Jennifer E. Smith: Windfall - Vajon ​ránk talál a szerencse?

Alice soha nem hitt a szerencsében – legfeljebb a balszerencsében. A szerelemben viszont nagyon is hisz, és már jó ideje vágyódik a legjobb barátja, Teddy után. A fiú tizennyolcadik születésnapjára – épp, amikor úgy tűnik, talán kialakulhat kettőjük között valami – Alice viccből egy lottószelvényt vesz neki ajándékba. Legnagyobb döbbenetükre Teddy száznegyvenmillió dollárt nyer a telitalálatos szelvénnyel. Eleinte olyan az egész, mint egy valóra vált álom, főleg, mivel a két fiatalnak bőven kijutott már a balszerencséből. Alice-nek gyerekkorában szörnyű lapokat osztott az élet, amikor alig egy év eltéréssel meghalt mindkét szülője; Teddy édesapja pedig nem sokkal később elhagyta a családját, miután óriási szerencsejáték-adósságot halmozott fel. A nehéz időkben Teddy és Alice mindig is egymásra támaszkodtak. Most azonban, miközben igyekeznek megbirkózni a fiú hirtelen meggazdagodásának hatásaival, egyre jobban eltávolodnak egymástól. A pénz egyre inkább tűnik átoknak, mint áldásnak. Miközben Alice és Teddy próbálnak visszatalálni egymáshoz, a lány nemcsak saját magát ismeri meg sokkal jobban, hanem a szerencse és a szerelem kiszámíthatatlan kapcsolatát is.

Ki ne hallotta volna már, hogy a váratlanul jött vagyon fenekestől felforgatja az ember életét? Azt is mondják, hogy a pénz nem boldogít, viszont minden megbonyolít. Node, ki gondolta volna, hogy egy milliós lottónyereményről szóló könyv szintén képes ilyen összekutyulni az ember fejét? Az én gondolataimat legalább is alaposan összezilálta Jennifer E. Smith legújabb kötete. Jól esett a Vajon ránk talál a szerencse olvasása, sőt, egyes részeit kimondottan szerettem, másokat viszont nem annyira.
„Az élet nem igazodik senki akaratához sem.”
Ami vitathatatlan, hogy hozta azt a stílust, amit megszokhattunk az írónő korábbi műveiben. Az alapötlet szórakoztató, ugyanakkor elgondolkodtató. A szöveg mindvégig kellemes és könnyed, olvasás közben szinte észrevétlenül peregnek a lapok. A karakterek roppant emberiek, szeretetreméltó és bosszantó oldalukat egyaránt megmutatják. A történet pedig ismét csak nem pusztán a romantikára fókuszál, a barátságoknak és családi kötelékeknek legalább olyan fontos szerep jut. S őszintén mondom, én ezt mind élveztem.
Ugyanakkor nem állítanám, hogy ez lett a kedvenc regényem az írónőtől. Számomra olyan - jobb szó híján – kis felejthető volt a sztori. Egyrészt bosszantott, hogy Teddy bizonyos pillanatokban elég idiótán nyilvánult meg, ráadásul Alice döntéseit ugyancsak nehezemre esett olykor megérteni. Hiányoltam a részletesebb szereplő leírásokat, a szerelem szárba szökkenésének bemutatásáról már nem is beszélve. Ez utóbbit olyan nagyon, hogy a könyv végi happy end kissé elsietettnek és hiteltelennek tűnt a szememben, annak ellenére, hogy azt el kell ismerni, a legutolsó jelenet nagyon szív melengetően édesre sikerült.
S ha már a love story rész miatt kesergek, kijár az említés a pozitív oldalnak, mert bizony azért találtam azt is e fronton. Nevezetesen Alice unokatestvére, Leo valamint a fiúja, Max, jött látott és hódított. Imádtam, hogy Leo homoszexualitása egyáltalán nem volt túllihegve, hanem csodás természetességgel volt jelen. Tetszett, hogy a főszereplők korosztályának párkapcsolati gondjai, a továbbtanulás és a távolság okozta változások rajtuk keresztül jelent meg a történetben. Azért pedig külön pirospont jár, amiért bár mindketten követik az álmaikat, hajlandóak küzdeni, s áldozatokat hozni, hogy a másik is része legyen a jövőjüknek.
Szóval a Vajon ránk talál a szerencse vegyes érzéseket hagyott bennem maga után. Voltak részei, amelyek levettek a lábamról, de bőven jutottak nekem annyira nem tetsző részletek is. Kíváncsi vagyok, vajon elkészül-e majd, s ha igen, milyen lesz a Lauren Graham (forgatókönyv író és producer) nevével fémjelzett tévéfilm feldolgozás.

Könyvinfók:


Jennifer E. Smith

moly
goodreads
Kiadó: Maxim
Fordító: Komáromy Zsófia
ISBN: 9789632618654
368 oldal, kartonált

Műfaj: ifjúsági
Sorozat: -
Elbeszélés módja: E/1, jelen idejű, Alice nézőpontú

Ki? Theodore J. McAvoy (18) & Alice Chapman (18)
Hol? Chicago, San Francisco
Mikor? január - június
Érzékiség? ártatlan
Szerelmi háromszög? nem
Lezárás? boldog
Önállóan olvasható? igen

11.13. – Angelika blogja
11.14.MFKata gondolatai
11.15.Deszy könyvajánlója
11.16.CBooks
11.17.Könyvvilág
11.18.Dreamworld
11.19.Zakkant olvas

Nyereményjáték:

Mostani játékunkban a szerencséhez és balszerencséhez köthető babonák nyomába eredünk. Minden állomás megfejtése egyetlen tárgy vagy állat, azaz csupán egyetlen szót kell helyesen beírnotok a nyereménydoboz minden egyes sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
Szerencsét hoz, ha bármelyiket is fordítva vettük magunkra.
a Rafflecopter giveaway