Idézet kavalkád - J. A. Redmerski: Az örökké határa

Vannak regények, amelyek nem csupán csodás utazásra ragadnak magukkal, de egy-egy pillanatuk mélyebb nyomot hagy bennem - kacagásra késztet, elgondolkodtat vagy a lelkemet szólítja meg -, és ilyenkor tudom, bizonyos soraik örökké velem maradnak. A soha határa pont ilyen volt. Mire a könyv végére értem, kész post-it kavalkád színesítette a lapjait. S mivel sejtettem, hogy Camryn és Andrew történetének folytatása hasonló élményt nyújt majd, elhatároztam, hogy a tényleges könyvbeszámoló előtt szentelek egy bejegyzést a tíz, számomra legkedvesebb idézet csokorba gyűjtésének. Íme, ők azok; rangsorolás nélkül, olyan sorrendben, ahogyan az írónő papírra vetette őket:
„Vannak pillanatok az ember életében, amikor olyan rettenetes dologgal kell szembenéznie, hogy úgy érzi, soha többé nem lesz már ugyanaz a személy. Mintha valami sötétség csapna le valahonnan a magasból, és elrabolná az összes boldogságot, amelyet valaha éreztél, és te nem tehetsz mást, csak figyeled, érzed, ahogy viszi, és tudod, hogy bármit teszel, soha többé nem leszel képes visszaszerezni. Mindenki legalább egyszer átéli ezt. Senki sem immúnis.”
„Nem érdekel, mit teszel, vagy mi történik kettőnk között. Soha nem hagylak el. Mindig veled leszek – megszorítom a kezét. – Emlékszel, amikor azt mondtam neked, hogy az egész világot te jelented a számomra? Azt kérted, hogy emlékeztesselek erre, ha esetleg elfelejtenéd. Nos, most emlékeztetlek."
„...ez az életünk. Az úton találkoztunk, az úton ismertük és szerettük meg egymást. Ez volt megírva számunkra, és ezt is tesszük, amíg kiderül, hogy mit tartogat számunkra a sors."
 „A halált nem tarthatjuk ellenőrzés alatt. Egyikünk sem tehet semmit, hogy elkerülje vagy késleltesse. Csak annyiban függ tőlünk, hogyan éljük az életünket, mielőtt eljön értünk.”
„Ahogy felbámulok az ég végtelen feketeségére, teljesen átjár a pillanat nagyszerűsége. (...) elfeledkezem mindenről. Mert az ehhez hasonló pillanatok ilyen hatással vannak az emberre. Nagyon aprónak érzi magát valami óriásinak a belsejében, és ez felfoghatatlan. Ettől eltűnnek a problémák, a nehézségek, az összes e világi szükséglet, igény és vágy, és kénytelen vagy rádöbbenni, mennyire jelentéktelen mindez. Mintha a Föld teljesen elcsöndesedne és megállna, és az agyad csupán annyit ért az egészből, hogy milyen mérhetetlenül nagy az univerzum, és hol van benne a helyed.”
„Úgy gondolom, néha a legklasszabb emlékek a legvalószínűtlenebb helyekhez kötődnek, ami újabb bizonyíték arra, hogy a spontaneitás sokkal inkább elnyeri jutalmát, mint az aprólékosan megtervezett élet. Az aprólékosan megtervezett bármi.”
„Tudod, nem számít, mit teszel, hiába próbálsz az utolsó részletig megismételni valamit, az soha nem lesz olyan, mint az első alkalommal.”
„Az élet titokzatos, gyakran igazságtalan. De azt hiszem, az Andrew-val eltöltött idő alatt megtanultam, hogy csodálatos is lehet, és hogy általában, ha valami igazságtalan dolog történik, az csupán az Élet módszere arra, hogy helyet csináljon jobbak számára. Szeretném ezt hinni. Erőt ad olyankor, amikor a leginkább szükségem van rá.”
„A legtöbb ember természetesnek veszi a sorsát. Néhánynak mindene megvan, amit csak akart, és amire szüksége van, de nem tudja kellőképpen értékelni. Mások kihagyják a lehetőségeiket, mert nem nyitják ki a szemüket, hogy meglássák őket. De te és én már az előtt, hogy megismerkedtünk, vállaltuk a kockázatot, meghoztuk a saját döntéseinket, és nem hallgattunk azokra, akik többféleképpen is figyelmeztettek bennünket arra, hogy helytelenül cselekszünk. A pokolba, a magunk módján éltünk, lett légyen az bármily vakmerő, őrült vagy szokatlan.”
„...mindegy, bárki bármit mond is, nem kell úgy élnem, ahogyan nem akarok. Én választom meg a saját utamat. Tőlem függ, hogy olyan életet élek-e, amelyre érdemes visszaemlékezni, nem pedig olyat, ami összeolvad a körülöttem élők eseménytelen életével. Végső soron az én döntésem – és csak az enyém.”
Blogturné
02.14. - Kristina blogja
02.15. - Angelika blogja
02.17. - E-book Klub
02.18. - Könyvesem
02.19. - Keményfedél
02.20. - Olvasószoba
02.22. - Könyvek erdeje
02.24. - Kultúrkáló

a Rafflecopter giveaway