Christina Lauren: Autoboyography - Egy fiús könyv

Tanner Scott és családja három éve ezelőtt költözött el Kaliforniából Utah államba. A biszexuális kamasz nehezen illeszkedett be új környezetébe. Most, hogy már csak egy féléve van hátra a középiskolából, alig várja, hogy szabad lehessen az egyetemen, így hát elhatározza, hogy az utolsó, Utahban töltött hónapjain nem fogja megerőltetni magát. Amikor azonban a legjobb barátja, Autumn felveti, hogy jelentkezzen a Provo High nagy presztízsű kreatív írás szemináriumára, Tanner nem tud ellenállni a kísértésnek, és belevág. Már csak azért is, hogy bebizonyítsa Autumn-nak, hogy már az ötlet is komolytalan. Miért ne lehetne négy hónap alatt megírni egy regényt? Semmiség: négy hónap egy egész örökkévalóság! Kiderül, hogy Tannernek csak részben van igaza: négy hónap csakugyan hosszú idő. Bár az csak egy pillanatba kerül, hogy felfigyeljen Sebastian testvérre, a mormon csodagyerekre, aki tavaly már kiadót is talált a szemináriumon írt regényéhez, most pedig az osztályt tanítja. Ahhoz pedig egy hónap sem kell, hogy Tanner fülig belé is szeressen.

Lefogadom, minden könyvmolynak van egy - ténylegesen létező vagy épp csak képzeletbeli - eszméletlen hosszú listája, amelyen gyűjtögeti azon köteteket, amelyek felkeltik a figyelmét, és szeretné mihamarabb elolvasni. Nos, az Autoboyography nagyjából az amerikai megjelenése körül, már bő két éve felkerült az enyémre, ugyanakkor a kézbevétele egyre csak tolódott és tolódott. Magam sem tudom pontosan, mi lehetett a késlekedés oka, hiszen a borító elképesztően hangulatos és nagyon passzol a tartalomhoz, a fülszöveg érdekes élményt sejtet, a szerző duó számos regénnyel bizonyította írói tehetségét, ráadásul megannyi értékelés áradozik a sztoriról elismerően. S bár nem a ya M/M történetek állnak legközelebb a szívemhez, anno imádtam a Simon és a Homo sapiens-lobbit és az Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomábant is. Mégis, csak most, az igényesre sikerül magyar fordítás boltokba kerülésekor vettem kézbe Christina Laurens Egy fiús könyvét.
„Azt hittem, hogy könyvet írni semmiség, és könnyű is volt. (…) Bárki képes belekezdeni. Befejezni lehetetlenség.”
Fájdalom, de be kell vallanom, ahogyan belekezdeni, úgy elolvasni szintén elég hosszú időbe telt, pedig igazán nem bántam meg, hogy belefogtam, sőt, mindent összevetve még élveztem is a történetet. Átéreztem a mondandó fontosságát, láttam egy-egy gondolatának nagyszerűségét, akadtak benne kacagtató és megható jelenetek. Viszont – és ezt őszinte sajnálattal mondom – nem okozott gondot akár fejezetek kellős közepén letennem. Nem éreztem úgy, hogy elkapott volna a történet, hogy ott élnék, őrlődnék, reménykednék, kétségbe esnék, majd a boldogság felhőin lebegnék Tannerrel, a narrátorunkkal együtt. Ez a könyv számomra mindvégig csak egy egyszerű könyv maradt, nem tudod valódi élménnyé válni. 
„Olyan sok helyet adsz a szívedben az egyháznak. De mennyi hely marad benne magadnak?”
Sokat töprengtem, mi lehet ennek a magyarázata, de nehezen tudnék egy okot megnevezni, szerintem inkább sok apróság együttese eredményezte, hogy közepes élményként könyveljem el ezt a darabot. Zavart például, hogy a főszereplők ábrázolása elnagyolt, hogy az olthatatlan szerelem születése szinte varázsütés szerű, hogy Tanner édesapjának vallás elhagyása mindvégig tisztázatlan marad, hogy a mellékszereplők pedig csupán egyszerű, egymással szinte felcserélhető statiszták. Hiányoltam a részleteket, az alaposságot, a kiforrottságot, a sztereotípiáktól való elszakadást. Igaz ugyan, hogy a könyv vége felé magyarázatot nyer, miért a kezdeti E/1-es és kissé egyszerűbb mesélési mód, amely azon a ponton át is váltott E/3-as, váltott nézőpontúvá, ám számomra ez túl későn érkezett, és túl kevésnek bizonyult, még ha felettébb tetszett is a ’csavar’. Szintén kevésnek, túl sok kérdést nyitva hagyónak találtam a lezárást.
Továbbá van még egy részlet, amiről szót szeretnék ejteni, mert engem teljesen feldúlt. Attól a kolosszális hibától, amit a Sebastiannal való szakítás után közvetlenül Tanner és Autumn elkövetett, egyenesen vörös köd borult az agyamra. Majd ahogyan az észre térés fényében megbeszélték az egész ügyet, ismét alig láttam a pipától. Nem kérdés, hogy nagyon más cselekmény fordulatra számítottam a romantikus szálban, ugyanakkor nem ez az, ami ennyire kiborított benne. Inkább azért lettem olyan dühös, mert úgy éreztem, hogy a szerzők ezzel beszennyeztek egy fiú-lány barátságot, és totálisan rossz helyzethez használták fel az addig is inkább csupán hangoztatott, mint ténylegesen megmutatott biszexualitást.
„Nagyszerű vagy. Ne hagyd, hogy mások miatt értéktelennek érezd magad!”
Szóval, az én szememben bizony messze nem hibátlan ez a regény, azonban tagadhatatlanul számos előítéletet és tabu témát vesz górcső alá, s már csak ezért érdemes megfontolni az elolvasását.

Kedvenc idézet:
„A bátorság azt jelenti, hogy minden nap önmagad vagy, annak ellenére, hogy a világ azt mondja, légy másmilyen.”

Könyvinfók:


Christina Lauren

beleolvasó
moly
goodreads
Kiadó: Könyvmolyképző
Fordító: Nagy Boldizsár
ISBN: 9789634577041
382 oldal

Műfaj: Ifjúsági M/M románc
Sorozat: -
Elbeszélés módja: E/1, jelen idejű, Tanner nézőpontú

Ki? Tanner Scott (18) & Sebastian Brother (19)
Hol? Provo (Utah); Los Angeles
Mikor? január - október
Érzékiség? ártatlan
Szerelmi háromszög? elhanyagolható
Lezárás? boldog
Önállóan olvasható? igen
12.07. - Sorok között
12.08. - Csak olvass
12.10. - Veronika’s Reader Feeder
12.12. - Booktastic Boglinc
12.14. - Deszy könyvajánlója
12.16. - Hagyjatok, olvasok
12.18. - Angelika blogja
12.20. - Sorok között (e)

Nyereményjáték:

A blogturné valamennyi állomásán olyan írók debütáló regényeinek a fülszövegeiből találtok részleteket, akik nagyon fiatalon publikáltak először. A feladatotok, hogy megírjátok nekünk az író nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
Málna egy átlagos középiskolás lány. Volt. Amíg csak egy nagy csalódás után már semmi más nem érdekli, csak az, hogy mit mutat a mérleg. Egy idő után nem fontosak sem a barátok, sem a suli, csakis a kalóriák és a dekagrammok. Óriási, bő, fekete cuccokban jár, és folyton fázik. Pulcsiban alszik.
a Rafflecopter giveaway