Kim Holden: Bright Side

Titkok. Mindenkinek van egy. Némelyik nagyobb, mint a másik. És amikor a titkokra fény derül... Némelyik meggyógyít... Míg más elpusztít.

Kate Sedgwick élete minden, csak nem átlagos. Megrázó veszteségeken és tragédiákon ment keresztül, mégis sikerült megőriznie az optimizmusát, és továbbra is mindenben a szépet keresi (elvégre megvan az oka, miért szólítja Bright Side-nak a legjobb barátja, Gus). Kate erős akaratú, vicces, okos és rendkívül tehetséges zenész. És soha nem hitt a szerelemben. Ezért, amikor elhagyja San Diegót, hogy egy kisvárosi főiskolán folytassa tanulmányait Minnesotában, egyáltalán nem számít arra, hogy beleszeret Keller Banksbe.
Mindkettejükben fellángolnak az érzelmek. Mindketten harcolnak ellene. Mindketten titkolnak valamit. És amikor a titkokra fény derül... Némelyik meggyógyít... Míg más elpusztít.

„Alkoss maradandót!” Nos, Kim Holdennek sikerült megtennie.
„A luxus sok dolgot elrejt, míg az egyszerűség bocsánatkérés nélkül az emberek szeme elé tár mindent.”
A Bright Side stílusa borítójához hasonlóan keresetlenül egyszerű, ugyanakkor szerintem pont ez a mesterkéletlenség teszi különlegessé. A szöveg letisztult és hétköznapi, a narratíva könnyed gördülékenysége magával ragad. Komótos ütemű, édes-bús hangulatú utazásra visz minket, amelynek az elején homályos, pontosan merre haladunk. Megismerünk egy nagyszerű lányt. De ezen kívül… Persze ahogyan közeledünk a lezáráshoz, úgy tudunk meg egyre több részletet, vagy talán helyesebb lenne azt mondani, hogy sorra bizonyosodnak be, amiket az ügyesen elejtett apróbb jelekből sejthettünk. Legvégül pedig a kis töredékekből összeáll egy elszomorító kép, és a kötet utolsó negyede egyenesen összezúzza a szívünket.
„… megrengetted a világomat.”
Mégis azt mondom, csodálatos könyv ez. Bár megrázó, de emlékezetes történetet mesél el, méghozzá varázslatos szépen. Engem leginkább az fogott meg benne, hogy bár olyan, mintha csak egy átlagos lány egyetemi napjait tárná elénk naplószerűen, közben megannyi olyan problémát képes felvetni, amivel manapság szembesülni kénytelenek az emberek. Önkép- és mentális zavaroktól kezdve, az önfelvállalás és magunkért kiállás fontosságán át, a veszteségek feldolgozásáig rengeteg dolog kerül említésre. Mégis, egy percre sem kétséges, mi a fő mondandó: a szeretet ereje. A szeretet, legyen az rokoni, baráti vagy szerelmes, sok mindenen képes átsegíteni minket, támaszt és biztonságot ad, feltölt és meggyógyít. S ez a gondolat az, ami miatt olyan szívesen ajánlom ez a regényt, még akkor is, ha sűrű könnyel kell megfizetni az élményért.
„Néha emlékeztetni kell bennünket, hogy minden ugyanolyan fontos – a jó és a rossz is.”
Viszont az alaposan kiérdemelt méltatás mellé odakívánkozik, hogy őszintén beismerjem, számomra a könyv elmaradt a tökéletestől. Csak egy hajszállal, de mégis… Két dolog volt, ami mondjuk úgy, bezavart nálam. Az egyik, hogy én minden olvasmányomban a románcot keresem, s itt nem egy hagyományos szerelmi sztori jelenik meg a lapokon. A vonzalom, a gyengéd érzelmek tagadhatatlanul ott vannak, de igazából a kibontakozás elnagyolt, és a regény egészét tekintve ez a szál másodlagos csupán. A másik pedig, hogy nekem a főszereplő, Kate, már-már a túlzások megtestesülésének érződött. Úgy értem, az élet annyi csapást mért rá, hogy az szinte már felfoghatatlan, mégis méltósággal viselte a sorsát, sőt, erős, derűs és önzetlenül kedves maradt. Komolyan mondom, amikor összezuhant, szinte fellélegeztem, hogy lám, ő is gyarló ember, akin azért a szenvedések nyomot hagynak.
„Ne rinyálj miatta, csak csináld!”
De ezektől eltekintve? Olvassátok ezt a gyönyörűséget! Érezzétek át, s hagyjátok, hogy lelketek legmélyéig megmelengessen az az elképesztő életigenlés és szeretet, ami ott hömpölyög a sorok között.

Kedvenc idézet:
„Az olvasás menekülést biztosít a való világból.”

A regényben említett dalok:

The 1975: Sex ♪ ♫ ♬
Silversun Pickups': Panic Switch ♪ ♫ ♬
The Cure: Lullaby ♪ ♫ ♬
The Cure: Pictures of You ♪ ♫ ♬
Elvis Presley: Suspicious Minds ♪ ♫ ♬

Könyvinfók:


Kim Holden

moly
goodreads
Kiadó: Wow
Fordító: Bótyik Bettina Zora
ISBN: 9786158027076
360 oldal, puha borító

Műfaj: new adult
Sorozat: Bright Side 1.
Elbeszélés módja: E/1, jelen idejű, főként Kate nézőpontú

Ki? Kate Sedgwick (20) & Keller Banks, Gustov Hawthorne
Hol? Grant (Minnesota), San Diegó
Mikor? augusztus 22. - január 27.
Érzékiség? visszafogott
Szerelmi háromszög? nincs
Önállóan olvasható? igen

#Kulcsszavak: barátság, betegség, naplemente, szeretet

05.29. - Angelika blogja
05.31. - Deszy könyvajánlója
06.02. - MFKata gondolatai
06.04. - Letehetetlen
06.06. - Kelly & Lupi olvas
06.09. - Dreamworld
06.10. - CBooks
06.12. - Kristina blogja

Nyereményjáték:

Mivel a főszereplő Kate legjobb barátja, Gus, egy feltörekvő rockbanda frontembere, mostani játékunkban az énekesek közreadott képei alapján zenekarok neveit kell kitalálnotok.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway