Jayne Ann Krentz - Fired Up - Az átok


Fülszöveg: Jack Winters alkimista ősök késői leszármazottja, aki veszélyes természetfeletti képességekkel rendelkezik. Különleges adottsága egy régi családi átok következménye.
Több mint háromszáz évvel ezelőtt egyik őse megalkotta az Égő Lámpát, egy titokzatos erővel bíró eszközt, amelynek kisugárzása azonban módosította feltalálójának genetikai állományát. Így ha egy Winters-utód ezt a genetikai átkot örökli, nem csupán félelmetes pszichikai erők birtokosává válik, hanem tébolyult szörnyeteggé is, aki veszett dührohamok és hallucinációk közepette pusztul el.
Jack úgy érzi, őrá is ez a sors vár, hacsak meg nem találja az Égő Lámpát - és a nőt, aki működtetni tudja azt. Ez a nő pedig nem más, mint Chloe Harper magándetektív, álomfényfejtő - az egyetlen, aki a lámpa energiájának segítségével vissza tudja fordítani az átalakulás folyamatát.
Miközben az átok beteljesedésének ideje egyre közeledik, egy mindenre elszánt gyilkosokból álló titkos társaság Chloe és Jack életére tör. Ám a fenyegető támadásoknál jobban megrémiszti őket az az elsöprő erejű, szenvedélyes szerelem, amely kettejük között ébred.
A Maceanas Kiadó idén azzal lepett meg minket, hogy szakítva az eddigi hagyományokkal nem csupán az írónő Amanda Quick néven jegyzett soron következő regényét hozta el nekünk, hanem a teljes, múlt - jelen - jövő, Álomfény trilógiát. Ez a kötet, amely a trilógiát indítja, ám a nagy Arcane Társaság sorozatban immár a hetedik történet, eredetileg JAK név alatt jelent meg, s a 21. századi Seattle-ben és Las Vegasban játszódik.
Alapjáraton picit idegenek tőlem a pszi áramlásokkal bőven tarkított regények, de ez a kötet kimondottan tetszett. Talán azért, mert jobban egyensúlyban volt benne a misztikum, az izgalom és a románc. Meg-megcsillantak az olyan stílusú, szellemes párbeszédek, amelyek miatt régen megszerettem a szerzőt. A nyomozati szálat is izgalmasabbnak tartottam, s kedvemre való, hogy messze nem felgöngyölített, hiszen így izgatni fog a folytatás.
Valamint, és számomra a könyv egyik legnagyobb pozitívum ez volt, olyan másodlagos karaktereket vonultatott fel az írónő, hogy nem csupán könnyedén megszerettem őket, de nagyon kíváncsivá is váltam, vajon róluk fogok-e még olvasni, ők vaj' egymásra fognak-e találni? Már persze ez utóbbi kérdés Fallon Jonesra, a J&J vezetőjére, és a hozzá céltudatosan betoppanó asszisztensre vonatkozott (és igen, lesz saját regényük, az In Too Deep), s nem a cukkancs, bátor kutyira. Nem tudom, miért vagyok ennyire oda tőle, de tény, nagyon szeretem, amikor szerepel a történetben egy kissé morózusan viselkedő keverék kutyus, s most ez ráadásul egy otthagyás fóbiás példány :). Ó, és még nem is ejtettem szót a szerteágazó Harper famíliáról! Ők a tipikus habókos család. Ahogyan Chloe újabb és újabb rokona kerül megemlítésre, nekem A dadus Franje jutott az eszembe, akinek minden felmerülő probléma megoldására akadt egy rokona. :)
S a szerelmespárunk? Mindketten intelligensek, különleges adottsággal rendelkeznek, elhivatottak és önállóak, de ugyanakkor tisztelik a másikat. Jack, az eddig hideg üzletember, igazi elbűvölő, sötét hős. Chloe pedig valódi talpraesett hősnő, aki már lemondott a férfiakról, életét magánnyomozói praxisának szentelte. A vonzalom találkozásuk pillanatától ott szikrázott közöttük, s persze a közösen átélt veszélyek közepette egyszer csak lángra lobbant, hogy aztán örökké lobogjon. Nálam csatlakoztak a kedvenc JAK főszereplők táborába.
Párbeszédeikből egyik kedvenc mondatom:
"Jó beszélgetés soha nem kezdődhet úgy, hogy ami a múlt éjszakát illeti..."
Szórakoztató olvasmány volt, biztosan keresni fogom a folytatást. És bár nem akarok türelmetlennek tűnni, de alig várom Fallon sztoriját is.


A könyvért a MAECENAS KIADÓnak tartozom köszönettel.

2011/20.
Contemporary/2.