sebek begyógyulnak, de a hegek örökre megmaradnak.” (40. oldal)
„Egy nőnek mindig jól jön egy pár új cipő.” (193. oldal)
„Az óvatosság nem rendellenesség, hanem bölcs túlélési taktika.” (366. oldal)

Könyvinfók:


Jayne Ann Krentz

beleolvasó
moly
goodreads
Kiadó: Európa
Fordító: Palkó Katalin
ISBN: 9789634052272
376 oldal, puhatáblás

Műfaj: jelenkori romantikus krimi
Sorozat: önálló kötet
Elbeszélés módja: E/3, múlt idejű

Ki? Lucy Sheridan (29) & Mason Flecher (32)
Hol? Folyófalva (San Franciscó közelében Kaliforniában)
Mikor? nyár
Érzékiség? közepesen izzó
Szerelmi háromszög? nincs
Lezárás? boldog

#Kulcsszavak: csalás, drogok, gyilkosság, holtest, második esély, mérgezés, örökség, szőlészet, részvények, zsarolás
Az olvasás lehetőségét hálásan köszönöm a kiadónak!