Jennifer Ashley: Death Below Stairs - Gyilkosság ​a cselédfertályban

A ​történet 1881-ben, Londonban játszódik. A Mayfair negyed egyik úri házába, Lord és Lady Rankin háztartásába új szakácsnő érkezik Kat Holloway személyében. A fiatal alkalmazott korábbi életútja meglehetősen rögös: van egy tízéves, törvénytelen kislánya, akit nevelőszülőkhöz adott, és hetente kétszer látogatja. Ráadásul nőként nem könnyű a férfiak uralta világban megőriznie a tisztességét, s egy molesztálójával szembeszállva halásos balesetet is okozott. Ebből a helyzetből mentette ki egy felettébb jóképű, de meglehetősen kiismerhetetlen férfiú, Daniel McAdam.
Kat a munkába állása másnapján, a kamrában az ír származású, 17 éves konyhalány, Sinead holttestébe botlik. Kat azonnal értesíti Danielt, s ettől fogva kalandos és veszedelmes nyomozásba fognak.
A történetet számtalan konyhai jelenet és piaci bevásárlás fűszerezi, és bepillantást nyerünk a londoni elit és cselédvilág hétköznapjaiba is. A cselekmény színtere a Csengetett Mylord? miliőjét idézi, de a nyomozás Agatha Christie krimijeire emlékeztet.

Ugyan még a félév is jócskán odébb van, idén már többedszer kell megállapítanom, hogy az elvárások alaposan bezavarnak az egyébként tűrhető megbízhatósággal működő olvasmányválasztó radaromnak. Másrészt ismét bizonyságot nyert, ha egy sorozatnak létezik felvezető előszava vagy novellája, jobban járok, ha rászánom az időt, mielőtt a teljes kötet(ek)nek nekiveselkedem.
Gondolom, ebből a bevezetésből egyértelmű, hogy a legújabb Jennifer Ashley regény, a Mrs. Holloway nyomoz széria bemutatkozó darabja kissé vegyes érzelmeket keltet bennem. Egyrészt az írónő Mackenzie fivérek történetei illetve a többi, általam olvasott viktoriánus korban játszódó kaland / krimi románcok alapján másra számítottam, másrészt picit olyan érzésem volt, mintha a sztori - konkrétabban a főszereplők közös múltjának – elejéről lemaradtam volna.
Utóbbinak roppant egyszerű a magyarázata: A szerző eredetileg 2015-ben mutatta be olvasóinak Kat Holloway és Daniel McAdam figuráját egy 90 oldalas novellában. Az A Soupçon of Poison lapjain esett szó arról, amikor a fiatal szakácsnőt megvádolják munkaadójának megmérgezésével, s mindössze a roppant jól értesültnek tűnő mindenes az, aki segítségére siet. Feltételezem, nem volt kivitelezhető, hogy a magyar kiadás ezzel a rövidebb lélegzetű írással egyetemben jelenhessen meg, ám így, ahányszor felemlegetődtek az ottani események, én bizony hiányérzettel küszködtem.
„Először a gonosztevőkkel törődjünk, utána boncolgassuk magunkat.”
S bárcsak mondhatnám, hogy ettől eltekintve minden tökéletes volt! Sajnos azonban én annyira mást vártam, mást reméltem kapni ettől a könyvtől, hogy óhatatlanul csalódás szövi át az élményemet. Az általam ismert Ashley regények, vagy épp az utóbbi évtizedben megjelent, nyomozósabb Amanda Quick sztorik alapján arra számítottam, hogy a cselekmény pergősebb ütemű lesz, no meg arra, hogy nem mindössze két-három csókocskában merül majd ki a romantikus szál. Itt viszont a majd’ négyszáz oldal bő két harmadában a lassabb, elmerengős, részletes leírásokban gazdag hangulat uralkodott, a szenvedély pedig még beköszönni sem igazán köszönt. Túlzás lenne azt állítani, hogy unatkoztam, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy többször letettem a könyvet, és amikor mással foglalkoztam, egyáltalán nem motoszkált bennem a kérdés, vajon mi történik majd a későbbi fejezetekben.
Mindazonáltal a Gyilkosság a cselédfertálybannak akadtak pozitív vonásai is. A 19. századi Anglia rengeteg érdekes részlete gazdagította a történetet, mind a társadalom, mind a háztartás működése kapcsán. A meglepő gyilkossággal induló és szörnyű merénylet megakadályozásába torkolló rejtély vonal izgalmas volt. A veszélyes összeesküvés lehetősége lekötötte a figyelmemet. Daniel titokzatoskodó, kaméleonszerű személye, és különös barátja ugyancsak elnyerte a tetszésemet. Kár, hogy Kat mindvégig nagyon kimódolt, már-már rideg maradt, mert így őt nem sikerült túlságosan megkedvelnem, hiába az ő nézőpontjából ismertük meg a teljes cselekményt.
Mindent összevetve kellemes kikapcsolódást nyújtott a regény, de egyelőre még kétséges, hogy jövő februárban benevezek-e majd a folytatásra, a Botrányos műkincsrablásra.

Kedvenc idézet:
„Az ember annyi mindent megtanul, miközben próbál életben maradni.”

Könyvinfók:


Jennifer Ashley

moly
goodreads
Kiadó: Kossuth
Fordító: Medgyesy Zsófia
ISBN: 9789630995047
384 oldal

Műfaj: történelmi krimi / romantika
Sorozat: Mrs. Holloway nyomoz 1.
Elbeszélés módja: E/1, múlt idejű, Kat nézőpontú

Ki? Daniel McAdam & Kat Holloway (29)
Hol? London, Cornwall
Mikor? 1881
Érzékiség? ártatlan
Önállóan olvasható? igen
04.15. - Angelika blogja
04.17. - Olvasónapló
04.19. - Betonka szerint a világ

Nyereményjáték:

Mostani mini blogturnénk mindhárom állomásán egy-egy jellegzetes angol étel neveinek összekevert betűt találjátok. Ha sikerül helyes sorrendbe rendezni őket már csak a rafflecopter megfelelő sorába kell beírni a megfejtést ahhoz, hogy esélyetek legyen megnyerni Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban című regényét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
ACLLINORW LÖÖTTT AÁKST
a Rafflecopter giveaway