Sarah Andersen: Herding Cats - Macskapásztor



webshop moly goodreads
Nem is olyan egyszerű az élet világhírű művészként! Rémisztő határidők, műkajás dobozok halmai a villogó monitor alatt és a kisállatok örökké gyarapodó hordája… ööö, mindegy – igazából ez mindennapos.

Sarah Andersen képregényeinek és rajzokkal ellátott személyes jegyzeteinek harmadik gyűjteményes kötete a korábbiakra jellemző szellemességgel és eleganciával nyújt túlélési tanácsokat a modern élet őrületéhez: a korán kelő emberek elkerülésén át az internetes trollok elleni védekezésig, egészen a nagytakarítás életre elenyésző hatást gyakorló haszontalanságáig. Ha minden kötél szakad és összeomlik körülötted a világ, készíts egy forrócsokit, számold a napokat halloweenig és öleld meg a remény bundás-bolyhos szimbólumát!
Sarah Andersen egy fiatal brooklyni illusztrátor. Épp azon dolgozik, hogy csökkentse a reggelente lenyomott szundik számát. Messze még a cél.

Már amikor múlt nyáron, a dedikálása előtti beszélgetés során Sarah szót ejtett a Macskapásztorról, tudtam, ennek is ott lesz a helye a polcomon.
Igaz ugyan, hogy erről a 112 oldalnyi újabb szösszenetről sem állíthatnánk, hogy útmutatóul szolgálna a világmegváltáshoz, de őszintén, ki számítana ilyesmire a szemgyönyörködtető lilában pompázó borító láttán? Ugyanakkor az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a kötet a két korábbihoz viszonyítva komolyabb, helyenként szinte már-már komorba hajló. A szorongás, a feszültség és a mindent felégető tűz erősen elharapódzott ebben az összeállításban. Kevesebb felkacagósan muris képsort tartalmaz, és több olyat, amin elgondolkodva hümmöghetünk. Ráadásul az utolsó harminc oldal elsősorban művészekről, művészeknek szóló összeállítás. Persze eközben itt-ott általánosabb gondolatokat szintén megfogalmaz, köztük a számomra kedvencévé vált mondatot is, de azért ezt a részt lapozgatva mindvégig ott motoszkált bennem a kívülállóság érzése. Szerencsére az első nyolcvanegynéhány oldal esetén nem küzdöttem ezzel, hiába nem vagyok épp egy cicás emberke, merthogy a címmel ellentétben azért messze nem kell macska dömpingre számítani.
Macskapásztor: „Az, aki hiábavalóan próbálkozik valami irányítására, ami természetétől fogva irányíthatatlan.”
A doromboló szőrpamacsok lélektanán és az általuk kiváltott gügyögő rohamok mellett sok szó esik másról. Úgy, mint a stresszről, a halogatással, házi munkával és korán keléssel való küzdelmekről, a net félelmetes bugyrairól és trolljairól, a lányos bajokról, a zenéről, az olvasásról, sőt, egy-két képsor erejéig az aktuálpolitika úgyszintén tiszteletét teszi.
Szóval ebben a könyvben helyenként minden csupa cuki, máshol viszont fájdalmas éleslátással világít rá és szembesít minket néhány fontos problémával. Az illusztrációk még mindig tetszenek, a szerző zseniálisan egyedi stílusát továbbra is szeretem, ám valószínűleg nem ezzel a gyűjteménnyel próbálnék új Andersen rajongókat fogni. Arra ott az elképesztő függőséget okozó online verzió.

Kedvenc idézet:
„Ha valami fájón hangzana, ha másnak mondanád, akkor igazán megtehetnéd azt a szívességet, hogy magadnak sem mondogatod folyton.”
05.28. - Olvasónapló
05.30. - Deszy Könyvajánlója
05.31. - Angelika blogja
06.01. - Szembetűnő
06.04. - Zakkant olvas
06.05. - Spirit Bliss
06.06. - Bibliotheca Fummie
06.08. - Dreamworld
06.08. - Sorok között

Nyereményjáték:

Arra keressük a választ, hogy ki látható azon a cicás fotón, amit a bloggereinknél látsz. Egy is segítséget azért adunk a macskás gazdikhoz, a te feladatod csak annyi lesz, hogy Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírd, hogy ki látható a képen.
(Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszolnak! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway