Leylah Attar: Mists of The Serengeti - A ​Serengeti köde

Amikor Kelet-Afrika egyik bevásárlóközpontjában bomba robban, az ezt követő események egymás útjába sodornak két idegent, amire egyikük sem számított.
Tanzániában Jack Warden, az elvált kávéültetvényes elveszíti egyetlen lányát. Egy óceánnal arrébb, egy angliai kisvárosban Rodel Emerson elveszíti egyetlen testvérét. Egy férfi és egy nő, akiknek a sorsuk egy tragikus délutánon összefonódik, egy rendkívüli küldetés nyomába erednek. Átszelik a Serengeti végtelen síkságát, hogy útba ejtve három állomást, megmentsenek három gyermeket – akik többet érnek holtan, mint élve.
De ha az eléjük kerülő akadályokat le is győzik, még egy kihívással szembe kell nézniük. Túlélhetnek-e vajon egy újabb veszteséget? Lemondjanak-e egy eleve kudarcra ítélt szerelemről? Egy szerelemről, amit ha elengednek, szertefoszlik, akár a Serengeti köde a napfényben…
„A legmeghatározóbb, legemlékezetesebb pillanatok azok, amiket teljes valójával él át az ember.”
Leylah Attar már első magyar nyelven megjelent könyvével, a Papírhattyúval kivívta az elismerésemet. Líraian gyönyörű, mégis erőteljes prózája valamint roppant különleges története ámulatba ejtett, és teljesen magával ragadt. Volt egy olyan érzésem, hogy most megjelenő regénye esetén sem lesz ez másként.
„Mind össze vagyunk kötve egymással különös, rejtélyes szálakkal. Meghúzol egyet itt, felfeslik egy élet ott.”
S valóban. A Serengeti köde újfent hihetetlenül megrázó, de lélegzetelállítóan csodálatos kalandra vitt magával, hogy egy újabb szívbemarkoló élménnyel ajándékozzon meg. A stílus ezúttal is lenyűgöző, több tucat sor kiált idézésért. A leírások valami elképesztően színpompás és vibráló képet festenek Afrikáról, az ember már-már érzi az elefántfüvet lengető szellőt az arcán, talpa alatt a vad gnú csordák dobogását, és hallja az oroszlánok üvöltését. Mind a fő-, mind a mellékszereplők szépen kidolgozott, igazi egyéniségek, akik szinte lelépnek a lapokról. A történet pedig varázslatos, olyan egy percre sem akarom letenni módon izgalmas. Fájdalmas és felkavaró, ugyanakkor megható és csodaszép. Veszteségről és gyászról, segíteni akarásról és kitartásról, az újra megtalált reményről és a boldogságról mesél.
„Időt kell adni a fájdalomnak, meg kell élni. Aztán majd alábbhagy, elcsendesedik…”
S mindezt a szerző ismét egy sokkoló téma köré fűzi fel, nevezetesen, hogy a szub-szaharai Afrikában máig rengeteg albínót csonkítanak vagy ölnek meg, mert úgy hiszik, testrészeik mágikus energiákkal bírnak, ezért a boszorkánydoktorok varázseszközöket és italokat készítenek belőlük. Ez, illetve hogy a főhőst és a hősnőt egy borzalmas tragédia sodorja egymás útjába, sokakat elrettenthet. S nem akarok hazudni, néhol iszonyat nehéz volt olvasni a szememet elhomályosító könnyektől és a torkomat elszorító hatalmas gombóctól. De olyan nagyon megérte!
„… nem mindig az van, amit akarunk. Előfordul, hogy az ember azt kapja, amire szüksége van.”
Ugyanakkor a teljes őszinteség jegyében meg kell említenem, hogy akadt egyetlen apróság, amely az én szememben csorbítja a teljes tökéletességet. Meg kell hagyni, olvasás közben annyira vitt magával a regény, hogy akkor egy pillanatra sem volt hiányérzetem, ám most, letéve és átgondolva azt, nem értem, honnan és hogyan született ez a mindent elsöprő szerelem. Imádtam-e, hogy Jack és Ro annyira megnyíltak egymásnak és képesek voltak úgy elfogadni a másikat? Persze! Csak az érzelmi szállal kapcsolatban maradt bennem egy ici-pici hiányérzet… talán pont azért, mert minden más annyira a helyén volt, annyira alaposan ki volt dolgozva ebben a könyvben.
„Ilyen az, amikor elcsatangolsz, és valahol a homok és csillagpor között felleled egy darabka önmagad valaki másban.”
Mindazonáltal nem lehet kérdés, hogy ez egy öt csillagos, sokrétű és mély olvasmány. Kíméletlen, de bámulatos, akár a helyszíne, a fekete kontinens. Csak ajánlani tudom.

Kedvenc idézet:
„Egy igazi könyvmoly szerint van abban valami szexi, ha egy férfi úgy ismeri a könyvespolcát, mint a tenyerét.”
✚ Jack Rodelnek írt Valentin napi levele

Könyvinfók:


Leylah Attar

moly
goodreads
Kiadó: Könyvmolyképző
Fordító: Margittay
ISBN: 9789634576785
416 oldal

Műfaj: jelenkori románc
Sorozat: -
Elbeszélés módja: E/1, múlt idejű,
többnyire Rodel nézőpontú


Ki? Jack Warden (30) & Rodel Harris Emerson (24)
Hol? Tanzánia
Mikor? augusztus - július
Érzékiség? izzó
Szerelmi háromszög? -
Lezárás? boldog
Önállóan olvasható? igen
10.29. - Veronika’s Reader Feeder (e)
10.31. - Dreamworld (e)
11.02. - Könyvvilág
11.04. - Angelika blogja
11.06. - Sorok között
11.08. - Kelly & Lupi olvas
11.10. - Dreamworld

Nyereményjáték:

A turné állomásain a regény helyszínéül szolgáló képeket találtok, a feladat pedig az, hogy a rafflecopter dobozba beírjátok a fotón szereplő hely nevét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway