Sarah MacLean: A megérdemelt szerető


Lady Philippa Marbury meglehetősen… különc.
A két őrgrófsággal rendelkező márki éles eszű, szemüveges leányát sokkal jobban érdeklik a könyvek, a tudomány és a laboratórium titkai, mint a bálok és a szerelem. Hamarosan oltár elé vezeti együgyű vőlegénye, aki mellett az egyhangú napokba csak a kutyák és a tudományos kísérletek hoznak majd némi változatosságot. A menyegző előtt Pippának mindössze két hete van arra, hogy felderítse a házasélet izgalmas oldalát – szigorúan tudományos szempontból. Az idő szorít, és hogy a lehető leghasznosabban töltse, olyan tanítót keres, aki otthonosan mozog London sötét bugyraiban.
Egy szélhámos tökéletesen megfelel a célnak.
Az eszes és megfontolt Crossra, London legexkluzívabb szerencsejáték-barlangjának társtulajdonosára esik a választása, aki szándékosan mutatkozik tisztességtelennek a külvilág előtt. A hírnév azonban gyakran sötét titkokat rejt, és amikor a különc Pippa merész ajánlatot tesz neki, hogy segítsen érzelmek nélkül lefolytatni egy tudományos kísérletet, fennáll a veszélye, hogy Cross eddig féltve őrzött titkai napvilágra kerülnek. A férfi készséggel megadná Pippának, amire vágyik, de a szélhámos álarca mögött érző lélek lakik, ezért minden cseppnyi akaraterejére szüksége van, hogy ne váltsa valóra a lady minden álmát.

Az utóbbi időben meglehetősen válogatós és szeszélyes könyvmoly lelkemnek igazán nem lehet oka panaszra, hiszen az év vége több jóság között új Sarah Maclean regényt is hozott. S ami külön öröm, az írónő korábbi alkotásaihoz hasonlóan A megérdemelt szerető ugyancsak olvasható anélkül, hogy az ember lánya ismerné, avagy legalább is tűpontos emlékei lennének az előzményekről. Hogy miért érzem ezt oly fontosnak kiemelni? Nos, mert az egy esztendeje kiadott A lepke és a láng bizony A Keményöklű Gazfickók trilógia első felvonása volt, míg A szerencsejáték szabályai kvartett kezdő része, a Hozományvadászok kíméljenek, még 2019 legvégén jelent meg, s igen, a mostani könyv ez utóbbinak a folytatása. Ám mint említettem, ez a kötet önmagában kerek egész és teljesen érthető volt úgy, hogy csak homályosan sejlett fel előttem, mi történt korábban.
„… olyan elenyésző volt a szerelmi házasságok száma a társadalomban, mintha mitológiai lények lennének. Minotauruszok. Vagy unikornisok. Vagy Pegazus?”
A szerző mesélési stílusa számomra most sem okozott csalódást. A szöveg könnyedén olvastatta magát, a cselekmény pedig teljesen magával ragadott. Hihetetlenül élveztem Pippa és Cross eszes, szellemes, civakodó szócsatáit, no meg a kezdetektől kettejük közt sistergő, pattogó szikrákat. Bár a történet mindössze két hetet ölel fel, Lady Philippa Marbury számos, a társadalom szemében képtelen kalandra ragadtatja magát, s én mindahányszor alig vártam, mivel rukkol elő a következő napra.
„Az, hogy akarta, meg sem közelítette az érzéseit. A nő érintése iránt. A nő íze iránt. A nő iránt. Az akarat csupán egy csipetnyi része volt a vágya univerzumának.”
Imádtam ezt a különc kis kékharisnyát! Becsültem a tudásszomját, a racionalitását és a tisztességét. A szívem majd megszakadt érte, amikor úgy érezte, különcsége miatt és világraszóló szépség híján őt nem akarhatja igazán senki. S bár Cross éles eszű, gyengéd szívű karaktere addigra már megnyert magának, akkor, ahogyan Pippát vigasztalta, teljesen és menthetetlenül magába bolondított. Tetszett, hogy mint london egyik szerencsebarlangjának tártulajdonosa, botrányos és erkölcstelen hírnévnek örvendett, de voltaképp úriember volt, aki ráadásul hajlamos volt túl sok mindenért felelősséget vállalni. Tagadhatatlan, hogy a múltban, bohó ifjúként követett el hibákat, de talán pont ezért vált olyan védelmezően gondoskodóvá, olyan gyengéd szívűvé.
„A csábítás megváltoztatja. Olyasvalakivé teszi, akire álmában sem gondolt volna, arra sarkallja, hogy feladjon mindent, amit eddig szeretett, arra buzdítja, hogy eladja a lelkét egyetlen röpke pillanatért.”
Ó, nagyon szerettem őket együtt! Mulattatott, hogy az első találkozásukkor az erényes kisasszony kereste fel a züllött szélhámost, hogy aztán csakhamar az tegyen meg mindent, hogy megóvja a lány jóhírét miközben az fittyet hányt azt arisztokrácia szabálykönyvére. Élvezettel figyeltem, ahogyan minden nappal mind erőssebben vonzódtak a másokhoz, ahogyan a szem vágyából a lélek vágya lett, ahogyan teljesen és menthetetlenül belehabarodtak egymásba. Szinte hihetetlen, hogy ezt írom, de tetszett, milyen sokáig vártak az első szenvedélyes csókkal és egyebekkel, mert az előjáték egyszerűen fantasztikus volt. Helyenként szinte perzselt a nehezen zabolázható vágyuk, Cross néhány csábító mondata pedig mintha az összes levegőmet elszippantotta volna, de olyan hihetetlenül jóóóó volt.
„Nem mindig a józan ész irányítja a tetteinket.”
Talán voltak hihetetlen, esetleg kissé eltúlzott fordulatok, mi több, a happy end a csöppet sziruposabbak közé tartozik, viszont engem ezek a legkisebb mértékben sem érdekeltek, mert kiválóan szórakoztam. Élveztem a regény minden egyes fejezetét, és a végére érve csak egyetlen kérdésem maradt: Mikor kapjuk kézhez a következőt?

