Kresley Cole: Dark Skye - Égsötét



webshop moly goodreads

Halhatatlanok alkonyat után 15.
Thronos, Skye Hall ura, gyermekkorában beleszeretett Lanthéba, a pajkos kis varázslólányba, aki miatt kételkedni kezdett a vrekenerek csalhatatlan törvényeiben. De aztán háború tört ki a családjaik közt, és megtörtént a tragédia, ami miatt Thronos és Lanthe ádáz ellenségekké váltak. Századok teltek el, de Thronos még mindig csillapíthatatlanul sóvárog a gyönyörű varázslónő után, aki annyi sebet ejtett a testén... és a lelkén is.
Lanthe hajdan nagyhatalmú varázslónő volt. Most megpróbálja visszaszerezni varázserejét, és hasztalan kutat az igaz szerelem után különféle halhatatlan gavallérok karjaiban. De nem felejtette el Thronost, a gyönyörű, ezüstszürke szemű vrekener fiút, aki védelmezte őt, amíg a valóság ki nem tépte a szárnyai alól. Az a szörnyű éjszaka mindent megváltoztatott. A fiúból hírhedt hadúr lett, aki bosszúért lihegve üldözi Lanthét.
Vajon a szenvedély vagy a bosszúvágy lángja éget forróbban? A varázslók és a vrekenerek örök ellenségeskedése közepette vajon elnyeli Thronost és Lanthét a mindent elborító, pusztító viszály? Kipattanhat-e a hajdani, ártatlan, gyermeki barátságból a szenvedély szikrája, ami fényt gyújt a kétségek sötét útvesztőjében?

Azt hiszem, hozzám hasonlóan sokan keserédes érzésekkel veszik kezükbe a 15. Halhatatlanok kötetet. A rajongó szív iszonyatosan örül, amiért ennek a nagyszerű sorozatnak immár ennyi része létezik magyar fordításban, ugyanakkor elszomorító a hír, miszerint az Athenaeum gondozásában ez az utolsó darab, amely kiadásra kerülhetett. Így, bár elképesztően jó volt újra ebben a különleges lényekkel benépesített, izgalmakban bővelkedő világban járni, az élménybe némi szomorúság vegyült. Igaz, az Égsötét nagyszerűségére ez csupán egy kis árnyékot vetett, csorbítani – szerencsére – csöppet sem tudott rajta.
„Mielőtt az ellenségem lettél volna, a legjobb barátom voltál.”
A varázslónő Lanthe és a folyton a nyomában járó vrekener Thronos kettőse már a széria hetedik regénye, A démonkirály csókja óta izgatta a fantáziámat. Tudni akartam, hogyan ismerkedtek meg gyermekként, hogyan romolhatott minden el annyira közöttük, hogy nekünk már ádáz ellenségekként mutatkoztak be. S mint a sorozatban utóbb egymásra talált párosok jó néhányának esetében, úgy az ő történetükben szintén a Rend börtönéből való szabadulás lett a katalizátor. Elképesztően izgalmas, lehetetlen helyzetekben és szédítő fordulatokban gazdag utazás vette kezdetét ott a szigeten. Egy pillanatra sem volt megállás, mindig történt valami. Imádtam! Ahogyan azt, hogy miközben egyik rettenetes szituációból keveredtek a következőbe főhőseink szép lassan a kígyót-békát-kiabálunk-a-másikra állapotból eljutottak a beszéljünk-őszintén-és-működjünk-együtt stádiumba, hogy lassacskán megtanultak hinni egymásban és elfogadni a másikat, hogy képesek voltak átértékelni magukban azt, amit annyi ideig igaznak hittek.
Kresley Cole szerintem zseniálisat alkotott, néhány lightosabbra sikerült rész után ismét megmutatta, mivel varázsolt el annyi olvasót egykor. Kitűnő stílusban megírt, lebilincselően kalandos, egy összetett és színes világot ügyesen mozgásban tartó, vérpezsdítő pararománcot adott ki a kezei közül, amit mintegy ráadásként még egy csipetnyi humorral, no meg pár ismerős arc feltűnésével is meghintett. Persze mind közül az Örökösödés istennője címre pályázó Nix volt megint csak a leghihetetlenebb figura. ;)
Véleményem szerint a műfaj szerelmesei számára az Égsötét kihagyhatatlan darab.
„… az élet zavaros, szívszorító és keserű is tud lenni.”
De hogy mi lesz ezután? Bevallom, én igyekszem életben tartani a remény egy apró szikráját magamban, hátha idővel folytatódnak még a magyar nyelvű megjelenések. Ha nem, számomra szerencsére megmarad az eredeti kiadások olvasásának lehetősége. Ugyanakkor ott sem épp a legrózsásabb a helyzet. Való igaz, hogy létezik további három regény a sorban, illetve két másik címét, és szereplőit leleplezték, ám sajnos ennek már jó ideje. A 19. könyv, amely a régóta várt Munro és Kereny történet lenne, sokadik alkalommal került halasztásra, ráadásul lassan egy éve teljesen eltűnt az írónő a közösségi médiából. Legutóbb májusban érkezett tőle hírlevél, amelyben röviden arról írt, hogy meghatározatlan idővel odébb tolódik nem csak ez, hanem az Arkánum Krónikák záró kötet is. Remélem, hamarosan kapunk újabb híreket, mert a Halhatatlanok sorozatban bőven van még lehetőség.

♥ Az olvasás lehetőségét hálásan köszönöm a kiadónak!