David Levithan & John Green: Will Grayson, Will Grayson - Will & Will


molygoodreads
elorendeles

Will Grayson megismerkedik Will Graysonnal. Az egyik fiú okos és különc, akinek egyik alapszabálya: mindentől és mindenkitől tartja a távolságot. A másik dühös és depressziós, életének egyetlen fénypontja egy internetes barátság. Egy hideg éjszakán Chicago egyik legfurcsább pontján a két fiú útja keresztezi egymást. Ettől a pillanattól kezdve világaik összekeverednek, az életük visszavonhatatlanul egybefonódik. A Chicago különböző kertvárosaiban lakó két Will Grayson mintha nem is ugyanazon a bolygón élne, pedig Evanston nincs is olyan messze Naperville-től. Amikor a sors ugyanarra a meglepő helyre sodorja őket, a két fiú azon kapja magát, hogy hirtelen minden a feje tetejére áll, szembesülnek elkövetett hibáikkal, és esélyt kapnak a változtatásra. Régi és új barátaik – köztük a nagyon nagy és nagyon csúcs Mini Cooper, vérbeli focista és káprázatosan tehetséges musicalszerző – segítségével a két Will végül úrrá lehet szívügyein, mi pedig tanúi lehetünk egy olyan zseniálisan szuper gimis musicalnek, amelyhez foghatót még nem látott a világ.

Önálló kötet
Műfaj: ifjúsági
Kiadó: Maxim
Fordító: Komáromy Zsófia
ISBN: 9789632616223
304 oldal, kartonált

Elbeszélés módja: E/1, jelen idejű, váltott nézőpontú
Ki? Will Grayson, Will Grayson, Mini Cooper, Jane Turner
Hol? Evanston, Naperville (Chicago, Illinois)
Mikor? 11. évfolyam téli szünete után
„Elég őrült nap volt ez minden Will Grayson számára.”
Kezdjük egy vallomással: Nem vagyok fanatikus rajongója sem Green, sem Levithan munkásságának, sokkal inkább azért vonzott kettejük közös írása, mert elkötelezett olvasóik lelkes hévvel átitatott áradozásai teljesen magukkal ragadtak, és szerettem volna megtapasztalni azt az izgalmat, ami csak úgy áradt a véleményeikből. 
Szóval, engem főként a kíváncsiság – no meg talán a saját nemükhöz vonzódó irodalmi karakterek iránti szeretetem – vett rá arra, hogy belevágjak a Will & Will című regénybe. Megbántam-e a döntésemet? Egy csöppet sem. Hibátlan élményt nyújtott a könyv? Számomra nem teljesen.
„Mini Cooper szerelmi életéhez csoportmunka kell.”
A cím és a fülszöveg két azonos nevű, ám sorsukban és személyiségükben igen csak eltérő srácról szól. Amit viszont egyik sem árul el, hogy ők ketten szinte másodhegedűs szerepbe kényszerülnek a mindenkit elhomályosító Mini Cooper mellett. Készséggel elismerem, hogy a karakternek megvan a maga bája, és pezsgő dinamikát visz a történetbe, ráadásul voltaképp ő az a személy, aki miatt Willjeink találkoznak, illetve meglelik a szerelmet. Ám időnként annyira harsány, annyira sok volt nekem ez a csupaszív, meleg hurrikán, hogy ingerem támadt ellenőrizni a borítólapot, véletlenül nem Mini Cooper, és Cooper, s még több Cooper áll-e rajta címként. Szerethető, néhol mókás, máskor meglepően bölcs figura, de azt éreztem, elorrozza a srácok könyvét, s az ilyesmit meglehetősen rosszul viselem.
„talán van olyan dolog, amit féltek kimondani, olyan személy, akit féltek szeretni, van olyan hely, ahova féltek elmenni. az biztos, hogy fájni fog. fájni fog, mert fontos.”
Ám ha túltekintek ezen az én ízlésemhez mérten túl markánsa sikerült részleten, akkor azt kell mondanom, számos olyan vonása és pillanata van a történetnek, amit nagyra értékelek. Többek között ezeket jegyeztem fel magamnak olvasás közben:
❊ Érdekes egyszerre megtapasztalni két ennyire különböző hangvételt, két ilyen eltérő írói stílust, bár elsőre roppant idegenül hatott Levithan Willjének csupa kisbetűs léte.
❊ Tetszik, hogy a két Will Grayson fejezetei váltakoznak, és így kettejük merőben másmilyen életének eseményeit párhuzamosan láthatjuk, beleértve azt a pillanatot is, amikor végre találkoznak.
❊ Méltányolom, ahogyan megjelenik a depresszió és homoszexualitás témája, csakúgy, mint az internetes ismerkedés hátulütője, avagy az önfelvállalás nehézsége.
❊ Imádom, hogy végre egy regény, amiben a szülők gondoskodóak és jófejek. Az, amikor Will Grayson II. bevallja az édesanyjának, hogy a fiúkat szereti, valami elképesztően édes jelenet.
❊ Megmosolyogtatott Will I. E.E. Cummings-szal kapcsolatos levele (Tárgy: A jó kapcsolat szakértője? Kedves Jane! Csak hogy tudd: e.e. cummings mindkét feleségét megcsalta. Méghozzá prostikkal.), Will II. rendkívül kreatív szitkozódása (kibaszott rohadék boszorkány segg kurva mussolini al-káida darth vader senki) nem különben.
„... tudom, hogy nem változtathatok se apukádon, se anyukádon, se a múltadon. De tudod, mit tehetek? (...) valami mást. én ezt adhatom neked. valami mást.”
Összességében lehengerlően erőteljes és igencsak túláradó, a végére talán egy csöppet Glee szerű vattacukorba átforduló, ám mindezzel együtt is hihetően realista regény, amiben volt, ami megnevettetett és volt, ami elgondolkodtatott. Egyedi hangú és karakter központú sztori a szeretet sokféle alakjának fontosságáról, amit szerintem feltétlen érdemes olvasni, mert különleges élmény.

