Talia Hibbert: Kezdj élni, Chloe Brown!


Chloe Brown krónikus beteg számítógép-guru, akinek célja van, terve van és listát készít. Miután majdnem – de csak majdnem – meghal, hét alapelvet fogalmaz meg a maga számára, hogy végre „elkezdjen élni”. Az elsőt már ki is pipálta: végre elköltözött a fényűző családi villából.
Mi következik ezután?
Nagyot bulizni, és jól berúgni / Motorozni / Kempingezni / Jót szexelni valakivel, szerelem nélkül / Egy kézitáskával beutazni a világot / És… valami rosszat csinálni
De rossznak lenni nem könnyű, még akkor sem, ha az ember részletes útmutatót készít magának. Tanár is kell a dologhoz, és Chloe tudja, ki a megfelelő férfi a feladatra.
Redford „Red” Morgan mindenhez ért, van tetkója és motorja, és szexibb tízezer hollywoodi szívtiprónál. Művészlélek: éjszaka fest, de nappal elrejti a képeit – amit Chloe onnan tud, hogy néha leskelődik utána. De igazán csak egy icike-picikét.
Ám amikor felveszi Redet a lázadási listájára, olyan dolgokat tud meg róla, amit sosem leshetett volna ki. Például, miért van ellenére, hogy Chloe gazdag családból származik? Miért nem mutatja meg a képeit soha senkinek? Mit takar valójában Red durva külseje?

Mindig boldogság azt látni, hogy újabb névvel bővül a magyar fordításban elérhető romantikus szerzők palettája. Pláne tudok lelkesedni, ha olyan alkotó mutatkozik be a hazai olvasóknak, akinek egyik-másik regényéhez nekem volt már szerencsém. Persze ilyenkor ott motoszkál bennem a kíváncsiság, vajon saját anyanyelvemen olvasva ugyan olyan élményt nyújt-e majd az író stílusa, mint korábban eredetiben.
„A szerelem soha nem biztonságos, de mindenképpen megéri a kockázatot.”
Örömmel jelentem, Talia Hibbert nem okozott csalódást.
A Brown nővérek trilógia első kötete különleges és mély mondandójú könyv, amelyet kimondottan nehezemre esett letenni. Meggyőződésem, hogy roppant kevés szó esik bántalmazó kapcsolatból kilépő férfiakról, ahogyan krónikus fájdalommal együtt élni kényszerülő hősnővel sem túl gyakran találkozni szerelmes sztorikban. Szerintem az írónő mindkét dolgot hozzáértéssel mutatta be, miközben egy szívet melengetően édes románcot sikerült a lapokra álmodnia. Sőt, legnagyobb elégedettségemre némi cuki levélváltást, jegyzettömb és listamániát is sikerült a sok jóság mellé beleszuszakolnia.
„A vágy nem létezik kiszolgáltatottság nélkül.”
A Kezdj élni, Chole Brown történetvezetését kellemesen egyenletesnek és gördülékenynek -, a főszereplőket pedig, ahogyan a köztük lassan kialakuló és fokozatosan mélyülő kapcsolat, hihetően életszerűnek találtam. Úgy éreztem, valóban megismertem Chloe és Redford személyiségét, és megértettem, mi mozgatja őket, milyen traumák befolyásolják a viselkedésüket bizonyos szituációkban. Épp ezért a konfliktus helyzetek sem fölös drámázásnak tűntek, hanem olyan valódi nehézségeknek, amelyet csak őszinte kommunikációval, együtt lehetett legyűrniük. Szerencsére ez történt. Reagáltak, néha borzalmasan rosszul, de némi visszahúzódás és seb nyalogatás után készek voltak érett és felnőtt módon tenni azért, hogy ne veszítsék el egymást. Külön plusz jópontot ért a szememben, hogy Red felismerve saját korlátait merte szakember segítségét kérni. S részemről ugyancsak elismerés jár azért, mert sem a lelki probléma, sem a Chloe mindennapjait úgy befolyásoló fájdalom nem tűnt csak úgy el varázslatos módon a szerelem erejétől.
Őszintén mondom, kitűnő szórakozást nyújtott a regény; akadtak gondolatok, amelyek megérintettek, itt-ott felkuncogtam, néhol picit könnybe lábadt a szemem. S nehogy valaki azt higgye a szenvedély lemaradt a könyv nyújtotta érzelmi palettáról... ó, nem! A komoly témák ellenpontjaként meglepően sok búja jelenet kapott helyet a történetben, viszont egyik sem volt öncélú vagy zavarba ejtően elnyújtott, avagy túlzottan részletezős. Ugyanakkor be kell vallanom, egy-két szóválasztás megakasztott kissé. Volt, ahol érzelmesből számomra túl hirtelen csapott át a nyelvezet trágárabba, s volt, ahol épp a nyersebb, izzó jelenet leírásába keveredett kissé régiesebb, finomkodó kifejezés. Ám ezt az apró bökkenőt leszámítva szerintem ez egy csudajó könyv volt.
Alig várom, hogy a már itt megismert, és ugyancsak nem épp szokványos karaktereknek tűnő másik két Brown lány – Danika és Eve - saját történetét olvashassam. Remélem, a kiadó igyekszik majd a megjelentetésükkel!

Kedvenc idézet:
„Úgy szerette Chloet, mint az üres vásznat és mint a befejezett művet és a kettő között minden egyes mámorító és fájdalmas pillanatot, a megtorpanásokat és az újrakezdéseket.”

Könyvinfók:


Talia Hibbert

beleolvasó
moly
goodreads

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Fordító: Tóth Enikő
ISBN: 9789635971176
392 oldal

Műfaj: jelenkori románc
Sorozat: Brown nővérek 1.
Elbeszélés módja: E/3, múlt idejű, váltott nézőpontú

Ki? Chloe Sophia Brown (35) & Redford Thomas Morgan
Hol? Nottinghamshire (Anglia)
Érzékiség? heves
Szerelmi háromszög? nem
Lezárás? boldog
Önállóan olvasható? igen

08.15. - Olvasónapló
08.17. - Könyvvilág
08.19. - Csak olvass
08.21. - Angelika blogja
08.24. - Hagyjatok, olvasok
08.27. - Sorok között (extra)

Nyereményjáték:

Minden állomáson egy 2010-es évek romantikus vígjátékából származó képet találtok. A rafflecopter doboz megfelelő sorába a filmek magyar vagy eredeti címét várjuk megfejtésként.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)