Bryn Greenwood: All the Ugly and Wonderful Things - Minden ​csúf és csodálatos dolog

Wavy ​ötéves korára már nagyon sok traumát szenvedett el. Nem hajlandó sem beszélni, sem mások előtt enni, mert kábítószerfüggő anyja mocskosnak tartja, ami a szájába kerül. Apja, a drogdíler Liam nem sokat törődik a családjával. Wavy egymaga küszködik, hogy iskolába tudjon járni és ellássa a kisöccsét, Donalt. Csak Kellen, Liam egyik embere mutat együttérzést és törődést Wavy irányában. A szeretetre éhes kislány és a sérült férfi egymásba szeretnek, és Wavy mindössze tizenhárom éves, amikor szexuális kapcsolatot kezdenek. Nagynénje pedofilnak bélyegzi Kellent, és kitartóan küzd, hogy elválassza őket egymástól. Wavy időközben felnő, és hihetetlen szívóssággal, minden akadályt legyőzve dolgozik azon, hogy ismét összekerülhessen a férfival.

Bár évtizedek óta amolyan biztos kikapcsolódási pontként tekintek a romantikus regényekre, az utóbbi években azt vettem észre, hogy újra és újra keresem a megosztó, különlegesebb történeteket, amelyek aztán gyakorta fantasztikusan emlékezetes olvasmányként maradnak velem. Ugyanakkor tagadhatatlan az is, hogy a hűha faktor, az első valódi döbbenet nem, vagy nem ugyanúgy élhető át ismételten. Ezért van az, hogy bár feledhetetlen élményként tartok számon jó néhány kötetet, ódzkodom az újraolvasásuktól. Ó, pedig a kísértés roppant erős! Pláne nagy a csábítás, amikor kiderül, hogy valamelyik megjelenik magyar fordításban. S mivel az egyébként szilárd jellemű könyvmolyok sem épp a legjobbak önmegtartóztatásban, ha kedvenc olvasmányaikról van szó, nagyjából vesztes csata lett volna részemről megpróbálkozni azzal, hogy nemet mondjak Bryn Greenwood megosztó regényének újraolvasására. Úgyhogy inkább nem is tettem.
„Szerettem új dolgokat tanulni. Hogy működnek együtt a számok, és megmagyarázzák a csillagok járását. Hogyan épül fel a világ a molekulákból. Minden csúf és csodálatos dolgot, amit az emberek műveltek az utóbbi kétezer évben.”
Nem állítom, hogy a Minden csúf és csodálatos dolog ismét tudta hozni az első olvasáskori katartikus hatást, mert hiszen már ismertem a fordulatokat, a végkimenetelt. Ám számomra még így is hihetetlenül intenzív, és különleges élményt jelentett a könyv. Tetszett az egyedi, sok (ha jól számoltam, 16 különböző) szemszöges mesélési mód, amelyet az írónő választott ehhez a bő 13 évet felölelő, tabu témát feszegető, sötétebb hangulatú történethez. A történethez, amely engem egyszerre borzasztott és bűvölt el. Azaz tökéletesen megvalósította a cím ígéretét. Megrázó és felkavaró helyzetek sorába ágyazva volt képes megmutatni a szerelem bámulatos varázslatát. A gyengéd, kitartó, töretlen hűséget, amely ugyan szembemegy a többség által jónak vallott normákkal, de nem undorító, vagy tisztátalan.
Persze tudom, hogy sokakat eltántorít – és/vagy megbotránkoztat - majd a hatalmas korkülönbség, pláne az, hogy a főszereplők élete akkor fonódott össze, amikor egyikük még csupán 8, másikuk viszont már 21 esztendős volt. Ám az én szememben az életkörülményeik, az, hogy Wavonna mennyire felnőttes gondolkodású, illetve Kellen gondoskodó türelme elérte, hogy egy percig se lássam perverznek kettejük tiltott kapcsolatát. Úgy gondolom, a szerző igazán ügyesen mutatta meg, hogy a látszat, a másokban megszületett feltételezés nem feltétlenül egyenlő az igazsággal. A normális lehet helyzet és egyénfüggő.
Külön kijár a főhajtás, amiért nem a szerelmi szál a sztori egyetlen olyan részlete, ahol ez a tanulság tetten érhető. Ott volt még az evési rendellenesség kérdése is. Wavy és a főiskolai szobatársa, Reene helyzetén keresztül Greenwood elismerésre méltóan ábrázolta, hogy a szeretet és a bántalmazás kérdése sokkal összetettebb, mint az elsőre gondolnánk. Nem kérdés, hogy mindannyian borzalmasnak találjuk, ahogyan Wavy anyja tulajdon téveszméit annyira beleplántálja a kislányába, hogy az később képtelenné válik a mások előtti étkezésre, egyáltalán arra, hogy élvezze az ételeket. Ugyanakkor azt, hogy Reene édesanyja a családi ebéd közben faggatja diétájáról a túlsúllyal küzdő leányát, a társadalom teljességgel elfogadhatónak tekinti. De nem a psziché rombolása-e mindkettő? Nem teszi-e tönkre minkét anya a lányuk ételekkel való kapcsolatát? Dehogynem.
Szóval, ha a könyv legnagyobb értékét kellene megneveznem, azt mondanám, kilökött a komfort zónámból és értékes leckét adott a toleranciáról. Mert a más nem mindig rossz, olykor csak nehéz benne meglátni a szépséget.

Könyvinfók:


Bryn Greenwood

beleolvasó
moly
goodreads
Kiadó: Könyvmolyképző
Fordító: Tóth Enikő Mária
ISBN: 9789634574859
488 oldal

Műfaj: jelenkori romantika
Elbeszélés módja: E/1, múlt idejű, többszörös nézőpontú

Ki? Jesse Joe 'Barefoot' Kelllen & Wavonna Lee Quinn
Hol? Garringer, Powell, Tulsa, Wellburg
Mikor? 1975-1990
Érzékiség? izzó
Szerelmi háromszög? elhanyagolható
Lezárás? boldog
Önállóan olvasható? igen
04.04.Betonka szerint a világ
04.06. - Angelika blogja
04.08. - Sorok között (e)
04.10.Never Let Me Go
04.12. - Sorok között
04.14.CBooks

Nyereményjáték:

A blogturné minden állomásán egy-egy rázós történet fülszövegéből találtok részletet. A ti feladatotok az, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a keresett mű címét és szerzőjének nevét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
„Amikor sorsuk összefonódik, rá kell döbbenniük, hogy a folytatáshoz meg kell tanulniuk elengedni addigi életüket. Romantika és erotika, krimivel fűszerezve – a tökéletes elegy az olvasói szívek megdobogtatásához.”
a Rafflecopter giveaway