Gáspár Bea: Bea ​konyhája



webshop moly
A könyv receptjei a Gáspár család kipróbált ételei, melyeket a szerző gyűjtött össze vendéglők szakácsaitól, barátoktól, a Konyhafőnök séfjétől, nénéktől az utcában, rokonoktól, barátoktól, a cigány vajda feleségétől, szóval mindenhonnan, ahol valami érdekeset látott, hallott. A könyvben található ételleírások négy nagy fejezetbe illeszkednek, a szerző életútját követve a gyerekkorától napjainkig. A tejbegríztől a New Yorkban kóstolt cheesecake-ig, a bodaktól a konfitált kacsacombig számtalan étel bizonyítja, hogy Bea konyhájában remekül összeférnek a hallott, tanult receptek a saját megszokott fogásaival, miközben egy pillanatra sem tagadja meg a hagyományait. Így lesznek a könyv nyomán készített ételek izgalmasak, sokszínűek és különlegesek.
A pompás fogások tökéletes elkészítéséhez nem elég azonban a receptúra pontos követése, a titok máshol van. Bea szavaival: ha valamit szeretettel készítünk, az sokkal finomabb!

Bevallom, az alapdarabok beszerzését követően bizony évek óta nem került új gasztronómiai kötet a könyvtáramba, hiszen manapság annyi mindent megtalálni már a neten. Receptleírások tömkelege, nagyszerű főzős blogok, informatív videók és ráadásul megannyi sztárséf frissebbnél frissebb tartalmai érhetőek el mindössze pár kattintással. Ugyanakkor dekoratív kemény kötésükkel és fűzött, színes fotókkal tűzdelt lapjaikkal a szakácskönyvek nálam az útikönyvekkel és képes albumokkal helyezkednek el egy szinten. Azaz, bár magamnak nem igazán vásárolok ilyesmit, ám kitűnő ajándéknak tartom őket. Márpedig a néhány hete megjelent Bea konyhájáról annyi jót hallottam, hogy kíváncsivá váltam, vajon érdemes lenne-e felvennem a lehetséges ajándékok listámra.
Küllemében nem találni kivetni valót. Nekem tetszik a színben passzoló könyvjelző szalag, ahogyan a minden egyes recept mellett megtalálható nagy, színes fotós elrendezés. 160 oldalon 66 étel leírása kapott helyett négy fejezetre bontva. Minden egyes hozzávalók felsorolást és elkészítési leírást egy-egy rövid Bea asszonyos felvezetés előz meg.
Az összeállításban levesek, húsok, desszertek és szendvicsre valók egyaránt szerepelnek, ráadásul mindahány az itthon szinte bármely élelmiszerboltban beszerezhető alapanyagokból elkészíthető. Többségük ismerős klasszikus – esetleg némi csavarral -, de akad köztük néhány különlegesség is. Az egyetlen apróság, ami picit megzavart, hogy bár van oldalszámos tartalomjegyzék illetve tárgymutató, mégis akadt olyan recept, amelyet nehezen sikerült ismét meglelnem. Ám ezt leszámítva, szerintem ez az újdonsült, de nem egészen kezdő háziasszonyok könyvespolcára való darab. Hogy miért nem gondolom, hogy a főzésben még roppant járatlanoknak is tökéletes lenne? Nos, ötletek merítéséhez vagy iránymutatónak hibátlan. Ugyanakkor az elkészítési utasításokat én csöppnyit nagyvonalúan fogalmazottnak találom ahhoz, hogy aki kissé még elveszett a tulajdon konyhájában, az ne bizonytalanodjon el itt-ott; legyen szó olyasmiről, hogy pontosan mennyi vízzel kell felönteni valamit, avagy arról, hogy milyen a nokedli megfelelő állaga, de akár csak arról, melyik lyukú reszelőt használjuk adott káposztás fogás előkészítésekor. Igaz, mire van az internet, ha nem ezeknek utána nézni?

Recept tesztelés:

Ahogy a puding próbája az evés, a szakácskönyvé maga a főzés, így természetes, hogy nem csupán a mutatós képeket nézegettem. Első tesztalanyként egy egyszerű, munkahelyi tízórainak is tökéletes fogást választottam, a zöldfűszeres lecsókrémet.
Családomban sok változatban szoktuk készíteni és fogyasztani, de sosem jutott még eszünkbe ennyire olaszosra fűszerezni vagy egyáltalán pürésíteni. A leírás alapján a padlizsán allergiám miatt általam messze elkerült ajvár állagú, mediterrán ízesítésű szendvicskrémre számítottam, és nem tévedtem. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mivel jómagam nem ma kezdtem a fakanálforgatást, és elég jól ismerem az általam preferált ízvilágot, kissé szabadabban értelmeztem a receptet, s rögtön dupla mennyiséget készítettem. Én egy leheletnyit kevesebb zsiradékkal, de több szalonnával indítottam, a paradicsom és paprika arányán szintén módosítottam egy hangyányit, illetve több féle (közönséges, kaliforniai és kápia) és színű (sárga, piros és zöld) paprikát használtam, mint amit a könyv ajánlott. Habár kezdetben voltak kétségeim a zöldfűszereket illetően, utólag belátom, nagyon kellemes zamatot kölcsönöztek ennek az ismerős ételnek. A kész lecsókrémet több féle kenyérrel, más-más feltéttel kóstoltuk, de leginkább a semleges ízű félbarna cipóra kent, lila hagyma forgáccsal meghintett verzió ízlett nekünk. Egész biztos, hogy fogjuk még készíteni.

11.06. - Deszy könyvajánlója
11.07. - BooktasticBoglinc
11.08. - Dreamworld
11.09. - Spirit Bliss
11.10. - Utószó
11.11. - Angelika blogja
11.12. - Kelly & Lupi olvas
11.13. - Csak olvass
11.14. - Hagyjatok, olvasok
11.15. - Könyv és más
11.16. - CBooks
11.17. - Szofisztikált Macska
11.18. - Sorok között

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során sütni fogunk, hogy mit és miből, azt nektek kell megfejtenetek.
Minden állomáson találtok egy állítást, mely alapján ki kell találnotok, milyen alapanyagra gondoltunk, majd a helyes megfejtést beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ám a játék itt még nem ér véget! Az állítások előtt ugyanis láthattok egy betűt. Gyűjtsétek őket össze és rakjátok helyes sorrendbe, hogy megkapjátok az elkészítendő finomság nevét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
K. Emlős állatok tejéből készült, emberi táplálkozásra szolgáló zsiradék. A pár órát állni hagyott tej felszínén képződő tejszínből vagy tejfölből készítik.
a Rafflecopter giveaway