Stephanie Laurens: Viscount Breckenridge to the Rescue - Breckenridge vikomt, a megmentő


molygoodreads

Tisztelettel meghívunk mindenkit Heather Cynster menyegzőjére, de előtte még elrabolják, veszélybe kerül és Breckenridge vikomt vakmerő módon megmenti.
Heather Cynster elhatározta, hogy a londoni báltermekben felkutatja saját hősét, aki képes őt annyira levenni a lábáról, hogy feleségül menjen hozzá, ezért kilép a biztonságos világából, és bátran elmegy egy estélyre.
De az ígéretes férjvadászatot megzavarja a közbelépő Breckenridge vikomt, aki menteni szeretné a lányt a botránytól, és emiatt még nagyobb veszélybe sodródik, amikor egy titokzatos úr elraboltatja Londonból.
Az elszánt Breckenbridge pedig bebizonyíthatja Heathernek, hogy ő az igazi hőse, akit annyira keresett.

Kiadó: Gabo Kiadó
Fordító: Bozai Ágota
ISBN: 9789636899240
496 oldal, puhatáblás

Sorozat: Cynster nővérek 1.
Ki? Heather Cynster (25) & Timothy Danvers, Breckenridge vikomtja (35)
Hol? Londontól Vale-ig
Mikor? 1829. március

Műfaj: történelmi romantika
Elbeszélés módja: E/3, múlt idejű
Érzékiség: izzó
Lezárás: boldog
„… a Cynster hölgyek nagyon félelmetes erőt képviselnek.”
Nem meglepő, ha ismerősen cseng a srí lankai születésű, ausztrál szerző, Stephanie Laurens neve, hiszen néhány művével már találkozhattunk magyarul. Mi több, az írónő kedvenc családja, a Cynsterek, sem most mutatkoznak be először, ugyanis a mára már 25 kötetesre duzzadt, több generáció életébe bepillantást nyújtó, regency saga két része (10. A tökéletes szerető és 13. A szerelem ára) más kiadónál ugyan, de évekkel ezelőtt megjelent. Idén késő tavasszal a Gabo Kiadó karolta fel ismét a sorozatot, hogy rögtön három, összefüggő könyvvel kényeztesse a történelmi romantikát kedvelőket.