Kedvenc idézet:
„– Az életem kiszámítható volt… kettő meg kettő az négy.
A férfi bólintott, teljes figyelmét a másiknak szentelte, Pippa pedig még jobban szerette, amiért rá figyel… amiért megérti őt.
– De most… minden elromlott. – Megrázta a fejét. – Többé már nem négy. Hanem te.”

Könyvinfók:


Sarah MacLean

beleolvasó
moly
goodreads

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Fordító: Mergl-Kovács Bernadett
ISBN: 9789635619177
472 oldal

Műfaj: történelmi románc
Sorozat: A szerencsejáték szabályai 2.
Elbeszélés módja: E/3, múlt idejű

Ki? Jasper Arlesey, Harlow grófja & Lady Philippa Marbury
Hol? London
Mikor? 1831. március - április
Érzékiség? izzó
Szerelmi háromszög? nem
Lezárás? boldog
Önállóan olvasható? igen

12.28. - Hagyjatok, olvasok (e)
12.29. - Angelika blogja
12.30. - Betonka szerint a világ
01.03. - Olvasónapló
01.05. - Dreamworld (e)
01.07. - Hagyjatok, olvasok

Nyereményjáték:

A turné minden állomásán egy-egy Sarah MacLean idézetet találtok, a ti feladatotok, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a könyv címét, amelyből az adott részlet származik.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
"– Ha hozzád megyek, oda a jó hírem.
– Kimondatlan társadalmi igazság, hogy a jó hírnéven esett folt közel sem olyan rossz, mint amilyennek beállítják. Szabadság jár vele. Ami nem elhanyagolható.
Ő már csak tudja."