Sarah MacLean: A Lepke és a Láng


Amikor egy titokzatos idegen Lady Felicity Faircloth hálószobájában terem, és azzal áll elő, hogy segít megnyerni számára a herceget, a nő elfogadja az ajánlatot – egy feltétellel. Annak ellenére, hogy érte már csalódás, hisz a nagy szerelemben, méghozzá olyannyira, hogy igazi szenvedély nélkül soha senkihez sem menne feleségül.
Devil, a herceg törvénytelen fia, a londoni alvilág ura, egész életében a megsemmisítő bosszúra készül, csak az alkalmat lesi. A férj nélkül maradt ladyvel végre megvalósíthatná régi tervét. Csupán annyi a dolga, hogy egy jelentéktelen, szürke kis verébből ellenállhatatlan csábítót varázsoljon, és csapdát állítson ellenfelének.
Csakhogy Felicity Faircloth, aki egyáltalán nem nevezhető jelentéktelen, szürke kis verébnek, gyors elhatározásra jut. Mégpedig arra, hogy neki leginkább Devil kellene. A férfi gondosan kifundált terveiben zűrzavar támad, és Devil ráébred, hogy választania kell a bosszúvágy és egy másfajta vágy között…

Sarah MacLean legújabb idehaza megjelenő kötetével az írónő egy újabb sorozatába kóstolhatunk bele. A Lepke és a Láng a Keményöklű Gazfickók trilógia első felvonása. A három regény Marwick egykori hercege négy gyermekének történetét meséli el, akiknek ahogyan a születésük és az életük, úgy a szerelemre találásuk sem mindennapi história.
„A reményt mindig a reménytelen kétségbeesés szüli.”
Az arrogáns és kegyetlen hercegnek három különböző asszonytól három törvénytelen fiúgyermeke született ugyanazon napon, sőt, felesége szintén életet adott egy babának, egy leánynak, akinek azonban más volt a nemzője. Kissé hihetetlen és roppant faramuci helyzet. Pláne, ha hozzávesszük, hogy a leányt ismerte el törvényes örököséül, azonban fiú névre keresztelve, a fiúkat pedig hagyta tíz esztendeig szegénységben, árvaságban sínylődni, hogy aztán mindahányat összegyűjtve két évig a poklok poklának kitéve versenyeztesse őket, hogy kiválaszthassa a legelszántabbat mint örökösét. Meg kell mondanom, ritkán gyűlölök úgy egy régóta a pokolban rothadó embert, mint ezt az öreg herceget, aki mérhetetlen becstelenségével és gonoszságával annyi életet nyomorította meg. Mégis, a rosszban is van valami jó, legalábbis nekünk, olvasóknak, hiszen így a meglehetősen különleges múlt által formált, a sok megpróbáltatásban megacélosodott, a nélkülözés miatt roppant találékonnyá vált karaktereket kapunk főszereplők gyanánt.
Főszereplőknek, mert bár három regényről van szó, három különböző szerelmes párral a középpontban, úgy érzem, mindenkinek fontos szerep jut az eseményekben. Ha Ewan, Marwick jelenlegi hercege nem tér vissza vidéki remetelétéből a pezsgő Londonba, azért, hogy Grace nyomára bukkanjon, Devon és Whit sem hagyja el a Covent Garden alvilágát, hogy Mayfairben kémkedjenek féltestvérük után. S ha utóbbiak nem akartak volna bosszút állni előbbin, valószínűleg Felicity Faircloth sem kerül kereszttűzbe. Ám így, a társaságból kitaszított vénkisasszony az acsarkodók sakkjátszmájának igen fontos figurájává válik. Persze a férfiak valódi indokairól mit sem sejtő hajadon maga sem épp a megtestesült ártatlanság, hiszen ő az, aki egy őrült pillanatban azt hazudja, hogy a herceg mennyasszonya (holott még be sem mutatták őket egymásnak). A férfi csak nem cáfolja a dolgot, node miért is tenné, ha egyszer fivére sem közömbös a hölgy iránt.
„A sötétségben nevelkedett férfiak bármit megtesznek a fényért.”
Tehát, a herceg nősülni készül, pedig voltaképp Grace-t akarja megtalálni. A covent gardeni ördög meg akarja hiúsítani a menyegzőt, de közben teljesen belehabarodik a menyasszonyba, akivel viszont elhitette, hogy segít neki összehozni a kézfogót. A lady családjának nem jönne rosszul egy gazdag kérő, neki pedig egy olyan férj, aki miatt visszafogadná az arisztokrácia, mégis egyre inkább belebolondul abba a férfiba, akinek nem hogy rangja nincs, de gyaníthatóan nem épp csak a törvényes jégkereskedéssel foglalkozik. Van itt még utcakölykök kémhálózata, egy fordított bordélyban tett kirándulás, egy feltörhetetlennek hitt zár alatt őrzött raktár, lakatokat boszorkányos ügyességgel feltörő hajtűk… no meg megannyi évődő vita, parázsló szenvedély és sok titok.
Nehéz összefoglalni ennyi zavaros részletet, de a lényeg, hogy az írónő jó kis kacifántos és fordulatos sztorit álmodott a lapokra. Talán néhány eleme kissé hihetetlen, egy-két helyen pedig zavaros a cselekmény, de „a gaz csábító és az úri kisasszony esete” mindvégig lekötötte a figyelmemet és nagyszerűen szórakoztatott. Örültem volna, ha kicsit részletesebb képet kapunk a négy testvér múltjáról (vagy nem csak rövid leírást, hanem valódi betekintést egy-két pillanatra), de ahhoz ennyi is pont elég volt, hogy a kíváncsiságomat felpiszkálja. Alig várom, hogy megtudjam, a morgós Whit szívét ki rabolja majd el, és bár tartok kicsit Ewan és Grace történetétől, mert előbbi egyelőre nem tűnik túl kedves karakternek, érdekel, hogyan tisztázzák ők ketten a kapcsolatukat.

Könyvinfók:


Sarah MacLean

beleolvasó
moly
goodreads
Kiadó: Könyvmolyképző
Fordító: Margittay
ISBN: 9789634578499
520 oldal

Műfaj: történelmi romantikus
Sorozat: Keményöklű Gazfickók 1.
Elbeszélés módja: E/3, múlt idejű

Ki? Devon ’Devil’ Culm (32) & Felicity Faircloth (27)
Hol? London
Mikor? 1837. május – szeptember
Érzékiség? izzó
Szerelmi háromszög? olyasmi
Lezárás? boldog
Önállóan olvasható? igen


12.11. - Betonka szerint a világ
12.12. - Angelika blogja
12.13. - Hagyjatok, olvasok (e)
12.15. - Olvasónapló
12.17. - Dreamworld
12.20. - Dreamworld (e)
12.23. - Hagyjatok, olvasok

Nyereményjáték:

Mostani blogturnénk minden állomásán egy-egy történelmi romantikus történet fülszövegéből találhattok részletet. A ti feladatotok az, hogy a rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a könyvnek a címét és szerzőjének nevét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
„… ha szívügyekről van szó, nincs helye alkudozásnak, és a legalaposabb tervek is dugába dőlhetnek. A zord, szeles észak-angliai partvidéken Kate végül kénytelen szembenézni az igazsággal, amit még saját maga előtt is titkolt. Lehet, hogy éppen az a házassági ajánlat szabadítja meg a szenvedéseitől, amit feltett szándéka elutasítani?”