J.R. Ward: Consumed - Perzselő ​vágy

Anne ​szenvedélye egész életében a tűzoltás volt. A rengeteg izmos, tetkós pasi között egyetlen lányként mindig is megállta a helyét. És ott volt az az egy bizonyos kolléga, Dannyboy, aki megbabonázó kék pillantásával már a kezdetektől felperzselte őt. Azonban amikor egy raktártűz tragikus véget ér, és Anne elveszíti az egyik kezét, Danny pedig – aki saját maga mentése helyett csakis a lány életben tartásával törődött – számos súlyos sérüléssel kerül a kórházba, az életük egész más irányt vesz. A felgyógyulás után Danny az ivásba menekül, Anne pedig gyújtogatási nyomozónak képezteti ki magát, és próbál tiszta lappal indítani, elfeledve a régi barátokat, a régi életét, miközben a szíve még mindig a tűzoltásért dobog. Persze a múltat nem lehet csak úgy kitörölni, és ahogyan Anne és Danny útjai újra keresztezik egymást, nem sokáig tagadhatják a köztük lévő őrült mágnesességet. Miközben próbálják meggyógyítani egymás lelkét és a sajátjukat is, újabb veszély fenyegeti őket, amikor Anne gyanítani kezdi, hogy a város egyik legbefolyásosabb emberének köze van a sorozatos raktártüzekhez.

J.R. Ward nevéről gyaníthatóan elsőként a vámpírok, majd talán a bukott angyalok jutnak eszébe az olvasóknak. Pedig bizony az írónő jelenkori románc regényekkel indította karrierjét, igaz, akkor még lánykori nevén, Jessica Birdként publikálta írásait. Aztán 2015-ben nagy sikerű paranormális romantikus szériái mellett tett egy lépést vissza a gyökerei felé, és megjelentette A bourbon királyai trilógiát, amelynek lezárását követően, 2018-ban Lánglovagok címmel kezdett új sorozatba. Előbb egy száz oldalas novella jelent meg, Wedding form Hell címen, ám az nem volt más, mint egy hosszú felvezetés a Consumedhoz. Ez utóbbit adta ki most a Maxim Kiadó magyarul Perzselő vágyra keresztelve.
„... a felejthetetlen dolgoknak elég egyszer megtörténniük.”
S hogy miért nem úgy fogalmaztam, hogy visszatért oda, ahonnan indult? Azért, mert bár ebben a könyvében egy fia természetfeletti sincs, a contemporary műfaj besorolás sem illik rá, sokkal inkább női krimiként definiálható. S pont ebben keresendő az ok, amiért bár élveztem az olvasást, de az extatikus öröm érzése – amelyet egy-egy friss Fekete Tőr Testvériség rész esetén érzek - számomra elmaradt. És a hangsúly a számomra szón kell legyen, ugyanis nem igen tudnék olyan darabot említeni ebből a műfajból, amitől elaléltam volna. Az ilyen sztorik esetén nekem mindig olyan érzésem van, mintha a szerelmi és bűnügyi szál is csak félkész lenne. Persze, a főszereplők egymás karjaiban kötnek ki végül, de túl nagy érzelmi fejlődésre és bensőséges kitárulkozásra valahogy sosincs tér, mert fel kell építeni valami csavaros gaztettet, amit ők majd együtt kibogozhatnak. Ugyanakkor, annak ellenére, hogy nem vagyok épp egy Miss Marple, az izgalmas rejtély igen ritkán képes valódi meglepetést okozni, szinte minden alkalommal előre megsejtem, milyen sunyizás folyik a háttérben. Fájlalom, de azt kell mondanom, ezúttal szintén így jártam.
„Az ember túlélő vagy áldozat lesz.”
Ó, az tagadhatatlan, hogy szívesen vettem kézbe a könyvet. Szórakoztató, gördülékeny és jó stílusban tálalt szöveget kaptam. Hősnőnek pedig messze nem egy törékeny nebáncsvirág kisasszonyt, hanem egy elképesztően erős csajt. Ráadásul elvesztett testrésszel együtt élni kénytelen nőt, ami lássuk be, igen ritka a szerelmes sztorikban, s már csak ezért megérdemel egy plusz pontot a szerző. Az utcáról, majd menhelyről kimentett szürke bulldog talán csak a cukiság faktor miatt, de nálam szintén nagy pozitívum volt. Az egész történetben ott lappangó bajtársias légkört szintén szerettem, viszont azt el kell ismernem, hogy először, míg át nem láttam ki kicsoda, kissé zavarosnak hatott a sok név és gúnynév. Ám a rengeteg szereplő mozgatása amolyan Ward védjegy, így nem állíthatom, hogy meglepődtem. Ráadásul nagyon ért hozzá, hogy pár elejtett információ morzsával, vagy rövid jelenettel felpiszkálja az ember kíváncsiságát, és elérje, hogy nekiálljunk drukkolni, hogy az illető kapjon majd saját könyvet. Ezúttal a hősnő bátyja, a tűzoltóparancsnok Tom, illetve a főhős egykori lakótársa, a SWAT csapatban dolgozó Jack az a két pasi, aki felkeltette a figyelmemet. Várom, hogy hírt kapjunk, a folytatásban vajon közülük lép-e valamelyik a rivalda fénybe.
„Néha az a legjobb, ha az ember megmutatja, mit érez, nem elmondja.”
Node, picit kanyarodjunk vissza a sorozatindító kötethez, s mivel engem leginkább egy jó szerelmi sztorival lehet levenni a lábamról, ejtsünk még pár szót az érzelmi oldalról. A Perzselő vágy kapcsán azt nehezményezem a leginkább, hogy Anne és Danny megismerkedése, vonzalmuk fellobbanás már mind megtörtént mire mi melléjük csöppentünk. Vitathatatlanul erőteljesen, amolyan az ember lélegzete bennragad módon csapott bele a mesélésbe az írónő, s ezt a hatást egy hosszas felvezetés biztos nem tudta volna elérni. Azonban a későbbiekben egy-egy visszaemlékezés jó lett volna ahelyett, hogy csak pár mondatban utaltak vissza a köztük megesett dolgokra. Ami pedig a hosszú kihagyás utáni ismételt egymásra találást illeti, szintén nem hengerelt le. Való igaz, hogy pár, Wardól szokatlan módon kurta szenvedélyes együttlét leírása jutott a lapokra, de az érzelmi kapocs megszilárdulása, az egymás felé megnyílás, az igazi bizalom felépítése számomra nagyon foghíjasnak tűnt, még akkor is, ha akadt olyan jelent – mint a közös fürdőzés – aminek szavak nélküli mély mondandóját nem lehet elvitatni.
Épp ezért úgy gondolom, leginkább azok számára jelenthet kellemes kikapcsolódást ezt a regény, akik szívesen olvassák Nora Roberts vagy Sandra Brown krimi köteteit, s nem feltétlen várnak mindent elsöprő, érzelmes romantikázásra.

Kedvenc idézet:
„Az erő néha nem az ellenállásban rejlik, hanem hogy letesszük a fegyvert egy olyan ellenséggel szemben, amit mi magunk teremtünk.”

Könyvinfók:


J.R. Ward

moly
goodreads
Kiadó: Maxim
Fordító: Stier Ágnes
ISBN: 9789634991342
448 oldal

Műfaj: jelenkori románc
Sorozat: Lánglovagok 1.
Elbeszélés módja: E/3, múlt idejű

Ki? Anne Ashburn & Daniel Michael Maguire
Hol? Boston, New Brunswick (Massachusetts))
Mikor? november - szeptember
Érzékiség? izzó
Szerelmi háromszög? -
Lezárás? boldog
Önállóan olvasható? igen
12.02. - Angelika blogja
12.05. - Hagyjatok, olvasok
12.08. - Betonka szerint a világ

Nyereményjáték:

Mostani blogturnénk mindhárom állomásán egy-egy tűzoltós románc teljes címét kell kitalálnotok a szerzők monogramjai, valamint a főszereplő lánglovag neve alapján.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
NR & Gulliver Curry
a Rafflecopter giveaway