Kim & Krickitt Carpenter - The Vow - Fogadom


molygoodreads
Kim Carpenter edző egy unalmasnak ígérkező napon felveszi a telefont, hogy megrendeljen néhány dzsekit a baseballcsapata számára. Nem is sejti, hogy a hívást követően az egész élete megváltozik: a megrendelést felvevő hölgy hangja belekúszik a fülébe, és többé nem tud szabadulni tőle. Hamarosan egekbe ugrik a telefonszámlája, aztán vőlegény, majd férj lesz belőle. A mesébe illő találkozás azonban egy autóbalesetet követően a legszörnyűbb rémálommá válik: felesége amnéziájának köszönhetően közös múltjuk teljesen törlődik az asszony emlékezetéből…

Főszereplők:Kim és Krickitt Carpenter
Las Vegas (Új-Mexikó) - 1992-95
Műfaj: Dokumentum regény
Kiadó: Harmat
Fordító: Kertész Tünde
Megjelenés: 2014. február
ISBN: 9789632882208
174 oldal, puha borítós

Értékelésem:
„Fogadalmat tettünk.”
Annak ellenére, hogy romantikus léleknek vallom magam, bennem is óhatatlanul felötlik újra és újra, hogy a nagy, mindent legyőző szerelmek vajon csupán a könyvek lapjain és a filmvásznon léteznek-e. Őszintén szólva rohanó hétköznapjainkkal sodródva gyakorta úgy tűnik, mintha az igazi, egymás mellett, jóban-rosszban kitartás mára teljesen eltűnt volna a világból, és a boldogságot sokkal inkább a függetlenség, mintsem az összetartozás jelenti. Számomra éppen ezért olyan megindító és bátorító Kim és Krickitt Carpenter története: Könyvükben a tündérmesébe illő kezdettől, a megrázó megpróbáltatásokon át, a közös életük újbóli felépítéséig lehetünk társai ennek a két különleges embernek.
„- Krikitt, meg tudja mondani, ki a férje?
(...) csendben és kétségbeesetten vártam a feleségem válaszát.
- Nem vagyok házas. - felelte határozottan.”
A Las Vegasban élő Kim Carpenter mindössze baseball dzsekiket szándékozott rendelni, amikor egy 1992-es őszi napon felemelte a telefont. Ám a vonal túlsó végén jelentkező vidám, kedves hang örökre megváltoztatta az életét. A roppant prózai, üzleti hívások néhány alkalom után személyes hangvételűvé váltak, majd a hosszabb beszélgetéseket mélyebb, kitárulkozóbb levelek is követték, míg végül, hónapokkal később, először találkoztak személyesen az anaheimi Krickitt-tel. Barátságuk szerelembe fordult, s a következő év őszét már férj és feleségként köszöntötték.
Sajnos felhőtlen boldogságukat rövidre szabta a sors, Istenbe és egymásba vetett hitüket hamarosan óriási próbatétel elé állította az élet. A családi hálaadásra tartva szörnyű autóbalesetet szenvedtek, és mindketten súlyosan megsérültek. Krickitt napokig élet-halál között lebegett, majd miután magához tért, kiderült, hogy Kimmel közös életük összes emlékét elveszítette. Az összetört férfi barátai és a vallás támogatásával mégis kitartott hitvese mellett. A frusztráló terápiák, a fejsérülésből eredő hangulatváltozások, az óriási kórházi számlák sokakat megtörtek volna, de ők ketten megtaláltak az egymáshoz visszavezető utat.
„... emlékezz erre: az életedben jöhetnek nagyon nehéz időszakok, de Isten mindig megadja neked a szükséges erőt! Örökké tartó szeretettel szeret téged, engedelmeskedj neki, s ez meghozza a gyümölcsét.”
A regény eredeti nyelvű kiadása természetesen évekkel megelőzte a hollywoodi álomgyár feldolgozását, nekünk, magyar olvasóknak, viszont csak most, két évvel a filmpremiert követően nyílik alkalmunk, hogy megismerjük a Fogadom ihletét adó igaz történetet. Lefogadom, sokan beleszerettek a filmbe, és érdeklődve nyúlnak a könyv után. 


Én legalább is így voltam vele. Emlékszem, annyira tetszett a mozi trailer, hogy tudtam, ennek a filmnek a dvd gyűjteményemben a helye. S ahogy az a kedvencekkel lenni szokott, többször is láttam már, mióta beszereztem. Tehát amikor hírét vettem a könyv magyar megjelenésének, nem volt kétséges, hogy szívesen olvasnám. Persze, leginkább a kíváncsiság munkált bennem, hiszen úgy gondoltam, a történetet már jól ismerem. Nyilvánvalóan számítottam rá, hogy a forgatókönyvben csiszoltak itt-ott a sztorin, de a különbség mértéke szinte sokként hatott rám.
„...a megrázó pillanatok mutatják meg, hogy kik vagyunk. (...) de mi van akkor, ha egyszer csak elfelejtjük e pillanatokat?”
Az alapok - egy feleség retrográd amnéziája, és férje nem mindennapi szerelme - valóban ott vannak, de Kim naplószerű beszámolójának olvasása mégis csak teljesen más élményt nyújtott. Meglepett, hogy a filmből szinte mindenestől kihagyták az írást olyan mélyen átitató keresztény hitet. Megdöbbentett, hogy a családi támogatást, amely nyilvánvalóan végigkísérte Kimet és Krickittet küzdelmeik során, annyira kifacsarták a drámaiság kedvéért. Változtak a nevek, a foglalkozások, a megismerkedésük és életük eseményei... Kis túlzással azt is mondhatnám, új történetet írtak Kim visszaemlékezéseire és Krickitt naplóbejegyzéseire támaszkodva.
Mégsem érzek csalódottságot. Helyette inkább nagyon is örülök, hogy kézbe vettem a Carpenter házaspár rövid regényét, amelynek minden fejezete tele van hittel, reménnyel, bizakodással, hűséggel, szeretettel, segítőkészséggel... csupa olyan értékkel, amely fáklyaként utat mutathat bárkinek élete sötét, kétségbe esett időszakában.

02.13. - Kelly & Lupi olvas
02.14. - Szilvamag olvas
02.15. - Deszy könyvajánlója
02.16. - Dreamworld
02.17. - Angelika blogja
a Rafflecopter giveaway