Jennifer Ashley: Pride Mates - A ​bizalom ára

Az Egyesült Államokban húsz éve egyezség született a hatóságok és az addig szabadon, a vadon törvényei szerint élő alakváltók – nagymacskafélék, farkasfélék és egyéb, állati és emberi alakban is létezni tudó lények – között... A klán vezetői között azonban nem mindenki törekszik a békés egymás mellett élésre, ami egyre nyilvánvalóbb konfliktusok forrása az emberi társadalom és az alakváltók közössége között.
A nagymacskafélék klánjába tartozó, írországi ősökkel rendelkező Liam Morrissey-t ismerjük meg – ő a „kedves” alakváltó, aki higgadtságával és kulturáltságával hidat teremt az emberek világa felé. Csakhogy egyik falkatársa az emberek közül való barátnője meggyilkolásának koholt vádjával börtönbe kerül. Az illető védőügyvédje az ön- és céltudatos, fiatal, de érzelmileg meglehetősen kiéhezett Kim Fraser. Noha az észérvek amellett szólnak, hogy ember és alakváltó között a bizalom nem vezet jóra, az ügyvédnő és az alfahím egymásra van utalva. Miközben együtt kell megküzdeniük a korrupt klánvezérrel és az elvakult hatóságokkal, kezelniük kellene a mindkettőjükben elemi erővel feltörő vonzalmat a másik iránt.

A magyar könyvpiacon mintha rá járna a rúd az alakváltós románcokra, így nem kis izgalommal fogadtam a hírt, hogy a Kossuth belevág Jennifer Ashley Shiftertown sorozatának kiadásába. A széria amúgy jó időre kitarthat, hiszen angolul jövő évben már a 12. regény jelenik majd meg, hogy a számos kiegészítő novelláról már ne is beszéljünk. Node, ne szaladjunk így előre, nézzük, mit tartogatott az első darab. Összefoglalva? A bizalom ára számomra kellemes, de nem lehengerlő élményt nyújtott.
„A megkülönböztetés és kirekesztés sosem vicces.”
A szöveg stílusában, a cselekmény felépítésében tagadhatatlanul tetten érhető az írónő sok éves rutinja. Ügyes, csöppet sem elnyújtott leírásokkal varázsolja elénk az általa megálmodott világot, ahol a tünde mágiát ötvözik a műszaki vívmányokkal, s ahol alakváltó nemzetségek élnek az emberek mellett, sajnos csöppet sem idilli körülmények között. Az alakváltók ugyanis kötelező regisztráció után állati énjüket legyengítő nyakörvet kénytelenek viselni, és az indián rezervátumokhoz hasonlóan elkülönített kolóniákban kell élniük faji alapon szegregált életüket. Nem tanulhatnak bármit, de még csak a modernebb eszközöktől is el vannak tiltva. Olyan érzésem volt, mintha az ötvenes évek Amerikájának és az X-menek felvezető sztorijának keverékébe csöppentem volna. Ez szerintem kimondottan izgalmas lehetne, ha picivel több részletbe avatott volna be minket a szerző. Ám nekem úgy tűnt, mintha mindig csak akkor kaptunk volna némi-nemű információt, amikor a történet miatt feltétlen szükségessé vált valamilyen magyarázat. Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy a sorozat indítók gyakran szenvednek hasonló tünetektől, így ezen nem is igazán akadt fenn.
„Egy embernő besétál az alakváltók egyik kocsmájába…”
Ami felett azonban nem tudok ilyen könnyen szemet hunyni, az a romantika szál helyenként megbicsaklása. Először is minden szörnyen gyorsan történik a főszereplők között. Értsd: négy nap alatt nulláról az örökkön-örökké kapcsolat fázisába léptek. Természetfeletti lényeknél, ahol bevésődés, sorstól elrendelt pár stb a műfaj íratlan szabálykönyvének része, nem szoktam az insta vonzalmon fennakadni. De egy 100%-ban emberi hősnő részéről szerintem azért elvárható lett volna némi húzódozás, pláne, hogy egy talpraesett ügyvédnőről volt szó. Azzal, hogy a drámai összecsapást követően az amúgy fülig szerelmes férfi hirtelen úgy döntött, hogy nem lehet közös jövőjük, szintén nem tudtam mit kezdeni, mert szerintem elég rozoga lábon állt az elővezetett indoklás. A nagy finálé elkapkodott jelenete pedig már végképp homlokráncolásra késztetett.
„Könnyű úgy lemondani valamiről, hogy az valójában nem áldozat a részünkről.”
Mindezek ellenére állítom, hogy nem volt ez rossz olvasmány. A koncepciót érdekesnek találtam, van benne bőven lehetőség. A történet szórakoztatott és kikapcsolt, plusz felkeltette bennem a kíváncsiságot mind néhány mellékszereplő iránt, mind az egész alakváltó faj jövőjével kapcsolatban. Paranormális románc elvonási tünetek kúrálásához jó szívvel tudom ajánlani.

✚ Liam Morrissey üzenete

Könyvinfók:


Jennifer Ashley

beleolvasó
moly
goodreads
Kiadó: Kossuth
Fordító: Medgyesy Zsófia
ISBN: 9789630998345
412 oldal

Műfaj: paranormális románc
Sorozat: Shiftertown 1.
Elbeszélés módja: E/3, múlt idejű

Ki? Kim Fraser (27) & Liam Morrissey (~110)
Hol? Austin melletti Shiftertow
Mikor? július - szeptember
Érzékiség? izzó
Szerelmi háromszög? -
Lezárás? boldog
Önállóan olvasható? igen
12.17. - Angelika blogja
12.19. - Könyvvilág
12.21. - Betonka szerint a világ

Nyereményjáték:

Mostani blogturnénk mindhárom állomásán egy-egy nagymacska alakváltó regény szereplő keresztnevét kell kitalálni a rövid leírások alapján.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
Macska alakváltó, Sherrilyn Kenyon Sötét vadászainak egyike, akinek párra találását tizedikként ismerhettük meg a sorozatban.
a Rafflecopter giveaway