Lord Martin és Lady Celia Cynster lányai már a legelső Cynster regény lapjain feltűntek, ám csupán tizenöt történettel később kapták meg saját trilógiájukat. Bár a különböző skót vidékeken játszódó, egy-egy kalandos románc alakulását elmesélő kötetek mindegyike önállóan is kerek egész, egy sejtelmes és bonyolult átívelő szál köti össze őket, amely részleteit csak lassanként fedi fel az olvasó előtt. Ezért aztán érdemes betartani a kronológiai sorrendet, s elsőként a Breckenridge vikomt, a megmentő című könyvet kézbe venni.
„Milyen furcsa, hogy a végzete – éppen Breckenridge, akit rendszerint került, és egyáltalán nem kedvelt – valahogy a megmentője lett.”
A történet igazán kecsegtetőnek hangzott: Egyrészt a kezdetben egymásra fújó, de együttműködésre kényszerülő főhősök szerelembe esése mindig jó mókának ígérkezik, másrészt a leányrablás általam igen csak kedvelt, klasszikus történelmi románcos fordulat. Ha mindezt megtoldjuk azzal, hogy bár az 1829-es esztendő társasági szezonjának kellős közepén járunk, a színteret báltermek és szalonok helyett mégis a vadregényes skót táj szolgáltatja, akkor szerintem nagyjából magyarázatot is nyert, miért voltam képtelen ellenállni a könyv csábításának. S meg kell mondanom, csöppet sem bánom, hogy hagytam magam, mert igazán élvezetem ezt a mozgalmas utazást.
Az emberrablók okos, felkészült és körültekintő gazemberek voltak, így teljesen hihetővé tették a helyzetet. Épp ezért izgalmas volt látni, főhőseink hogyan igyekeztek kijátszani éberségüket, és titkos találkákon tervet kovácsolni, miként tudhatnának meg többet a titokzatos megbízóról. A menekülés jelenetei ugyancsak lebilincselőek voltak, az események csupán azután lassultak le kissé, amikor végre biztonságba jutottak.
„Mindig elcsodálkozom, hogy intelligens emberek hogyan lehetnek olyan bolondok, ha szerelemről van szó.”
Azt követően viszont sajnos frusztráló huzavona vette kezdetét. Félreértés ne essék, imádom az erős, határozott karaktereket, ám itt bizony átbillent a mérleg a bosszantó fafejűség felé, méghozzá mindkét fél részéről. Heather bátor, de roppant csökönyös kisasszony, aki kizárólag izzó szerelemből óhajt férjhez menni. Breckenridge talpig oltalmazó és irányításhoz szokott úriember, aki viszont még önmaga előtt is tagadja, hogy egyáltalán lennének gyengéd érzelmei. Egyikőjük sem enged a saját elképzeléséből, mindketten állhatatosak. A férfi ragaszkodik a házassághoz, a nő vehemensen ellenáll. A hölgy igényelné az sz betűs szó kimondását, az úrnak azonban eszébe sincs kiejteni azt a száján. Aztán egy súlyos sérülés, és hipp-hopp, főhősünk szinte a semmiből megvilágosodik, és helyrebillen a világ rendje, jöhet a happy end.
Hmm… szerintem kár érte. Sokkal jobban élveztem volna, ha incselkednek egymással és játékos szócsatákat vívnak. De nem kaphatunk meg mindent, nem igaz? S voltaképp ezt leszámítva más nagy panaszom tényleg nem akadt. Talán mindössze annyit jegyeznék még meg, hogy számomra a nyelvezet itt-ott picit különösnek hatott. Konkrétan a szerelmi együttlétek leírásainál éreztem azt, hogy a használt kifejezések túlzottan érzelmeskedőek és fennköltek, amolyan virágnyelven fogalmazott, terjengős mondatok. Ám korábbi olvasmányaimból határozottan úgy rémlik, ez a vonás az írónő stílusának egyik állandó eleme.
„… a skótoknak hosszú az emlékezetük, különösen a háborúk és az erdőirtások tekintetében.”
Úgy gondolom, a műfaj szerelmeseinek vétek lenne kihagyniuk ezt a regényt, mert kaland, szenvedély és intrika kellemes kombinációjával nyújt könnyed szórakozást. Én a magam részéről szeretném hamarosan folytatni a trilógiát, mert roppant módon érdekel, miféle rejtély húzódik a háttérben, s hogyan alakul a skót nemesúr no és a még hajadon Cynster leányok sorsa.


Kedvenc mondatok a főszereplők jelleméről:
„Az oltalmazó férfiakkal gyakran nehéz bánni; másrészt valószínűleg ott vannak, amikor az embernek szüksége van rájuk, és a jelenlétük megnyugtató.”
„Az olyan hölgyekhez, mint Heather Cynster, külön értelmező szótár kell.”
Kedvenc jelenet:
„- Bármennyire nehezemre esik beismerni, védelmeztél, és nagyon tisztességesen viselkedtél a kalandunk során, szóval nagyon közel voltál ahhoz, hogy az úriemberek mintaképe legyél.
- Közel voltam hozzá?
- Túl sokat vitatkoztál, és önfejű vagy.
- Te aztán tudsz beszélni.”


05.20. - Angelika blogja
05.26. - Dreamworld
05.28. - CBooks

Nyereményjáték:
Heather és Breckenridge kalandos útjuk során számos kisebb - nagyobb skót településen megfordultak. Játékunkban arra kérünk titeket, hogy a közreadott képek alapján nyomozzátok ki a helységek neveit.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway