Natalie Babbitt - Tuck Everlasting - Örök kaland


molygoodreads

Winnie Fostert, a tízéves kislányt gazdag szülei még a széltől is óvják. Winnie unatkozik a kerítésekkel körbevett birtokon, és bosszantja a sok óvintézkedés, ezért kiszökik a közeli erdőbe. Itt ismerkedik meg Jessie Tuck-kal, aki nagyjából tizenhétnek néz ki, de elmondása szerint száznégy éves. A Tuck család ugyanis minden jel szerint megtalálta az örök élet forrását.

Az öröklét misztériumát kutató regény izgalmas formában fogalmazza újra az emberiséggel egyidős kérdéseket: miért vagyunk halandók, és ha tehetnénk, választanánk-e az öregedés helyett az örökkévalóságot.
Natalie Babbitt 1975-ös fantasyje több díjat elhódított, kétszer (1981-ben és 2002-ben) megfilmesítették, és több ízben beválogatták a gyermek- és ifjúsági irodalom legfontosabb száz kötetét összesítő listákra.

Főszereplők: Winnie Foster & a Tuck család
Odvasfalva - 1880

Sorozat: -
Műfaj: Ifjúsági

 
Kiadó: Európa
Fordította: Pap Vera-Ágnes
Megjelenés: 2013. október
ISBN: 9789630796521
144 oldal, puha borítós

Értékelésem: 4 ❤

Egészen bizonyos vagyok, hogy az Örök kaland címet meghallva sokaknak nem a regény, hanem a 2002-es Disney mozi jut elsőként eszébe. Nekem is. Hogy is lehetne ez másként, hiszen olyan nagyon szeretem azt a filmet; szentimentális romantikája minden egyes alkalommal elvarázsol, Winnie nehéz döntése pedig újra és újra megsajdítja a szívemet. Így hogy is ne fogadtam volna örömmel, hogy végre a könyvet is olvashatom, s magam járhatok a végére, mi mindent változtattak Natalie Babbitt 1975-ben született történetén miközben szélesvászonra adaptálták.
„... a halál a körforgás része, akárcsak a párja, a születés. Nem lehet kiválogatni a nekünk tetsző darabokat, és a többit félredobni. A nagy egész részének lenni áldás.”
Nos, az ismerős kaland teljesen más színezetű a könyv lapjain, mint a filmszalagon. A készítők nem csupán bő harminc évvel későbbre helyezték az eseményeket, hanem a főszereplő korát is megváltoztatták, s ezzel az eredeti műben mindössze egy ártatlan kérdésként szereplő, távoli lehetőségből keserédes, beteljesületlen szerelmi szálat szőttek. S hogy bánom-e, hogy más a regény hangulata? Picit. Ám azt be kell ismernem, ily' módon sokkal hangsúlyosabbá vált a rövidke kötetbe csomagolt elgondolkodtató tartalom. Az, hogy vajon mi is a valódi szabadság, vagy épp, hogy az olyan nagyszerű dolog, mint az élet, hogyan válhat borzalmasan nehéz teherré.
A védett életet élő, hamarosan tizenegyedik születésnapját ünneplő Winnifred Foster szörnyen unalmasnak találja mindennapjait, s elhatározza - ahogyan azt a dacos gyermekek már csak szokták - hogy világgá megy, s ezen elhatározását a magát az udvarukon süttető, kétkedően hunyorgó varanggyal is megosztja. Ám aztán rá kell döbbennie, nem igen lenne hová mennie, így beéri egy kisebb felfedező úttal a közeli erdő mélyére. S amikor az egyik tisztáson, találkozik a fess fiatalemberrel, Jesse Tuckkal, hirtelen nagyobb kalandba csöppenve találja magát, mint amit szándékában állt átélni. Ugyanis a különös Tuck család nagy titkot őriz, olyat amelynek nem szabad kitudódnia. Ám miközben igyekeznek a riadt kislány lelkére beszélni, egy titokzatos idegen kihallgatja beszélgetésüket, s menekülni kényszerülnek.
„Az életet élni kell, akár hosszú, akár rövid. Azt kell elfogadni, ami szembejön.”
Ez a csodálatos, olvasmányos könyv bátran ajánlható akár ifjú tizenéveseknek is, ám úgy hiszem, képes minden korosztályt elgondolkodtatni a halandóságról és az élet végtelen s örök körforgásáról, miközben kellemes szórakozásul is szolgál. Az, hogy már kétszer is megfilmesítették, sőt musicalként is színpadra állították, szintén ezt bizonyítja. S hogy mi lehet népszerűségének titka? Talán, hogy egy ennyire egyetemes és megfoghatatlan valamit, mint az élet s halál kérdése, leegyszerűsíti egyetlen kislány különös kalandjára. Vagy talán az, hogy a történet végső soron a szeretetről - a természet, annak valamennyi teremtménye, a család és a barátok iránt érzett őszinte és tiszta érzelemről - szól.

A film plakátja
és bemutatója:


„Az élet hirtelen történik. Ha véges az időd, minden pillanat nagyobb jelentőséget nyer, és ezt egy halhatatlan soha nem értheti meg.”
Te választanád az örök életet, ha tehetnéd?
Összegyűjtöttük nektek néhány könyvszereplő véleményét a halhatatlanságról, életről és halálról. Olyanokét, akiknek szembe kellett nézniük élet és halál közötti választással, vagy akik a maguk bőrén tapasztalták, milyen is az örök kaland.
A Ti feladatotok az, hogy kitaláljátok, kiktől származnak az öröklétről szóló idézetek. Hogy segítsünk nektek, a szereplők nevének betűit elrejtettük a bejegyzéseinkben.

a Rafflecopter giveaway

További állomások:
11/03. Deszy könyvajánlója
11/04. Nem harap a...
11/05. Szilvamag olvas
11/06. Kelly & Lupi olvas
11/07. Dreamworld