Amanda Yee: Jóbarátok - A hivatalos szakácskönyv


Akár minden hájjal megkent chef vagy, mint Monica Geller, akár most indítasz catering céget, mint Phoebe Buffay, vagy régi vágású haspók vagy, mint Joey Tribbiani, a Jóbarátok – A hivatalos szakácskönyv egy sor különböző receptet kínál a különböző szakmai szinten levő chefeknek.
Előételek, főfogások, italok és desszertek – minden egyes fejezet olyan ikonikus csemegéket tartogat, mint Monica Hálabarát Lakomája, Rachel Hagyományos Angol Rakott Krémdesszertje, a Sült Krumpli – csakis Joeynak, a Chandler-féle „Tej, amit elrágsz”, Phoebe nagyijának csokitallérja és az elmaradhatatlan Hidratáló Szendvics.
Ez az elbűvölő szakácskönyv színes fotókat tartalmaz több mint hetven receptről, hasznos segédlet azoknak, akik otthon főzőcskéznek, és vicces homage a tévésorozatnak, amelyre mindig számíthatsz.

moly goodreads webshop


A Jóbarátok elkötelezett fanjainak a DVD gyűjtemény mellett mondhatni alap felszerelése a Central Perkös bögre, a Friends feliratos póló, az ikonikus mondatokkal díszített takaró, esetleg ágynemű. Sőt, manapság már a lego szett és a sorozat ihlette társasjáték sem ritka a rajongói gyűjteményekben. Ha pedig a sorozat mániákusa még könyvmoly is, akkor szinte biztos, hogy ott csücsül a polcán egy-két képes album, epizód kalauz vagy éppen kulisszatitkokba bepillantást nyújtó kötet. Pár hete pedig már a hivatalos Jóbarátok szakácskönyv úgyszintén elérhető magyar fordításban.
A több, mint száz receptet tartalmazó válogatást Amanda Yee séf állította össze, így biztosak lehetünk benne, hogy ha a hozzávalók között lekvár és pirított szalonna egyaránt szerepel, akkor nem félrenéztünk valamint, vagy követtük el Rachel emlékezetesen hatalmas gasztronómiai bakiját holmi összeragadta lapok miatt. Utóbbi már csak azért is lehetetlen lenne, mert a könyv szerkesztésekor ügyeltek rá, hogy ha egy étel vagy ital leírása hosszabb, mint egyetlen oldal, akkor két, egymás mellett láthatón biztosan elférjen, azaz semmi szükség lapozgatásra.
Legalábbis nem a konyhai alkotás közben. Egyébként viszont csak bátran, mert bőven akad felfedezni való a lapokon. Az igényes szerkesztés mellett mindenképp dicséretet érdemel a külalak. Védőborítós, keménykötéses, fűzött darab, amelynek majd 180 fényes lapját káprázatos ételfotók és a sorozat pillanatait felelevenítő képek színesítik.
A recepteket természetesen típus szerint csokorba szedve találhatjuk, így külön szegmens jutott a reggeliknek, édességeknek, italoknak… stb, ugyanakkor olyan fejezetek szintén szerepelnek a felosztásban, mint ’Monica túlélőkészlete’ és a ’Baráti vacsorák’. Az összeállításban magától értetődően helyet kaptak olyan ikonikus darabok, mint Joey kipufogó durranástól megmentést érdemlő kedvence, Ross hidratálós hálaadás napi maradékos szendvicse, a még a lépcsőház padlójára pottyanás után is ízletes túrótorta, s még hosszan sorolhatnám. Örvendetes módon ugyancsak megtalálhatóak a könyvben a sorozatban kevésbé emlékezetes pillanatokban említett ételek, ahogyan néhány, a szereplők ihlette étel vagy ital leírása. Ami nekem nagyon tetszett, hogy az útmutatók mellett nem csupán az elkészítési idők és a várható adagszámok kerültek feltüntetésre, hanem az is, hogy az adott csemege melyik epizódban tűnt fel. Szintén bejöttek nekem az apró kiegészítő magyarázatok - pl, hogy milyen a duplanullás liszt – kis kuktasapkás Monica tippjeként történő elhelyezése. Jó hír lehet a kulináris mágiában kihívásokkal küszködők számára, hogy bár néhány darab komoly kihívás, addig bőven akadnak gyors és egyszerű fogások, olyanok, amelyek a kamrában gyakran fellelhető hozzávalókból, akár alig fél óra alatt összeüthetőek.
Szerintem ez egy valódi Jóbarátok rajongónak kötelező darab, hisz amellett, hogy annyi szép emléket újraéleszt, valami új kipróbálására csábít.

Az én fantáziámat elsőre például a 9. évad 2. epizódjában (Emma bömböl) lévő Áfonyás muffin hozta izgalomba. Hogy miért? Mert ez egyike a ’kreatív’ szinkronizálásban elveszett harapnivalóknak. Míg az eredeti szövegben áfonyás muffin szerepel, addig magyarul már málnás fánkról esett szó.


„- És Ross, hoznál nekem még egy fánkot is?
- Hát persze. Milyet kérsz?
- Ühm... melyiket is? Várjunk csak. Hmm... melyiket is akarom?
- Kérlek, ne kapkodd el! Ez fontos döntés. Nem olyan, mint mondjuk, hogy kihez mész feleségül. Itt most csak egy fánkról van szó.
- Málnásat kérek.”

Egy bő óra alatt, kevés hozzávalóból, könnyen elkészíthető, hiszen némi méricskélés és kutyulás után a munka nagyja a sütőre marad. Ami számomra, aki inkább az édes muffinokban jártas, kissé fura volt, hogy a díszítés gyanánt használt cukor kristályokat leszámítva édesítő hatású alapanyag nem szerepelt a leírásban. Se banán, se juharszirup, se méz. Mint kiderült, a 40 dkg áfonya, no meg a citromhéj és lé bőven gondoskodik az ízletességről. A muffin picit savanykás, laktató reggeli. Ideális egy forró kakaó, csoki vagy kávé mellé. Három dologra azonban felhívnám a figyelmet:
1) csak óvatosan a sóval, én elégnek találtam az erősen csapott teáskanálnyi mennyiséget
2) a hazai kukoricadara túl nagy, míg a kukoricaliszt túl aprószemű, így előbbi fogak közt ropogósabb, utóbbi tömör állagú darabokat eredményez
3) a papír kapszlik a gyümölcsösebb részeknél nehezen választhatóak le, míg a szilikon formákkal ilyen gondom nem volt


12.14. - Dreamworld
12.16. - Pandalány olvas
12.18. - Angelika blogja
12.20. - Csak olvass
12.22. - Sorok között
12.23. - Ambivalentina

Nyereményjáték:

Mennyire ismeritek a Jóbarátok sorozatot? Minden állomáson találtok egy idézetet. A feladat: a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni, kitől hangzik el az adott mondat. A játékban megtalálható egy bónusz kérdés is, amelynek megválaszolásával tovább növelhető a nyerési esély!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
“Hetes, hetes, hetes!”