Öt kedvenc idézet:

„úgy érzem, mintha az életem most totál szétszórt lenne. mintha apró papír fecnikből állna az egész világom, és valaki bekapcsolta volna a ventilátort. de amikor veled beszélgetek, az olyan érzés, mintha egy kis időre kikapcsolnák a ventilátort, mintha a dolgoknak tényleg lenne értelme. segítesz, hogy teljesen összeszedhessem magam”
„A ’csak úgy’ feltett kérdéseket szokták a legritkább esetben csak úgy feltenni.”
„amikor valami szétesik, akkor nem pusztán azért nem lehet összerakni, mert darabokra tört. hanem azért sem, mert kis szilánkoknak nyoma veszett: így a megmaradt darabkák akkor sem illenének össze, ha akarnának. óhatatlanul megváltozik az egész alakzat.”
„… az ember azt hinné, hogy a csönd békés, de igazából fájdalmas.”
„A szerelem mindig és mindenhol csoda, minden egyes alkalommal.”


05.24. - CBooks
05.25. - Angelika blogja
05.27. - Dreamworld
05.30. - Media Addict
05.31. - Zakkant olvas

Nyereményjáték:
A Will & Willben az egyik legegyedibb szereplő, Mini Cooper musicalt rendez. És hát legyünk őszinték! Meg is tudjuk érteni, hogy ennyire szereti a zenés színházat. Mostani játékunkban azt szeretnénk tesztelni, ti mennyire vagytok otthon a musicalek világában: Minden állomáson találtok egy képet valamelyik musicalből, és incs más dolgotok, mint kitalálni, melyikből, majd a darab címét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyertesek jelentkezését az értesítő e-mailtől számított 72 órán belül várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.)


a Rafflecopter giveaway