Jennifer E. Smith - This Is What Happy Looks Like - Milyen is a boldogság?


molygoodreads

Két vadidegen, Graham Larkin és Ellie O’Neill akkor ismerkednek meg – legalábbis virtuálisan –, amikor Graham véletlenül e-mailt küld Ellie-nek kedvenc háziállatáról, Wilburről. A két tizenhét éves fiatal e-mailezni kezd egymással, bár az ország átellenes felén élnek, és még egymás keresztnevét sem tudják. Szellemes és feledhetetlen levelezésükben Graham és Ellie feltárják egymás előtt az életüket, reményeiket és félelmeiket. De mindent azért nem osztanak meg a másikkal: Graham nem tud Ellie családjának titkáról, Ellie-nek pedig fogalma sincs, hogy Graham a rivaldafényben él. Miután Graham kihasználja a lehetőséget, hogy elutazhasson Ellie otthonába, a maine-i Henley városkájába, netes kapcsolatuk végre valóban személyessé válik. De vajon lehet-e egy pár két ennyire különböző hátterű fiatalból úgy, hogy minden ellenük szól?
Egy sorsdöntő nyár története...

Főszereplők: Ellie O'Neill & Graham Larkin
Henley (Maine) - jelenkor

Sorozat: -
Műfaj: Ifjúsági

 
Kiadó: Maxim
Fordította: Komáromy Zsófia
Megjelenés: 2013. október 15.
ISBN: 9789632613154 / 9789632613147
448 oldal, kartonált / kemény borítós

Értékelésem:

A ya könyvek és én általában tisztes távolságból pislogunk egymásra, mert ők érzik, hogy komoly fenntartásokkal közelednék, én pedig mindig élek a gyanúperrel, hogy lapjaik számomra nem is lesznek olyan fantasztikusak. Az utóbbi időben ezért is fordultam a new adultok felé, azokat inkább érzem a magam asztalának. Igen ám, de ezek az ifjúsági regények kis dögök, és olykor továbbra is hívogatóan integetnek felém, és ígérgetik, ők biz egyediek és csöppet sem fogom bánni, ha kézbe veszem őket. S ez néha bejön nekik, azaz alkalmanként sutba dobom a fenntartásaimat. Sőt, ritkán, de akad, amikor van olyan szerencsém, hogy arany kézzel választok, és ya-ság ide vagy oda, azt tudom mondani, i-m-á-d-o-m. Ez a regény pedig ez a ritka madár!
Kezdésképp rögtön egy vallomás: belehabarodtam az írónő munkásságába. Egyszerűen odavagyok azért, hogy önálló köteteket ír, s mindahányban nagyon eltérő személyiségű főszereplőket helyez olyan meghökkentő, véletlen generálta szituációkba, amelyekről aztán kiderül, sorsokat alakítanak. Ráadásul tetszik írásainak stílusa, élvezem ahogy ötvözi az élet nagy igazságait a lágy romantikus könnyedséggel, és azt, hogy sorai közvetlenek, mégis tapintatosan visszafogottak. Istenien mulatok és nagyszerű idézetekkel gazdagodik a gyűjteményem. :)
Azt hiszem, egy ilyen felvezető után senkit nem lepek meg, ha azt mondom, a regény teljességgel elvarázsolt, és sajnáltam, amikor az utolsó laphoz érve ideje volt visszatérni a valóságba. S bár rendkívül nehezemre esik visszafogni elragadtatásomat, nem lenne túl informatív, ha a bejegyzés a 'jaj de édes volt, olyan imádni valóak voltak, és nekem ez annyira elmondhatatlanul tetszett' cukiság tengerbe fulladna. Tehát jobbnak látom, ha egy kedvcsináló felsorolásra szorítkozom, ha úgy tetszik, íme 10 ok, amelyek miatt szerintem érdemes elolvasni a Milyen is a boldogságot:
1. Kisvárosi helyszínen életre kelt modern kori tündérmese...
2. ... ám a bűbájos, vidám és szerelmes vattapamacsos felszín alatt problémák, és komoly mondandó rejtőzik.
3. Ellie múltjának mellékszála kellemes ráadás volt a maga mélységével.
4. A szerelem hálójáb@n és Sztárom a páron című filmek nyújtotta élvezet újraélése, ezúttal egybe gyúrva.
5. Az emailes részek fergetegesek.
6. A váltott nézőpont megkönnyíti, hogy megértsük a szereplőket, személyiségük több oldalát - pl Ellie egyszerre komoly, ugyanakkor álmodozó - is.
7. Valóságosnak érződő emberi kapcsolatok, közöttük plátói szerelem, barátnők közti viták, anyai aggodalmak, téves tanácsok.
8. Ellie házikedvence egy Snoppy névre hallgató beagle kutyus...
9. ... míg Grahamnek egy Wilbur névre hallgató malaca van.
10. Remekebbnél remekebb, idézésért kiáltó mondat. Az én kedvenc ötös fogatom:
„Ismeretségük részletekről szólt, nem pedig tényekről.”
„A boldogságnak több fajtája létezik - mondta a lány. Egyes fajtáihoz nem kell bizonyíték.”
„Fel sem fogta, milyen felbecsülhetetlen érték, ha van, aki így meghallgatja az embert;”
„A kettejük közötti vonzalom olyan erős volt, akár a gravitáció, és olyan ellenállhatatlan, akár az árapály.”
„Talán az ember nem csupán egyre idősebb lesz, hanem egyre távolodik is: a régi életétől, a régi énjétől, mindazoktól a dolgoktól, amik a múlthoz kötötték.”
Végezetül egy mulatságos tény:
A Milyen is a boldogságban 32 alkalommal fordul elő a fagyi (fagylalt) kifejezés. Végül is érthető, hiszen Ellie a Tejszínhabzsolóban dolgozik, ráadásul a történet a nyár derekán játszódik. S mi is lehetne nagyobb boldogság a rekkenő hőségben, mint egy kis hűsítő nyalánkság? Mindannyian szívesen fogyasztjuk, de vajon tudjuk is, hogyan terjedt el a világban??? Íme egy kis gyorstalpaló összefoglaló: 

(kattintásra a kép hajlandó szemnek kényelmesebb méretbe vágni magát)

Beleolvasó:
Zene a könyvhöz:
Jó szokás szerint rákerestem, vajon létezik-e hivatalos playlist a regényhez, ám sajnos nem találtam ilyen válogatást. Leltem viszont számtalan rajongói összeállítást, amelyek közül az A Booklover's Playlist 10 dalos listája tetszett meg a leginkább:
playlist


A Maxim Kiadó gondozásában 2013. október 15-én jelenik meg Jennifer E. Smith: Milyen is a boldogság? című regénye. A Blogturné Klub október 8-13 között hat napos blogturné keretében mutatja be a könyvet; minden állomáson egy kis extrával fűszerezett beszámoló formájában. (A résztvevő blogok linkjei minden poszt végén megtalálhatóak.) Ezen kívül az olvasókat nyereményjáték is várja! 
Az élet a boldogság állandó keresése. Sokszor azonban észre sem vesszük, ha a boldogság ott van a szemünk előtt. Ellie és Graham most segítenek, hogy észrevegyük az apróságokat, amelyek boldogságot csempészhetnek a hétköznapokba. A Milyen is a boldogság? fejezeteinek elején Ellie és Graham elárulják, számukra mi a boldogság. 
Nektek nincs is más dolgotok, mint ezeket megkeresni a mi blogbejegyzéseinkben, majd beírni a Rafflecopter megadott sorába. (Nem kell megijedni, egyik sem lesz spoileres!) Minden blogbejegyzésben egy újabb boldogságmorzsát találtok, és minden morzsa egy újabb esélyt jelent arra, hogy megnyerjétek a nyereménykönyvek egyikét!

a Rafflecopter giveaway
További állomások:
10/08. Roni olvas
10/09. Nem harap a...
10/10. Dreamworld
10/11. Kelly & Lupi olvas
10/13. Deszy könyvajánlója